Teatrul Nottara, închis. Iohannis cheamă actorii să joace la Cotroceni

Preşedintele Klaus Iohannis a sărit în ajutorul actorilor de la Teatrul Nottara. Asta după ce şeful statului a promulgat legea care prevede că imobilele cu bulină roşie nu mai au voie să găzduiască evenimente destinate publicului larg.
Filip Stan
25 nov. 2015, 10:44
Teatrul Nottara, închis. Iohannis cheamă actorii să joace la Cotroceni

Teatrul Nottara şi-a suspendat activitatea în urma legii promulgate recent prin care este interzisă orice activitate în clădiri cu risc seismic mare. Anunţul a fost făcut pe pagina de Facebook a instituţiei. VEZI AICI MESAJUL

Potrivit România TV, reprezentaţii teatrului au fost contactaţi de şeful statului pentru a li se oferi o sală la Controceni pentru spectacole.

„Am fost invitaţi la Cotroceni. La ora 16.00 o să merg şi o să văd în ce măsură se poate juca acolo. Sala nu este foarte mică, însă scena este foarte mică pentru decorurile noastre. Noi căutăm să obţinem un imobil provizoriu pentru perioada următoare. Ne-am gândit la clădirea ARCUB din Batişte, care este chiar a primăriei”, a declarat Marinela Țepuș, directorul Teatrului Nottara.
 
De asemenea, Marinela Țepuș a anunțat că va cere primăriei o nouă expertiză asupra clădirii în care funcționează Teatrul Nottara. Managerul teatrului a amintit că această clădire în care se joacă spectacolele Teatrului Nottara a fost construită de Liviu Ciuley, tatăl marelui regizor Liviu Ciulei, pentru familia sa.

„Vă spun o singură poveste: acest bloc a fost construit în 1945 de Liviu Ciuley, tatăl marelui regizor, pentru familia sa, pentru Liviu Ciulei care avea să devină acel mare regizor. Același Liviu Ciuley, inginer extraordinar, este unul dintre aceia care au modernizat construcțiile, care au făcut după 1940 construcții în București și în alte părți din țară, după noile norme privind seismicitatea acestui teren. Vă dau câteva exemple: Palatul CFR — nu are bulină, Palatul nou BNR — nu are bulină, singurul imobil care are bulină este acela făcut de el pentru familia sa. Putem noi să credem că a gândit pentru sine, acest Manole, un bloc mai prost decât celelalte? Asta vrem să aflăm — o expertiză reală făcută acum, cu mijloacele moderne ale anului 2015, ca să ne dumirim”, a explicat Țepuș.

Ea a menționat că, în ultima perioadă, după ce publicul a fost consultat despre problemele care există la Nottara, s-au făcut investiții și s-a schimbat fața teatrului.

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a precizat, miercuri, că premierul Dacian Cioloș este foarte preocupat de situația Teatrului Nottara, nevoit să își suspende spectacolele, din cauza faptului că își desfășura activitatea într-o clădire cu risc seismic ridicat. El a adăugat că se va încerca găsirea unei soluții pentru remedierea acestei situații.
 
„Premierul Dacian Cioloș e foarte preocupat de ce se întâmplă la Teatrul Nottara. Am hotărât împreună că vom avea o întâlnire la Palatul Victoria cu reprezentanții Teatrului Nottara pe de o parte și cu reprezentantul Primăriei, în care să încercăm să găsim o soluție pentru Teatrul Nottara imediat. Dar suntem un pic contrariați. Am fi vrut să o facem chiar astăzi după ședința de Guvern, dar suntem împiedicați de faptul că ieri Consiliul General a retras sprijinul primarului general interimar. Așteptăm să se aleagă, să se decidă în Consiliul General un reprezentant al instituției, după care vom face o întâlnire de urgență la Palatul Victoria, pentru a încerca să rezolvăm deocamdată situația Teatrului Nottara”, a precizat ministrul Culturii pentru RFI.

El a mai apreciat că legea recent promulgată, în baza căreia este interzisă orice manifestare publică în clădiri cu risc seismic ridicat, este oportună și vine să împlinească o așteptare a societății civile.

