Atenţie la produse cosmetice. Ce trebuie să ştii când îţi cumperi cosmetice şi cum recunoşti produsele contrafăcute

De multe ori, atunci când cumpără produse cosmetice, românii spun că sunt nemulţumiţi din mai multe motive. Dacă punem la socoteală şi faptul că îşi pot lua ţeapă din cauza celor contrafăcute, achiziţionarea produselor cosmetice reprezintă un demers care solicită destul de mult timp şi atenţie. Şi pentru că se apropie Moş Nicolae şi sărbătorile de iarnă, când se fac cadouri produse cosmetice, RomaniaTV.net a întocmit o listă cu sfaturi de la Protecţia Consumatorului de care clienţii trebuie să ţină cont pentru a nu fi dezamăgiţi la cumpărături. 
Cristina Macuc
06 dec. 2016, 06:53
Atenţie la produse cosmetice. Ce trebuie să ştii când îţi cumperi cosmetice şi cum recunoşti produsele contrafăcute

Dacă vreţi să vă cumpăraţi produse cosmetice sau să le daţi în dar altor persoane dragi de sărbători, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) atrage atenţia că trebuie să fiţi atenţi la mai multe aspecte.

Astfel, pentru a putea evita neplăcerile privind returnarea, ar fi indicat ca produsele cosmetice să fie achiţionate numai din magazine şi/sau raioane specializate, unde se eliberează documente de cumpărare (factură, bon fiscal, chitanţa fiscală), de care clienţii vor avea neapărat nevoie în caz de reclamaţie.

În acest fel, se pot evita „ţepele” de la tarabele sau persoane fizice „cu sacoşa” asupra cărora planează suspiciunea că vând cosmetice care nu ar fi corespunzătoare.

„Să fie atenţi la preţuri, deoarece preţurile mici propuse sunt dubioase, ele provin cu siguranţă din filiere paralele”, atrage atenţia ANPC.

Cum se recunosc cosmeticele contrafăcute. Cum poţi să eviţi o ţeapă

Comisarii de la Protecţia Consumatorului îi sfătuiesc, de asemenea, pe cumpărători să verifice dacă calitatea ambalajului corespunde valorii produsului întrucât sunt şanse mari ca un produs zis „de lux”, ambalat în pungă de plastic sau într-o cutie banală, să fie de fapt o contrafacere.

„Să examineze cu atenţie eticheta, o calitate proastă a tipăririi poate ascunde o contrafacere”, informează ANPC care anunţă că unii producători şi importatori „de marcă” au adoptat voluntar personalizarea unor produse cu etichetă – hologramă, pentru securizarea lor şi pentru protejarea mărcii.

Atenţie la produsele cosmetice expirate!

Mai mult decât atât, pentru a nu avea ulterior probleme la utilizare, cumpărătorii trebuie să fie atenţi şi când expiră produsele cosmetice. Majoritatea produselor trebuie să aibă inscripţionată data de minimă durabilitate precedată de expresia „A se folosi preferabil inainte de”, urmată de dată sau de detalii asupra locului de pe ambalaj unde se afla inscripţionată aceasta dată, exprimată fie prin lună şi an, fie prin zi, lună şi an, şi cu cifre arabe. De asemenea, utilizatorii trebuie să ştie că anumite produse precum cremele, nu au dată de minimă durabilitate, ci au inscripţionat un simbol (PAO) constând într-o cutie întredeschisă, pe sau lângă care este menţionată perioada dupa deschidere în care produsul poate fi folosit în siguranţă, în luni de zile (6, 12, 24 luni de exemplu). 

CITEŞTE ŞI Cosmetice expirate sau produse fără informaţiile obligatorii pe ambalaj, găsite în urma unor controale ANPC

Ce produse cosmetice NU au termen de valabilitate

De asemenea, recipientele sub presiune, cum sunt deodorantele, sunt produse la care data de minimă durabilitate este mai mare de 30 de luni şi atunci aceasta nu se mai menţionează. 

Potrivit ANPC, la orice produs cosmetic trebuie să fie inscripţionat numele sau denumirea producătorului ori a persoanei responsabile cu introducerea pe piaţă, ori al importatorului de produse din afara UE. 

Cumpărătorii trebuie să citească cu atenţie eticheta şi să ţină cont de orice avertisment pentru evitarea unor probleme ulterioare de sănătate.

Ce se întâmplă dacă foloseşti cosmetice expirate

Ochii pot fi cel mai uşor lezaţi de cosmeticele expirate, deoarece produsele de machiaj destinate lor, mascara, dermatograful şi fardul de pleoape, au termene de valabilitate relativ scurte, în comparaţie cu produsele pentru buze şi ten.

„În general, produsele cosmetice sunt concepute astfel încât termenul de valabilitate să coincidă cu timpul de folosire al unui produs. Adică, o mascara are termen de valabilitate şase luni din momentul desigilării, are între 7 şi 10 ml, adică o cantitate care ajunge maximum trei luni, dacă este folosit zilnic, aplicat într-un singur strat”, explică make-up artist Mirela Vescan.

