Exista, insa, metode de a scapa de capcana alimentelor-refugiu, indiferent de felul acestora.
„Supradoza” de carbohidrati
Adori cartofii sub orice forma si pastele si dai iama in astfel de preparate cu mare placere atunci cand ai o stare de spirit mai proasta? Nu-i de mirare. Carbohidratii din aceste produse inlesnesc productia de serotonita, un hormon neurotransmitator care genereaza starea de bine. Daca ti-ai obisnuit corpul cu carbohidrati si ii oferi zilnic astfel de produse, atunci iti determini propriul corp sa fie dependent de aceste mancaruri, caci in lipsa lor scade secretia de serotonina.
Pentru a scapa de aceasta forma de „dependenta”, schimba carbohidratii! In loc sa mananci paste, mai bine oferi corpului tau un bol de cereale integrale, orez sau ovaz, care contin carbohidrati sanatosi, cu absorbtie lenta, ce pastreaza timp mai indelungat senzatia de satietate, nu genereaza oscilatii bruste ale glicemiei, dar iti alimenteaza si productia de serotonina. Daca esti, totusi, un fan inrait al cartofilor, poti sa-i inlocuiesti pe cei clasici cu cartofii dulci, care sunt mai bogati in complexul vitaminic B si in licopen, substante care ajuta la combaterea starilor depresive.
Ispititoarele grasimi „rele”
Cand esti intr-o stare de spirit mai proasta iti vine sa te duci la patiserie si sa-ti iei trei gogosi, patru merdenele si doua pateuri? Atunci grasimile sunt cele care ofera falsa senzatie de confort si liniste atunci cand treci prin episoade depresive. Dar aceste produse pline de grasimi nu fac, de fapt, nimic altceva decat sa te ingrase.
Pentru a beneficia, totusi, de placerea grasimilor, alegele pe cele bune. In loc sa dai iama la patiserie, mai bine cumparati alune de padure, nuc, migdale, caju si alte astfel de seminte, dar coapte, nu prajite. Alunele si semintele contin acizi grasi omega 3, care imbunatatesc functiile creierului si favorizeaza productia de hormoni ai starii de bine. Si peste contine astfel de acizi grasi! Acestea sunt, de fapt, bazele alimentatiei omului de mii de ani. Nucile, alunele si alte seminte ajuta la reducerea colesterolului si a incidentei bolilor cardiovasculare. Asadar, inlocuieste „grasimile rele” din produsele de patiserie cu cele „bune” din aceste produse naturale.
Citeşte continuarea pe Lyla.ro