Dacă vreţi să vă cumpăraţi produse cosmetice sau să le daţi în dar altor persoane dragi de sărbători, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) atrage atenţia că trebuie să fiţi atenţi la mai multe aspecte.
Astfel, pentru a putea evita neplăcerile privind returnarea, ar fi indicat ca produsele cosmetice să fie achiţionate numai din magazine şi/sau raioane specializate, unde se eliberează documente de cumpărare (factură, bon fiscal, chitanţa fiscală), de care clienţii vor avea neapărat nevoie în caz de reclamaţie.
În acest fel, se pot evita „ţepele” de la tarabele sau persoane fizice „cu sacoşa” asupra cărora planează suspiciunea că vând cosmetice care nu ar fi corespunzătoare.
„Să fie atenţi la preţuri, deoarece preţurile mici propuse sunt dubioase, ele provin cu siguranţă din filiere paralele”, atrage atenţia ANPC.
Cum se recunosc cosmeticele contrafăcute. Cum poţi să eviţi o ţeapă
Comisarii de la Protecţia Consumatorului îi sfătuiesc, de asemenea, pe cumpărători să verifice dacă calitatea ambalajului corespunde valorii produsului întrucât sunt şanse mari ca un produs zis „de lux”, ambalat în pungă de plastic sau într-o cutie banală, să fie de fapt o contrafacere.
„Să examineze cu atenţie eticheta, o calitate proastă a tipăririi poate ascunde o contrafacere”, informează ANPC care anunţă că unii producători şi importatori „de marcă” au adoptat voluntar personalizarea unor produse cu etichetă – hologramă, pentru securizarea lor şi pentru protejarea mărcii.
Atenţie la produsele cosmetice expirate!
Mai mult decât atât, pentru a nu avea ulterior probleme la utilizare, cumpărătorii trebuie să fie atenţi şi când expiră produsele cosmetice. Majoritatea produselor trebuie să aibă inscripţionată data de minimă durabilitate precedată de expresia „A se folosi preferabil inainte de”, urmată de dată sau de detalii asupra locului de pe ambalaj unde se afla inscripţionată aceasta dată, exprimată fie prin lună şi an, fie prin zi, lună şi an, şi cu cifre arabe. De asemenea, utilizatorii trebuie să ştie că anumite produse precum cremele, nu au dată de minimă durabilitate, ci au inscripţionat un simbol (PAO) constând într-o cutie întredeschisă, pe sau lângă care este menţionată perioada dupa deschidere în care produsul poate fi folosit în siguranţă, în luni de zile (6, 12, 24 luni de exemplu).
Ce produse cosmetice NU au termen de valabilitate
De asemenea, recipientele sub presiune, cum sunt deodorantele, sunt produse la care data de minimă durabilitate este mai mare de 30 de luni şi atunci aceasta nu se mai menţionează.
Potrivit ANPC, la orice produs cosmetic trebuie să fie inscripţionat numele sau denumirea producătorului ori a persoanei responsabile cu introducerea pe piaţă, ori al importatorului de produse din afara UE.
Cumpărătorii trebuie să citească cu atenţie eticheta şi să ţină cont de orice avertisment pentru evitarea unor probleme ulterioare de sănătate.
Ce se întâmplă dacă foloseşti cosmetice expirate
Ochii pot fi cel mai uşor lezaţi de cosmeticele expirate, deoarece produsele de machiaj destinate lor, mascara, dermatograful şi fardul de pleoape, au termene de valabilitate relativ scurte, în comparaţie cu produsele pentru buze şi ten.
„În general, produsele cosmetice sunt concepute astfel încât termenul de valabilitate să coincidă cu timpul de folosire al unui produs. Adică, o mascara are termen de valabilitate şase luni din momentul desigilării, are între 7 şi 10 ml, adică o cantitate care ajunge maximum trei luni, dacă este folosit zilnic, aplicat într-un singur strat”, explică make-up artist Mirela Vescan.
Pudrele rezistă cel mai bine în timp, adică 36 de luni, sub formă liberă sau compactă. „Fardurile de pleoape şi obraji, sub formă de pudră liberă sau compactă, au termen de valabilitate 30 de luni. Fondurile de ten au termen de garanţie 18 luni”, adaugă Mirela Vescan.
Rujul rezistă cel mult doi ani însă, odată ce expiră, poate provoca uscarea şi iritarea buzelor, senzaţia de arsură şi mâncărime.
Cum pot fi recunoscute produsele cosmetice expirate
Cosmeticele expirate sunt uşor de recunoscut după miros: „Substanţele chimice din produse se schimbă, astfel acestea capată un miros înţepător, o culoare neobişnuită şi o textură diferită. Rujurile expirate îşi schimbă mirosul, devin râncede şi de cele mai multe ori se alterează şi gustul. Fardurile expirate nu se întind uniform şi se fărâmiţează uşor. Mina creioanelor se întăreşte şi prezintă dificultăţi de întindere. Fondul de ten expirat are un miros alterat şi de cele mai multe ori o textură brânzoasă”, explică Suzana Vişan, make-up artist, conform doctorulzilei.ro.
Cum se întreţine trusa de machiaj
Pentru a evita complicaţiile cauzate de produsele de machiaj expirate, sortaţi de două ori pe an produsele pe care le folosiţi în mod curent şi cele pe care nu le folosiţi deloc. „Pensulele de machiaj trebuie curăţate cu apă şi şampon sau balsam de păr, nu cu săpun, o dată la 2-3 săptămâni, iar bureţii de machiaj trebuie spălaţi după fiecare utilizare”, e sfatul make-up artistului Suzana Vişan.
Pentru pensulele de machiaj puteţi folosi şi soluţii speciale pentru dezinfectare care se găsesc în magazinele de specialitate.