Țeapa cu varză care a băgat spaima în români. Noua escrocherie care lasă gospodarii fără bani: „Am plătit 60 de kilograme și am primit 30”

Țeapă la cântar pentru cei care cumpără varză în această perioadă. Vânzătorii ambulanți au o nouă metodă de înșelătorie prin care fac bani frumoși pe spatele românilor.
Alina Costache
28 oct. 2024, 11:22
Țeapa cu varză care a băgat spaima în români. Noua escrocherie care lasă gospodarii fără bani: „Am plătit 60 de kilograme și am primit 30”
Țeapă cu varză în rândul vânzătorilor ambulanți

Cazurile în care vânzătorii ambulanți încearcă să păcălească oamenii prin metode de înșelătorie s-au înmulțit în ultima perioadă. Aceștia folosesc cântare măsluite sau controlate prin telecomandă, iar victimele sunt de cele mai multe ori persoane din mediul rural, care cumpără legume în cantități mari, pentru conservele de iarnă, în special varză.

Situația a fost dezvăluită de o femeie din localitatea Focuri, județul Iași, care a postatun clip video pe rețelele sociale. Ea trage un semnal de alarmă cu privire la escrocii care umblă prin sate cu dube încărcate cu varză, care folosesc cântare trucate pentru a-i înșela pe clienți.

Citește și: Ingredientul secret care se pune în butoiul de varză pentru a nu se înmuia frunzele la murat. Gospodinele din Banat îl folosesc de zeci de ani

Femeia a povestit cum mama sa a fost păcălită când a încercat să cumpere 60 de kilograme de varză. După ce a plătit pentru cantitatea pe care o dorea, femeia a realizat că a primit mai puțin de jumătate.

„Aveți grijă că umblă pe aici pe la noi o mașină cu niște oameni care vând varză cu cântarul ‘defect’. I-au dat lu’ maică-mea cică 60 de kilograme de varză și noi am cântărit-o și nu are mai mult de 30. Nu are nici măcar 30 de kilograme. Și a plătit femeia ca pentru 60 de kilograme. Aveți grijă că umblă țepari de-ăștia”, a avertizat femeia.

@alina.madalina.aeco1real♬ sunet original – Alina.Madalina.20

Femeia s-a arătat indignată, subliniind faptul că astfel de practici nu doar că sunt ilegale, dar provită și de naivitatea oamenilor.

„Vă bateți joc de oameni, umblați la cântare și luați banii la oameni. Hai că pe maică-mea… noi ca noi. Dar te duci la un om poate nu are bani și i-a strâns să-și pună varză să mănânce, ori să pună la murat. Vă bateți joc de oameni. Să vă fie rușine că mergeți cu astfel de cântare și amăgiți așa oamenii”, a mai adăugat ea.

Acesta nu este un caz singular. După ce clipul a devenit viral, zeci de persoane au comentat și au relatat experienți asemănătoare din alte localități din țară.

„Și la noi la fel au păcălit săracii oameni. De-aia nu ne mai rabdă Dumnezeu”, a comentat o femeie. „Majoritatea care umblă prin sate, păcălesc oamenii. Am pățit-o și noi cu strugurii”, a adăugat altcineva.

Mulți spun că metoda preferată a escrocilor este să folosească cântare modificate sau controlate prin telecomandă.

„Cântarul electronic nu este defect! Este măsluit cu telecomanda. Am pățit și eu anul trecut când am cumpărat struguri”, a explicat un internaut.

Un alt utilizator a sugerat că vânzătorii sunt foarte atenți să nu fie prinși: „Au telecomandă la cântar și stau cu mâna în buzunar. Urmăriți treaba asta”.

Citește și: Ingredientul secret care menţine limpede zeama de la varză murată. Când trebuie adăugat în în butoi

Mai mulți utilizatori au spus că ei merg cu cântarul la cumpărături, pentru a nu fi păcăliți: „Uite de-asta e bine să ți cumperi cântar și să cântărești și cu al tău atunci pe loc. Varza, gogonelele, gogoșarii, etc. Noi așa facem. Când cumpărăm la vrac, de la negustori, cântărim și noi”.

