Situația actuală, marcată de scumpirile infernale pe care românii trebuie să le suporte, a determinat o schimbare majoră în comportamentul de consum. Din cauza lipsei banilor oamenii tind să caute cu precădere produsele care să fie reduse sau pentru care să fie aplicate promoții. Deși unele ponturi sunt cât se poate de bune și salvează bani din portofelul nostru, unii retaileri au început să profite de disperarea oamenilor din acest punct de vedere. De exemplu, marele lanț de magazine Lidl a ajuns sub lupa inspectorillor de la Protecția Consumatorilor, deoarece au fost descoperite nereguli cu privire la promoțiile pe care le ofereau. De foarte multe ori s-a ajuns la situația în care la finalul zilei clientul să fie păgubit, nu ajutat.
ANPC a amendat lanțul de magazine german pentru modul înșelător prin care redactau mesajele ofertelor promoționale, dar și pentru aranjarea produselor la raft, deoarece de multe ori clienții nu puteau să facă diferența între produsele aflate la ofertă și cele care aveau preț întreg. Cu toate că dovezile aduse de inspectori erau cât se poate de clare, Lidl, alături de avocații săi, au contestat amenda, justificând că aceasta nu are un temei.
Evenimentul despre care vorbim a avut loc în 2021, la Lidl Dacia din Iași. La momentul respectiv inspectorii au găsit o serie de nereguli. De exemplu: au găsit la raft pastile pentru mașina de spălat cu mențiunea „40+4 gratis”, bere Radler „3+1 gratis” și bere Timișoreana „7+1 gratis”, formulări care ar fi înșelătoare, potrivit inspectorilor. Acest lucru a fost suspect, deoarece, de exemplu, în cazul berii Timișoreana nu erau comercializate doze indivituale, astfel clientul nu putea să știe cu siguranță dacă acea este o ofertă reală sau nu. Aceeași abordare era aplicată și în cazul altor produse.
Un alt aspect subliniat de inspectorii ANPC era legat de ofertele săptămânale Lidl. Multă lume știe că retailerul pune la dispoziție oferte săptămânale. Ei Protecția Consumatorului consideră că această ofertă despre care se precizează ca este în stoc limitat îl obligă pe consumator să achiziționeze produsul imediat, din teama că nu ar putea profita de ofertă peste o zi sau două. Echipa de control a sancționat Lidl cu o amendă de 10.000 lei și un avertisment.
Ajunși în fața instanței după contestarea amenzii, reprezentanții Lidl au susținut că utilizarea etichetelor cu mențiunea „Stoc limitat*” este perfect legală. În interpretarea Lidl, formularea „până la data…” se referea la posibilitatea existenței produsului în acest interval, nu la oferirea unei garanții că el va fi disponibil până la sfârșitul perioadei.
În ciuda tuturor argumentelor prezentate de reprezentanții Lidl, magistrații au considerat că sancțiunile impuse magazinului se încadrează corect juridic, menționând că amenda de 10.000 de lei se apropie de cea minima, respectiv, 7.000 de lei pentru aceste ilegalități, ea putând ajunge până la 100.000 de lei.
„Instanţa reţine că petentul nu a făcut dovada contrară a celor reținute în procesul-verbal de constatare a contravenției, motiv pentru care nu a fost răsturnată prezumția de temeinicie a celor menționate în procesul verbal de contravenție. Raportat la condiţiile concrete ale cauzei, instanţa apreciază că fapta petentului prezintă un grad ridicat de pericol social față de necesitatea ca comercianții să asigure o informare corectă a consumatorilor și să aibă un comportament corespunzător, fără să deruleze practici înșelătoare pentru consumatorul mediu menite să îl inducă în eroare”, au concluzionat magistrații.
Citește și: „Sacoşa de salvare” de la Lidl. Costă doar 15 lei şi are o varietate de produse