Pudrele rezistă cel mai bine în timp, adică 36 de luni, sub formă liberă sau compactă. „Fardurile de pleoape şi obraji, sub formă de pudră liberă sau compactă, au termen de valabilitate 30 de luni. Fondurile de ten au termen de garanţie 18 luni”, adaugă Mirela Vescan.

Rujul rezistă cel mult doi ani însă, odată ce expiră, poate provoca uscarea şi iritarea buzelor, senzaţia de arsură şi mâncărime.

Cum pot fi recunoscute produsele cosmetice expirate

Cosmeticele expirate sunt uşor de recunoscut după miros: „Substanţele chimice din produse se schimbă, astfel acestea capată un miros înţepător, o culoare neobişnuită şi o textură diferită. Rujurile expirate îşi schimbă mirosul, devin râncede şi de cele mai multe ori se alterează şi gustul. Fardurile expirate nu se întind uniform şi se fărâmiţează uşor. Mina creioanelor se întăreşte şi prezintă dificultăţi de întindere. Fondul de ten expirat are un miros alterat şi de cele mai multe ori o textură brânzoasă”, explică Suzana Vişan, make-up artist, conform doctorulzilei.ro.

Cum se întreţine trusa de machiaj

Pentru a evita complicaţiile cauzate de produsele de machiaj expirate, sortaţi de două ori pe an produsele pe care le folosiţi în mod curent şi cele pe care nu le folosiţi deloc. „Pensulele de machiaj trebuie curăţate cu apă şi şampon sau balsam de păr, nu cu săpun, o dată la 2-3 săptămâni, iar bureţii de machiaj trebuie spălaţi după fiecare utilizare”, e sfatul make-up artistului Suzana Vişan.

Pentru pensulele de machiaj puteţi folosi şi soluţii speciale pentru dezinfectare care se găsesc în magazinele de specialitate.

DailyBusiness
România, CODAȘA Europei la reciclare. De ce nu reciclează românii
Spynews
Trupul neînsuflețit al lui Silviu Prigoană a fost ridicat de la INML Brașov. Ce se va întâmpla înainte de a fi depus la capelă
Bzi.ro
Alexia Eram nu a mai suportat și a spus adevărul: „Știu cine sunt și merg înainte!”
Fanatik.ro
Cinci zodii își schimbă complet viața în următoarele 3 zile. Noroc triplu în plan financiar pentru Balanțe și Pești
Capital.ro
Românii, obligați să prezinte buletinul. Cine nu îl are, NU ia banii. Statul supraveghează tot
Playtech.ro
Cum a apărut Honorius Prigoană la IML Brașov. A șocat pe toată lumea. Cum s-a îmbrăcat
DailyBusiness
Prețurile pentru montarea anvelopelor de iarnă EXPLODEAZĂ în service-urile auto
Adevarul
Patru tineri au ars de vii într-o mașină Tesla. Motivul: sistemul de închidere a ușilor
wowbiz.ro
„Mă odihnesc” Ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană înainte să moară. Unul dintre prietenii cu care era la masă povestește ce a făcut înainte să-și dea ultima suflare
Spynews
Cum se face corect manevra Heimlich. Metoda care le poate salva viața oamenilor în câteva secunde
Spynews
Cine este bărbatul misterios care a petrecut timp în vila lui Silviu Prigoană, de când s-a aflat că a murit. Va juca un rol foarte important în ce urmează să se întâmple
Evz.ro
Vremea marilor schimbări pentru aceste zodii. Se mută în casă nouă
Ego.ro
Ultimul mesaj al lui Prigoană! ”Sper să nu...” Totul a fost făcut public
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
kanald.ro
Reacția Colegiului Medicilor în cazul adolescentului mort de peritonită la spitalul din Târgu Jiu. Andrei a murit cu zile, deși putea fi salvat
Cancan.ro
Diversiune cu trupul neînsuflețit al lui Silviu Prigoană! Unde a fost depus, de fapt
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Regula pentru chiriașii și proprietarii de la bloc. Ce ești obligat să faci iarna când nu ești în apartament
StirileBZI
Ce beneficii au angajații pe timpul iernii: Legea se aplică în toată România!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată femeia cu care toți bărbații vor să aibă o relație
stirilekanald.ro
Ce au descoperit legiștii la autopsia lui Prigoană! De ce a murit, de fapt
substantial.ro
Discuții între Joe Biden și Donald Trump la Casa Albă despre Ucraina și Orientul Mijlociu
MediaFlux
AMENZI de 35.000 de lei pentru CEI CARE STAU la BLOC! Regula SIMPLĂ pe care să o RESPECȚI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pisici drogate în București: când curiozitatea felină întâlnește neglijența umană