Te angajează pe loc, fără facultate! Astfel că, în momentul de faţă, foarte mulţi angajatori au o nevoie acută de angajaţi buni. Ca să ajungă la ei, patronii sunt dispuşi să scoată din buzunare sume impresionante. Mulţi angajatori au preluat modelul occidental, recompensându-i financiar pe cei care le recomandă angajaţi buni.
O fabrică din Iaşi recompensează în acest fel recrutarea de personal calificat. Aproape 150 de oameni lucrează aici, însă e nevoie de specialişti, care sunt greu de găsit.
„Utilajele astea sunt performante, dar, surpriză, nu funcţionează singure niciodată. În acelaşi timp căutăm oameni cu multă experienţă. Ăsta e motivul pentru care suntem dispuşi să oferim o recompensă, dar şi să-i recompensăm aşa cum merită!”, spune Tiberiu Stoian, patronul fabricii, potrivit observatornews.ro
Cine aduce în companie un mecanic cu experienţă, de exemplu, primeşte nu mai puţin de 300 de dolari.
„Oamenii deja sunt mult mai deschişi unii cu ceilalţi pentru că încrederea deja s-a consolidat în anii trecuţi când au lucrat deja împreună. Este un range in functie de nivelul de senioritate„, spune Corina Matei, specialist HR.
Citeste si Se fac angajări la SRI. Care sunt condițiile pe care trebuie să le îndeplinească candidații
Simon Grigore lucrează într-o companie specializată în găsirea de soluţii software pentru pieţele medicale internaţionale şi este entuziasmat să lucreze cu oameni pe care deja îi cunoaşte. A reuşit să convingă doi cunoscuţi să vină în firma în care activează el, astfel că a fost recompensat de două ori.
„E foarte fain când reuşeşti să îţi aduci prieteni cu care poate ai mai lucrat în alte părţi! Chiar şi colegul care stă aici e recomandat de mine, coleg care stă în partea cealaltă e recomandat de mine! Sperăm că anul acesta să fie şi cei din faţă!„, spune Simion.
Salariaţii aduşi prin recomandări au avantajul că se integrează mai repede şi sunt dispuşi să stea o perioadă mai lungă de timp, spun specialiştii în resurse umane.
„Este vorba şi de costurile pe care le impune căutarea unui loc de muncă, una este să plăteşti o platformă de recrutare şi alta este să dai banii respectivi unei persoane care îţi va aduce pe cineva în companie. Îl motivezi şi pe cel care îţi va aduce specialistul şi în acelaşi timp investeşti banii respectivi în ceva, în motivarea propriului angajat”, spune Diana Chihaia, Serviciul pentru Inserție Profesională al UAIC.
Citeste si Un nou val de angajări la stat în 2023. Numeroase instituții publice sunt în căutare de personal