Cazurile în care vânzătorii ambulanți încearcă să păcălească oamenii prin metode de înșelătorie s-au înmulțit în ultima perioadă. Aceștia folosesc cântare măsluite sau controlate prin telecomandă, iar victimele sunt de cele mai multe ori persoane din mediul rural, care cumpără legume în cantități mari, pentru conservele de iarnă, în special varză.
Situația a fost dezvăluită de o femeie din localitatea Focuri, județul Iași, care a postatun clip video pe rețelele sociale. Ea trage un semnal de alarmă cu privire la escrocii care umblă prin sate cu dube încărcate cu varză, care folosesc cântare trucate pentru a-i înșela pe clienți.
Femeia a povestit cum mama sa a fost păcălită când a încercat să cumpere 60 de kilograme de varză. După ce a plătit pentru cantitatea pe care o dorea, femeia a realizat că a primit mai puțin de jumătate.
„Aveți grijă că umblă pe aici pe la noi o mașină cu niște oameni care vând varză cu cântarul ‘defect’. I-au dat lu’ maică-mea cică 60 de kilograme de varză și noi am cântărit-o și nu are mai mult de 30. Nu are nici măcar 30 de kilograme. Și a plătit femeia ca pentru 60 de kilograme. Aveți grijă că umblă țepari de-ăștia”, a avertizat femeia.
@alina.madalina.aeco1real♬ sunet original – Alina.Madalina.20
Femeia s-a arătat indignată, subliniind faptul că astfel de practici nu doar că sunt ilegale, dar provită și de naivitatea oamenilor.
„Vă bateți joc de oameni, umblați la cântare și luați banii la oameni. Hai că pe maică-mea… noi ca noi. Dar te duci la un om poate nu are bani și i-a strâns să-și pună varză să mănânce, ori să pună la murat. Vă bateți joc de oameni. Să vă fie rușine că mergeți cu astfel de cântare și amăgiți așa oamenii”, a mai adăugat ea.
Acesta nu este un caz singular. După ce clipul a devenit viral, zeci de persoane au comentat și au relatat experienți asemănătoare din alte localități din țară.
„Și la noi la fel au păcălit săracii oameni. De-aia nu ne mai rabdă Dumnezeu”, a comentat o femeie. „Majoritatea care umblă prin sate, păcălesc oamenii. Am pățit-o și noi cu strugurii”, a adăugat altcineva.
Mulți spun că metoda preferată a escrocilor este să folosească cântare modificate sau controlate prin telecomandă.
„Cântarul electronic nu este defect! Este măsluit cu telecomanda. Am pățit și eu anul trecut când am cumpărat struguri”, a explicat un internaut.
Un alt utilizator a sugerat că vânzătorii sunt foarte atenți să nu fie prinși: „Au telecomandă la cântar și stau cu mâna în buzunar. Urmăriți treaba asta”.
Citește și: Ingredientul secret care menţine limpede zeama de la varză murată. Când trebuie adăugat în în butoi
Mai mulți utilizatori au spus că ei merg cu cântarul la cumpărături, pentru a nu fi păcăliți: „Uite de-asta e bine să ți cumperi cântar și să cântărești și cu al tău atunci pe loc. Varza, gogonelele, gogoșarii, etc. Noi așa facem. Când cumpărăm la vrac, de la negustori, cântărim și noi”.
În urma plângerilor făcute de cetățeni, autoritățile locale au început să ia măsuri pentru a descuraja astfel de practici. n unele județe, s-au intensificat controalele asupra vânzătorilor ambulanți și se verifică cântarele folosite de aceștia.
„Suntem conștienți de fenomen și colaborăm cu autoritățile locale pentru a verifica situația și a lua măsurile necesare. Sfătuim cetățenii să fie precauți atunci când achiziționează produse de la comercianți necunoscuți și să verifice întotdeauna greutatea produselor”, a declarat un reprezentant al unei instituții de protecție a consumatorilor.