Din pacate, inima noastra nu face distinctia intre ce e real si ce e imaginar, de aceea orice scenariu viitor care ne ingrijoreaza, fie ca e vorba de relatii, bani, sanatate, accidente, provoaca in organism o reactie la fel de intensa ca si cum acea intamplare ar avea loc in prezent. Reala sau nu, o situatie neplacuta la care ne gandim intens provoaca eliberarea in sange a acelorasi hormoni de stres.
Daca te afli intr-o asemenea situatie sau constientizezi ca esti predispusa la caderea periodica in aceste capcane ale mintii, doctorul Alex Loyd impartaseste pentru mindpowernews.com cum poti sa ramai concentrat pe prezent.
Inainte de toate, scrie pe hartie doua intamplari din trecut pentru care ai trairi negative (vinovatie, rusine, furie, frica).
Apoi da nota de la 1 la 10 (unde 10 e maxim) cat de tare inca simti acele emotii negative. Procedeaza la fel si pentru viitor. Scrie pe hartie doua lucruri pentru care esti ingrijorat, te temi, esti infurat la gandul ca s-ar putea intampla. Apoi da nota de la 1 la 10 pentru cat de tare simti acea emotie in tine numai la gandul acelei posibilitati.
Iata adevarul despre aceste trairi: conform expertilor, peste 90% din intamplarile din viitor pentru care esti ingrijorat nu vor avea loc, cel putin nu in felul in care tu ti le imaginezi.
Asadar, in dreptul celor doua lucruri din viitor pentru care esti ingrijorat, noteaza „Sunt sanse mai mari de 90% ca acest scenariu sa nu se intample, oricum nu in felul in care ma tem eu ca se poate intampla”. In ceea ce priveste intamplarile din trecut pe care le-ai notat, scrie sub fiecare dintre ele „Am supravietuit oricum”.
Asta nu inseamna ca la vremea respectiva nu au avut un efect neplacut asupra ta, dar ai supravietuit. Oricat de mult inca te doare acea amintire sau mai ai rani, este un semn de inteligenta si sanatate mintala sa revii asupra lor? Sa le retraiesti din nou si din nou, rememorandu-le cu aceeasi intensitate? Nu, din contra, este mai rau pentru tine. Decat sa traiesti permanent printre amintiri neplacute, mai bine concentreaza-te pe afirmatia „Am supravietuit oricum” si apoi adauga „Acum voi face tot ce imi sta in putinta sa vindec acele rani din mine”. Este benefic sa revii in trecut doar pentru a retrai experiente pozitive, a fi recunoscator ca ai supravietuit unei situatii limita, sau ca ai invatat ceva din acea intamplare. Trei motive exista pentru a „calatori” in trecut: sa fii recunoscator, sa fi invatat ceva sau sa fi rezolvat o situatie.