În urma plângerilor făcute de cetățeni, autoritățile locale au început să ia măsuri pentru a descuraja astfel de practici. n unele județe, s-au intensificat controalele asupra vânzătorilor ambulanți și se verifică cântarele folosite de aceștia.

„Suntem conștienți de fenomen și colaborăm cu autoritățile locale pentru a verifica situația și a lua măsurile necesare. Sfătuim cetățenii să fie precauți atunci când achiziționează produse de la comercianți necunoscuți și să verifice întotdeauna greutatea produselor”, a declarat un reprezentant al unei instituții de protecție a consumatorilor.

DailyBusiness
Criză financiară gravă! Plata facturile mari determină oamenii să renunțe la mâncare!
Spynews
“Dezamăgirea zilei”. Au divorțat, dar s-au împăcat. Andrei și Cristina de la Insula Iubirii au isterizat din nou internetul / VIDEO
Bzi.ro
Loredana Groza i-a dansat pe masă lui Mihai Bobonete: „Ce nu fac eu pentru bani?!”
Fanatik.ro
Fabrica unde se va produce un tractor 100% românesc. Utilajul va fi asamblat într-un loc celebru
Capital.ro
Doliu național. A murit o legendă a fotbalului din România: Inima lui a încetat să mai bată
Playtech.ro
Imagini de senzație de la nunta lui Iancu Sterp. Mirele a atras toate privirile, cum s-a îmbrăcat
DailyBusiness
Se anunță o nouă majorare a salariului minim! Vezi care sunt efectele din 2025!
Adevarul
Bandele de cerșetori români au invadat Londra în prejma sărbătorilor. „Toți primesc o pancardă și un pahar. Întotdeauna același scris“
wowbiz.ro
Cum au apărut Culiță Sterp și Daniela Iliescu la nunta lui Iancu și a Denisei Coțolan, după ce au lipsit de la cununia civilă! Gestul logodnicei artistului a atras imediat atenția tuturor
Spynews
Ștefan Floroaica, schimbare de look! Ce tunsoare și-a făcut actorul din Lia - soția soțului meu / FOTO
Spynews
Delia, accidentare în timpul cursei de pe munte. Ce a pățit cântăreața: „Imagini șocante”
Evz.ro
Vasile Ungur, consilier PNL, a murit în timpul unei şedinţe
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
FOTO. Femeia despre care bărbații nu cred că e reală când o văd cum arată
kanald.ro
Ionuț a murit după ce a intrat în mare cu mașina. Avea doar 37 de ani. Mesajul cutremurător de adio pe care l-a lăsat pe Facebook
Cancan.ro
Marea împăcare din showbiz! Nimeni nu se aștepta ca ei doi să-și mai acorde o șansă 😲
Playsport.ro
Bomba bombelor! Marica, încă o lovitură după scandalul monstru cu „prosopul”: e acuzat că a „marcat” la nevasta lui Tamaș, în timp ce el bea în hotel! Bătaie cu pumnii și picioarele în ușa camerei, Săpunaru a intervenit și a vrut să-l bată pe Marica
Capital.ro
România, decizia care aruncă în aer Rusia. Anunț oficial MApN: Vor fi distruse și neutralizate
StirileBZI
Cei care au centrală termică trebuie să știe asta: Cum setezi corect termostatul
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii, prinsă la hotel cu celebrul milionar
stirilekanald.ro
Andrei, mort după ce fosta iubită l-a lovit cu mașina! Detalii de ultimă oră
substantial.ro
Smog dens și periculos în nordul Indiei și estul Pakistanului înainte de Diwali
MediaFlux
CUTREMUR în SUA! S-a aflat cine CÂȘTIGĂ ALEGERILE PREZIDENȚIALE din AMERICA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Faith No More – Rămas-bun pe termen nedefinit?