Tehnică neobişnuită de supravieţuire: Microbii dintr-un lac din Antarctica fac schimb de ADN

Microbii care trăiesc în cel mai sărat lac din Antarctica fac schimb între ei de material genetic, ca o modalitate de adaptare şi de supravieţuire în asprul mediu polar, conform unui nou studiu.
Cristina Dinu
01 oct. 2013, 14:23
Tehnică neobişnuită de supravieţuire: Microbii dintr-un lac din Antarctica fac schimb de ADN

Aceste organisme unicelulare, denumite haloarchaea pentru că proliferează în mediul sărat, sunt diferite din punct de vedere biologic de bacterii, alge şi alte microorganisme prin faptul că rezistă în condiţii extreme de mediu, potrivit Agerpres.

Mediul lor de viaţă antarctic este un lac adânc din Vestfold Hills, un lac izolat de ocean în urmă cu peste 3.000 de ani. Denumit Deep Lake (Lacul Adânc), acest bazin se află la 50 de metri sub nivelul mării. Deep Lake este atât de sărat încât se crede că nu a îngheţat niciodată.

În acest biotop nu trăiesc decât microorganismele extremofile haloarchaea. Timp de mai mulţi ani oamenii de ştiinţă au analizat aceşti microbi pentru a observa ce-i face să prolifereze în acest mediu ostil. Analiza organismelor extremofile de pe Pământ ar putea oferi indicii şi ar putea să ne ajute să identificăm eventuale forme de viaţă extraterestre.

Cu ocazia studierii acestor organisme microbiene a fost identificată o tehnică neobişnuită de supravieţuire: cele câteva subspecii de haloarchaea din Deep Lake fac schimb de ADN, conform unui studiu publicat în ultimul număr al revistei Proceedings of the National Academy of Sciences.

Deşi fiecare subspecie este specializată şi are propria ei nişă de habitat, aşa cum ar fi hrana pe bază de proteine sau de zaharuri, microbii din diferite subspecii intră în contact şi fac schimb de material ADN. Unele astfel de schimburi cuprind catene întregi de câte 35.000 de litere de cod, conform concluziilor la care a ajuns echipa condusă de microbiologul Rick Cavicchioli, de la Universitatea New South Wales din Australia.

‘Studiile noastre indică faptul că aceste microorganisme (haloarchaea) schimbă între ele o cantitate mult mai mare de material genetic decât s-a observat vreodată în regnul animal. Catene lungi cu ADN virtual identic sunt schimbate între diferite genuri, nu doar subspecii’, conform lui Rick Cavicchioli. ‘În pofida acestui schimb activ de gene, diferitele subspecii se păstrează şi pot co-exista pentru că au evoluat pentru a exploata diferite nişe şi consumă surse diferite de hrană.

O altă consecinţă a frigului din acest habitat este frecvenţa scăzută a reproducerii: haloarchaea din acest lac se reproduce de doar 6 ori pe an.

Organisme extremofile care tolerează bine frigul extrem sunt întâlnite şi în permafrost – solul permanent îngheţat – dar şi în lacuri îngropate sub banchiza antarctică. Mai mult decât atât, există microorganisme capabile să trăiască chiar şi în interiorul straturilor de gheaţă ale banchizei.

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Alexia Eram are planuri mari de Crăciun! Cu cine va petrece Sărbătorile de iarnă
Fanatik.ro
Ce să pui în bradul de Crăciun ca să ai parte de noroc și prosperitate în 2025. Energiile negative vor fi eliminate
Capital.ro
Anunțul nopții despre Gheorghe Dincă. Ce s-a întâmplat cu criminalul din Caracal
Playtech.ro
Unde s-a născut Iisus Hristos de fapt și de ce s-ar putea să nu fie Betleem, conform...
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Ovidiu Ioanițoaia cere bani de operație. Înșelăciunea cu care hackerii păcălesc oamenii din agenda jurnalistului
wowbiz.ro
Lovitură pentru profesori! Salariile și sporurile, înghețate de la anul și asta nu e tot!
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Minunea Crăciunului. Planta care a înflorit la vederea lui Iisus
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Mesajul tulburător postat de tânărul de 30 de ani din Deva înainte de a-și pune capăt zilelor. A transmis live pe Facebook, iar apoi s-a aruncat în fața mașinilor de pe un pod
Cancan.ro
Meteorologii Weather.com au modificat prognoza: Vin ninsorile în București!
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Decizie pentru proprietarii de mașini. S-a hotărât. Măsura se aplică din 1 ianuarie 2024
StirileBZI
Aceste taxe se dublează din ianuarie 2025! Cine trebuie să plătească 3.500 de lei la stat
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Știrea momentului în Ajun de Crăciun
substantial.ro
Fondurile de pensii private din România înregistrează o creștere semnificativă a activelor
MediaFlux
PLATA cu CARDUL se SCHIMBĂ RADICAL! DISPARE în câteva ORE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ce filme mai vedem de Crăciun? Ce cărți merită citite? Ce jocuri video să încercăm? Recomandări proaspete pentru sărbători