Înainte ar trebui să-ţi pui trei întrebări majore:
1. Ce mănânci şi ce bei?
O alimentaţie bogată în zahăr şi cofeina poate cauza fluctuaţii ale nivelului glicemiei, care, la rândul sau, poate interfera cu somnul. Consumă, în schimb, fructe şi legume, şi proteine slabe. “Mâncând sănătos, ai un control mai bun al kilogramelor în plus, şi astfel vei dormi mai bine, ştiut fiind faptul că obezitatea contribuie din plin la instalarea oboselii”, explica dr. J. Fred Ralston jr., fost preşedinte al Colegiului Medicilor din Statele Unite.
2. Cât de multe exerciţii fizice faci?
Când vine vorba de oboseală, remediul preferat al dr. Ralston sunt exerciţiile fizice. Fă exerciţii fizice cu cel puţin trei ore înainte de culcare şi vei putea dormi că un prunc! Exerciţiile fizice îmbunătăţesc respiraţia, iar studiile de specialitate spun că o respiraţie bună contribuie la creşterea nivelului de energie. Aşa se explica de ce oamenii sedentari se simt mai puţin obosiţi la scurt timp după ce au început un program de exerciţii fizice. Ralston recomandă 40 de minute de exerciţii fizice de patru ori pe săptămână.
3. Cât de mult dormi?
Mulţi oameni nu reuşesc să doarmă suficient şi, drept consecinţă, se simt din ce în ce mai obosiţi. Evita să consumi cafea şi alcool cu câteva ore înainte de culcare, opreşte televizorul şi păstrează-ţi dormitorul curat şi liniştit. Aceste elemente sunt foarte importante pentru rutină somnului.
Dacă, răspunzând la aceste întrebări, tot n-ai găsit adevărata cauza a oboselii tale, atunci ar trebui să verifici şi alte aspecte legate de sănătate.
1. Anemia
Un efect al anemiei asupra organismului este instalarea oboselii acute. Un simplu test de sânge poate scoate la iveală dacă ai sau nu anemie. Anemia este des întâlnită în rândul femeilor care au menstruaţie. Remediul este o dietă bogată în fier, carne şi legume verzi. La recomandarea medicului, poţi încerca şi suplimente alimentare pe bază de fier.
2. Lipsa potasiului
Această deficienţă poate genera, de asemenea, o stare de oboseală. Lipsa potasiului în organism poate fi depistată tot în urmă unui control sangvin.
Citeşte mai mult pe sfatulpărinţilor.ro.