Foarte multe persoane lasă bacșiș, însă trebuie să recunoaștem că anumite situații te fac să te simți obligat moral să lași renumitul „tips” afacerilor. Creșterea sistemelor digitale de bacșiș, de la dispozitivele de la punctele de vânzare deținute de angajați la ecranele de la tejghea care afișează alegerea, îi face pe unii oameni să se simtă controlați și să lase, involuntar, bacșiș.
Specialiștii în marketing, care studiază bacșișul digital, au efectuat un studiu de teren în care au analizat 36.000 de tranzacții și au realizat patru experimente controlate cu peste 1.100 de participanți. Astfel, aceștia au comparat sistemele de plată a bacșișului cu mai puțină confidențialitate, cu sisteme cu mai multă confidențialitate.
Rezultatele au fost evidente. Nivelurile ridicate de supraveghere sunt dăunătoare pentru afaceri, deoarece chiar dacă oamenii se simt obligați să lase bacșiș pe moment, sunt mai puțin tentați să facă o vizită suplimentară sau să recomande afacerea altora.
În timp ce confidențialitatea la lăsarea de bacșiș îi face pe clienți să se simtă mai generoși și mai stăpâni pe deciziile lor, sentimentul de supraveghere duce atât la resentimente, cât și la reducerea loialității, conform sciencealert.com.
Cercetările arată că oamenilor le place, totuși, să fie supravegheați când donează în scopuri caritabile. În schimb, lăsarea de bacșiș este total diferită, deoarece bacșișul nu este în întregime voluntar, ci adesea văzut ca o așteptare, deoarece clienții pierd sentimentul de control care face din el o experiență pozitivă.
Citește și : 5 alimente pe care să NU le cumperi din supermarket în luna februarie
Concluzia studiului este că, deși confidențialitatea le permite clienților să dea mai puține bacșișuri dacă doresc, îi încurajează, de asemenea, să se simtă mult mai generoși.