Casa Alexander Historical Auctions a vândut celui mai bun ofertant acest aparat istoric, la licitația desfășurată în Chesapeake City (Maryland), un orășel pitoresc de mai puțin de 600 de locuitori scăldat de râul Delaware.
Telefonul descris în catalog drept „arma cea mai distructivă care a trimis milioane de oameni la moarte”, a fost scos la vânzare alături de alte obiecte militare la un preț estimat între 200.000 și 300.000 de dolari.
Aparatul, confecționat din bachelită de firma germană Siemens, a ajuns în mâinile unui colecționar privat din SUA al cărui nume nu a fost dezvăluit. Telefonul a fost păstrat în geanta de piele a britanicului Ranulf Rayner, 82 de ani, care l-a moștenit de la tatăl său, brigadierul Ralph Rayner, poate primul militar ne-sovietic care a pătruns în buncărul lui Hitler.
Telefonul pe care Hitler l-a primit de la Wehrmacht (forțele armate naziste) și pe care l-a folosit în ultimii doi ani ai celui De-al Doilea Război Mondial (1939-1945), era original de culoare neagră, dar a fost vopsit în roșu.
Pe spatele sinistrului obiect se citește clar numele lui Adolf Hitler cu litere mari, alături de care sunt gravate o acvilă și o zvastică.