Desigur, te-ai întrebat de ce se întâmplă asta, dar nu ai avut nicio explicație concretă, cu excepția, poate, a înzestrării genetice. Cercetătorii se străduiesc de mult timp să le găsească, iar acum, un nou studiu publicat în Genome Biology încearcă să ne facă să înțelegem mai bine cauzele acestei discordanțe.
James Timmons, principalul autor, susține că echipa sa a determinat o semnătură genetică prezentă în sânge, capabilă să indice dacă un individ îmbătrânește sănătos. A fost desfășurat un experiment, care a implicat analiza a 54.000 de gene ale oamenilor sănătoși cu vârste cuprinse între 25 și 65 de ani. Apoi, echipa de cercetători s-a restrâns la cele 150 de gene care ar putea face distincția între oamenii tineri și cei bătrâni, precum și prezice un declin cognitiv.
Semnătura genetică a fost folosită pentru a determina ceea ce cercetătorii au numit „scorul de îmbătrânire sănătoasă”, comparându-le între subiecți pentru a arăta că un scor mai mare e asociat cu o stare mai bună a sănătății. „Descoperirea noastră oferă prima dovadă că există, într-adevăr, o semnătură biologică a vârstei la oameni și că ar trebui să se țină cont de ea în medicină”, a adăugat Timmons. Acesta consideră că descoperirea sa ar putea fi utilă pentru a identifica riscurile de Alzheimer, de exemplu, medicii având posibilitatea de a oferi tratament preventiv.
Vezi de ce nu ți-ai păstrat tinerețea