„Nu se poate să mai lăsăm instituțiile de cultură să-și desfășoare activitatea și să atragă public în niște imobile cu risc seismic foarte ridicat. (…) Și ca să fac o comparație sensibilă, evident, pentru toată lumea, aș spune că același lucru s-a întâmplat în clubul Colectiv. Numai că acolo am dat vina pe o societate privată care încerca să facă niște beneficii de pe urma unui concert și am arătat că publicul tânăr prezent la acea lansare, a unui album rock — până la urmă tot un act de cultură — fusese prins în capcană de o societate comercială care voia să facă profit. Acest lucru nu se poate întâmpla și cu instituțiile statului. Noi nu putem accepta ca instituțiile de cultură ale statului să atragă în fiecare seară—sau cum e cinematograful Patria, de șase ori pe zi—public în niște clădiri despre care se știe sigur că la un eventual cutremur se vor prăbuși”, a subliniat Vlad Alexaandrescu.

El a prezentat drept soluție alternativă, pentru perioada în care imobilul de pe Bulevardul Magheru numărul 20 va intra în consolidare, găsirea unui amplasament în care teatrul să-și desfășoare activitatea. Ministrul a menționat că a avansat în cadrul Guvernului ideea demarării unui program pentru consolidarea unor clădiri de patrimoniu cu risc seismic ridicat, în care funcționează instituții de cultură subordonate Ministerului Culturii sau primăriilor.

„Trebuie să înțelegem că statul nu poate dintr-o dată să consolideze toate imobilele pe care nu le-a consolidat în 45 de ani, dar cred că dacă am demara un astfel de program și am institui un Fond Național de Salvare a instituțiilor de cultură care se află în clădiri de patrimoniu, dacă statul ar da acest semnal — și asta este una din prioritățile mele — atunci am crea o masă critică, o conștiință mai acută în societate, pentru urgența acestor operațiuni. (…) Cu bani de la bugetul statului și cu proiecte europene, pentru că pe fonduri structurale e posibil să accesăm fonduri europene care să permită consolidarea în regim de urgență a unor clădiri de patrimoniu”, a mai precizat el.

Spynews
Cele două ipoteze luate în calcul de anchetatori în cazul morții lui Andrei Versace. Ce se știe despre ultima perioadă din viața lui
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Strada din București pe care accesul femeilor neînsoțite a fost interzis. Puțină lume își mai aduce aminte de această bizarerie. Unde se afla, de fapt, drumul de lemn
Capital.ro
A murit cel mai iubit actor. A lăsat un gol imens. Drum lin, maestre!
Playtech.ro
Cât timp poți circula cu parbrizul spart. Mulți șoferi nu știu ce scrie în lege
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Omul care l-a făcut pe Ceaușescu președinte. Unul dintre cele mai misterioase personaje din istoria românilor, stalinizatorul României
Spynews
Tragedie după tragedie în Brăila! Fratele principalului suspect în cazul ucideii Marinei a murit într-un accident de mașină
Spynews
Alertă ANM! A fost emis cod galben de ploi, vijelii și grindină. Canicula nu dispare, însă, din România
Evz.ro
Așa se curăță cel mai ușor peștele. Tehnica e simplă
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Imagini tulburătoare cu trupul neînsuflețit al lui Andrei Versace: zăcea într-o baltă de sânge de zile bune
Cancan.ro
Andrei Versace, dator la CĂMĂTARI?! Un prieten rupe tăcerea despre sursa de venit a influencerului: „Avea...”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Dentista din Brăila a fost ucisă în 33 de secunde! Principalul suspect a fost reținut pentru 24 de ore
Capital.ro
Amendă 1.300 de lei, chiar dacă ai documentele la tine. Dreptul legal pe care șoferii NU îl au
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Grecia utilizează drone pentru supravegherea plajelor și combaterea amplasării ilegale de șezlonguri
MediaFlux
Cum arăta VILA NUFĂRUL din NEPTUN, unde NICOLAE ȘI ELENA CEAUȘESCU își petreceau verile
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'