Proiectul „Te iubeşte mama!” iniţiat de ADRI, îşi propune facilitarea comunicării audio-vizuale gratuite prin skype şi media socială între copiii rămaşi în România şi părinţii acestora aflaţi la muncă în Italia. Scopul principal este acela de a preveni şi diminua numărul de cazuri sociale în rândul copiilor rămaşi singuri acasă (www.teiubestemama.it). De asemenea, se urmăreşte atât îmbunătăţirea vieţii psiho-emoţionale a copiilor, a mamelor/părinţilor, a persoanelor care rămân acasă, susţinerea rolului parental şi al familiei la distanţă, cât şi reducerea abandonului şcolar, menţinerea legăturii cu limba şi patria materne.
Totodată, duminică, 19 octombrie, va fi sărbătorit Hramul Bisericii Ortodoxe Române din localitate şi va avea loc vernisajul Expoziţiei itinerante de fotografie „Romania – immagini dall’anima al sogno”.
Citeşte şi Românii din străinătate îşi trimit copiii să studieze în România VIDEO
La eveniment, organizat cu sprijinul Asociaţiei UDRI, va participa Dana Constantinescu, ambasador al României în Republica Italiană, Tiberiu Mugurel Dinu, consul general al Consulatului României la Torino, Adrian Georgescu, ministru consilier în cadrul Consulatului General al României la Milano, Silvia Marchionini, primarul oraşului Verbania, şi Adrian Chifu, consilier municipal în Verbania. Vor mai fi prezente Ioana Crihană, director executiv al Asociaţiei Naţionale a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR), şi Silvia Dumitrache, preşedinta Asociaţiei Femeilor Românce din Italia – ADRI, coordonatorul proiectului transnaţional „Te iubeşte mama!” – www.teiubestemama.it.
Citeşte şi Elevii ai căror părinţi muncesc în străinătate vor putea comunica mai uşor cu aceştia. Vezi cum
România este ţara cu cea mai mare rată de migraţie a forţei de muncă din Europa. Două studii UNICEF şi SOROS (2008, 2010) arată că peste 350.000 de copii, reprezentând 7% din totalul populaţiei 0-18 ani, aveau cel puţin un părinte plecat în străinătate. Dintre aceştia, 126.000 de copii aveau ambii părinţi plecaţi în străinătate.
Pe ansamblul populaţiei 0-18 ani, alţi 400.000 de copii au experimentat la un moment dat în viaţă absenţa unuia dintre părinţi ca urmare a plecării acestuia la muncă în străinătate. În cifre absolute, fenomenul relevă o amploare semnificativă, de masă. Se poate spune că aproape 750.000 de copii din circa 5 milioane de copii cât are în prezent România au fost într-o anumită măsură afectaţi de migraţia părinţilor, potrivit comunicatului citat. Conform unor studii ale Direcţiei de Protecţie a Copilului, din 80.000 de familii, un părinte este plecat la muncă în străinătate şi din 24.000 de familii sunt plecaţi ambii părinţi.