Pe la praguri și pe muchiile ușilor, noi lipim burete sau montăm pernițe, scrie pressone.ro. Altfel, picioarele fără șosete groase sunt poarta prin care durerile de șale, de rinichi sau de încheieturi ne pot ataca firavul corp.
Citeşte şi DATE ALARMANTE. Jumătate dintre români îşi pierd dinţii până la 40 de ani
Acestor efecte, românul le-a găsit cauza universală: te trage curentul.
Pentru unii, „curentul” e o inepuizabilă sursă de umor, marcă înregistrată românească și greu de tradus în alte limbi. Ați întâlnit, probabil, cel puțin un străin care s-a mirat peste poate când i-ați spus să închidă geamul sau ventilatorul, că vă trage…
Viclenia „curentului” rămâne însă proverbială. Dacă nu ai fost prevăzător și „te-a tras”, în scurt timp, simptomele o să îți demonstreze că „ai prins curent”.
Chiar dacă e vorba despre un diagnostic popular, cu un larg spectru de manifestări, problema are baze reale și cuantificabile. Am apelat la medici pentru a ne lămuri: există sau nu „curent”? Și, dacă există, cum te trage?
Ipoteze
„Treaba cu statul în curent și umflatul la măsele există de când e lumea. Dacă nu ai afecțiuni dentare, poți sta pe ușa trenului de la Iași la Timișoara și nu pățești nimic. Poate vei contacta doar o conjunctivită”, spune doctorul Septimiu Bizo, medic stomatolog în Cluj.
„Trasul curentului” e o sintagmă atât de vagă, încât cu greu poți găsi specialiști dispuși să despice firul în patru de dragul unui joc jurnalistic.
Pentru medici, această expresie pur și simplu nu există.
Citeşte şi Medicina revine la metode din trecut: Viruşii care „mănâncă” bacterii, alternativă la antibiotice
Ei includ simptomele în sertărașe specifice fiecărei patologii. Noi, profanii, am găsit un diagnostic universal, valabil în cele mai multe dintre cazurile de îmbolnăvire ușoară.
„Nu cred că putem reduce la o legendă un număr mare de teorii fizio-patologice, pe de o parte. Pe de altă parte, cred că este o expresie neaoșă, un fel de demonizare a unui spectru larg de acuze. Probabil că este și un deficit de educație medicală, generat în primă instanță de accesul dificil la medic, dar și de dorința de a pune ordine în ceea ce ni se întâmplă. Orice lucru căruia îi găsim o explicație devine mai coerent, mai ușor de acceptat, e o îmblânzire a realității”, consideră doctorul Violeta Perlea, medic imunolog în București.
Dacă nu avem nicio predispoziție să ne îmbolnăvim, atunci statul în curent este, folosind altă expresie românească, precum apa sfințită.
Nici nu face rău, dar nici nu ajută. Nu ai probleme dentare, nu te umfli. Dar să fim serioși: cine nu are nicio problemă dentară?
„Orice dinte tratat pe canal, mai ales dacă are o mică pungă de puroi, este o bombiță cu ceas care se activează de multe ori la curent”, spune doctorul Septimiu Bizo.
Mai multe detalii AICI.