Întrebat dacă mai este recomandat rapelul în cazul unei persoane care după ce a primit prima doză de vaccin anti-COVID-19 se infectează s-a infectat cu noul coronavirus, medicul Valeriu Gheorghiţă a venit cu explicaţii.
„Chiar astăzi am emis o instrucţiune în acest sens. Dacă o persoană este depistată, dacă este diagnosticată cu infecţie SARS-CoV-2 după efectuarea primei doze, evident că se aşteaptă vindecarea bolii şi la un interval de circa o lună de zile se poate efectua rapelul sau se reia schema complet, dacă perioada dintre prima doză şi doza de rapel depăşeşte intervalul de 6 săptămâni, de 42 de zile”, a explicat medicul Valeriu Gheorghiţă, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.
Citeşte şi: Încă un român a fost depistat cu noua tulpină britanică. Pacientul are 69 de ani şi e din Constanţa
„În momentul de faţă, comisia ştiinţifică din România pledează pentru reluarea schemei complete, repet, dacă intervalul dintre prima doză şi următoarea depăşeşte cele 6 săptămâni. La acest moment, lucrurile sunt în dezbatere, am cerut un punct de vedere oficial şi de la compania Pfizer, având în vedere că datele de eficacitate la acest moment sunt disponibile pentru administrarea celor 2 doze. Împreună cu compania Pfizer şi împreună cu comisia ştiinţifică vom lua decizia potrivită, dar, da, se recomandă cel puţin doza de rapel la aceste persoane”, a mai declarat medicul Valeriu Gheorghiţă, citat de Agerpres.
România a promit până acum 784.349 doze de vaccin anti-COVID, dintre care 95.940 au ajuns în ţară marţi. Până acum 434.000 de români s-au vaccinat contra COVID-19. Dintre aceştia, 25.000 au primit şi doza rapel, a anunţat medicul Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID.
Citeşte şi: Aproape 100.000 de noi doze de vaccin anti-COVID de la Pfizer BioNTech au sosit în România
„În ceea ce priveşte vaccinarea persoanelor din prima etapă, astăzi, 26 ianuarie, sunt vaccinate 209.307 persoane din prima etapă şi mai sunt încă programate 20.790 de persoane în platforma de programare informatică pentru prima doză. Din acest punct de vedere, considerăm că obiectivul pentru etapa I a fost atins. Ne situăm peste 90% procent de acoperire vaccinală pentru etapa I adresată lucrătorilor din sistemul medical şi social”, a precizat medicul Valeriu Gheorghiţă.
Gheorghiţă a mai precizat că până acum s-au raportat 1.213 de reacţii adverse comune şi minore, niciuna majoră.
De asemenea, Valeriu Gheorghiţă a anunţat că până la 15 aprilie s-au făcut 1.8 milioane de programări pentru imunizare contra COVID-19. În prezent, în România sunt active 583 de centre de vaccinare, iar numărul lor va creşte, a mai spus Valeriu Gheorghiţă.