Totuși, epilatul cu ceară de la salon vine cu o serie de riscuri, printre care se numără și infectarea cu virusul HPV. Iată ce părere are un medic ginecolog despre acest subiect.
Medicul George Diaconu, specialist obstetrică-ginecologie la Royal Hospial, avertizează că epilarea cu ceară poate fi un mod de a transmite infecțiile virale, inclusiv infecția cu HPV.
Citește și: STUDIU Vaccinul împotriva HPV a redus rata cancerului de col uterin cu până la 87%
Specialistul este de părere că a povestit, în cadrul evenimentului „The Talk” organizat de Royal Hospital, cum o întrebare din partea unei paciente l-a pus pe gânduri.
„Doamna lucrează într-un salon de cosmetică și mi-a mărturisit că una dintre clientele sale i-a solicitat o ședință de epilare cu ceară tradițională, nu de unică folosință”, a povestit doctorul. „În timpul epilării, pacienta mea a observat că aceasta prezenta veruci genitale, un semn frecvent întâlnit în cazul infecției cu HPV. Din fericire, doamna a știut se recunoască semnele și mi-a cerut ajutorul pentru a nu pune în pericol sănătatea altor femeie, însă sunt sigur că nu de fiecare dată se întâmplă acest lucru”.
Pentru aceste situații, medicul ginecolog George Diaconu recomandă ca femeile să fie mereu atente la regulile de siguranță din saloane, mai ales că în multe dintre saloanele de cosmetică ceara încălzită este refolosită.
„Vasul în care stă ceara ar trebui dezinfectat și desigilat în fața clientei, la fel și spatula folosită în acest proces, astfel nu rămâneți acolo!”, a subliniat el. „Mănușile trebuie să fie nefolosite, mai ales că în zonele sensibile părul este mai gros, iar smulgerea poate provoca sângerare și, implicit, apare riscul unor infecții bacteriene și virale”.
Virusul Papiloma uman (Human Papilloma Virus) poate să ducă la apariția verucilor (negi) la nivelul organelor genitale, putând chiar să producă modificări precanceroase la nivelul colului uterin la anumite persoane cu imunitate scăzută.
Infecția cu HPV genital este întâlnită la aproape 80% dintre persoanele active sexual, cel puțin o dată de-a lungul vieții. Mai mult de jumătate dintre purtătorii virusului nu prezintă simptome, motiv pentru care medicii ginecologi recomandă efectuarea consultației de specialitate anual.
Infecția cu HPV este cauza din spatele a 20%-90% dintre carcinoamele scuamoase ale vulvei, vaginului, penisului, anusului și orofaringelui. Aproape 40% dintre cancerele vulvare sunt asociate cu HPV. Consecința cea mai gravă a infectării cu HPV este cancerul de col uterin, care este periculos tocmai din prisma faptului că este depistat prea târziu, scrie site-ul unica.