Jeanşii erau purtati de foarte multi oameni din clasa muncitoare care erau nevoiti sa munceasca din greu. Acesta se plangeau ca buzunarele blugilor se rupeau repede, asa ca aveau nevoie de ceva care sa sustina cusaturile.
Jacob Davis, un croitor local, a avut in 1873 ideea sa prinda acele buzunare cu capse. El a vrut sa inregistreze aceasta idee, insa nu a dispus de suficienti bani, asa ca l-a rugat pe Levi Strauss sa il sustina financiar.
Citeşte şi: TRUC: Cum să închizi blugii prea strâmţi
Buzunarul mic de la jeans a fost destinat ințial păstrării și protejării ceasului de buzunar, de unde și numele său original: „Buzunar de ceas”. Originile sale merg departe în secolul XIX, când vestiții „cowboys” foloseau ceasul cu lanț pe care obișnuiau să-l țină la brâu.
Odată cu evoluția ceasului de mână și apariția altor dispozitive electronice, în acest mic buzunar se păstrează acum obiecte de mici dimensiuni, de la monede și bilete de transport public, până la prezervative.
Blogul companiei Levi Strauss a elucidat misterul: „Primii jeanși aveau patru buzunare, două în spate, unul lateral și unul în față, plus încă unul mic, foarte comun în acea vreme (…) Buzunarul extra a fost păstrat în vremea noastră pentru a ține chei, monede sau alte lucruri mici”.
Alte elemente care s-au păstrat de-a lungul timpului la pantalonii blugi sunt cusătura dublă (folosită în secolul XIX pentru a conferi rezistență pantalonilor la călărie) cusătura specială între picioare (cusută conștiincios ca să reziste) și firul de ață de culoare galbenă, folosit de asemenea la buzunare și tiv.
Întrebarea a circulat intens săptămâna trecută pe rețeaua de socializare ‘Quora’ unde numeroși utilizatori au discutat despre utilitatea celui de-al cincilea buzunar.