Obsesia şi teama că telefoanele sunt ascultate, răspândite printre români, au născut noi oportunităţi de afaceri, scrie ziarulring.ro. Astfel, comerţul on-line s-a îmbogăţit în ultima vreme cu tot felul de oferte de vânzare a unor telefoane despre care se spune că ar fi capabile să securizeze convorbirile faţă de interceptările autorităţilor.
Citeşte şi Cum îţi dai seama dacă un număr de telefon a fost mutat în altă reţea
Printre caracteristicile acestor telefoane, prezentate de comercianţi, se numără protecţia împotriva interceptoarelor active şi pasive, precum şi avertizare în cazul în care interceptarea este realizată de operatorul GSM. Totodată, aceste tipuri de telefoane pot alerta prezenţa în apropiere a unui interceptor, precum şi interceptarea convorbirii, ştergând instant istoricul convorbirilor, se mai arată în prezentarea acestor produse. „Este o escrocherie. Chiar am avut ocazia să mă conving de aceste telefoane antiinterceptare. SRI-ul te interceptează cu mandat şi nu are nicio legătură cu telefonul tău, iar interceptarea se realizează la foarte mare distanţă de aparatul tău. Telefonul se conectează la releu, releul – la centrala operatorului, iar SRI se conectează la centrală. Şi între toate aceste conexiuni nu ai ce parametri să verifici.
Citeşte şi Semne că ai telefonul ASCULTAT: Ai putea să te afli şi tu în situaţia asta! VIDEO
Dacă te ascultă «doi şi-un sfert» fără mandat, cu un interceptor mobil, atunci interceptorul are o putere de emisie mai mare decât a releului unei companii de telefonie mobilă. În teorie, la interceptor ar mai fi nişte repere după care să-ţi dai seama că eşti ascultat, dar nu poţi avea certitudini. Dacă tu vezi că eşti conectat la un releu şi ai o putere mare, asta nu înseamnă neapărat că în zonă este un interceptor, pentru că se poate ca o altă companie de telefonie mobilă să pună un releu mai puternic acolo. O a doua variantă ar fi că softul acesta poate să-ţi spună şi denumirea releului, dar cei care au interceptorul pot schimba numele de o sută de ori. Şi aici rezultatele sunt destul de imprecise”, a declarat Mihai Belu, director general al unei companii de anchete şi filaj.
Criptarea alertează autorităţile
Multe dintre aceste telefoane antiascultare sunt dotate cu programe de criptare a convorbirilor, care nu sunt chiar avantajoase. „Criptarea, în loc să-ţi facă bine, îţi face rău. Părerea mea şi a mai multor beneficiari cu care am discutat este că, de fapt, criptarea nu face decât să atragă atenţia asupra ta. Şi asta pentru că operatorul de telefonie mobilă va constata că se criptează semnalul şi va alerta autorităţile. Apoi, cheile de criptare sunt făcute de nişte cercetători din ţările dezvoltate, iar acestea sigur au ajuns şi pe la CIA, drept care noi, fiind stat NATO, dacă sună cel de la SRI la CIA şi cere cheia de criptare pentru un anumit model, sigur o va obţine. În plus, cel care vinde astfel de telefoane sigur nu-ţi va putea face niciodată o demonstraţie. Şi teoria privind antiinterceptarea suferă nişte lacune”, ne-a mai precizat Mihai Belu. 1.200 de euro poate costa un telefon antiinterceptare. „La ascultarea cu mandat nu ai cum să ştii că undeva, la 500 km distanţă, în centrală semnalul pe care îl emiţi tu este trimis către un aparat care înregistrează.”, Mihai Belu, director general al unei companii de anchete şi filaj