Din ce în ce mai multe persoane, fie că se află la locul de muncă, la școală sau în timpul liber, petrec din ce în ce mai mult timp cu capul aplecat deasupra unui un laptop, a unei tablete sau a unui telefon.
Potrivit specialiștilor utilizatorii de telefoane mobile petrec în medie două până la patru ore pe zi, cocoșați deasupra telefonului sau a unui dizpozitiv similar, citind e-mailuri, trimițând mesaje sau verificând site-urile de social media. Adică 700 până la 1.400 de ore pe an. Această poziție adoptată de din ce în ce mai multe persoane a devenit atât de răspândită încât Dean Fishman, un chiropractician din SUA, a numit-o „Sindromul Gâtului de Text”, pentru a face din aceasta o afecțiune separată.
Potrivit unui raport recent realizat de Kantar la cererea companiei VELUX, în perioada 3-6 septembrie 2021, în rândul a 2.408 de respondenți cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani, din opt țări europene (Croația, Cehia, Ungaria, Polonia, România, Serbia, Slovacia și Slovenia), aceste comportamente și consecințele lor i-ar putea afecta în curând pe mult mai mulți dintre noi.
70% dintre respondenți sunt de acord că petrec prea mult timp uitându-se la ecranul telefonului, al computerului sau al televizorului.
Sindromul gâtului text se referă la o leziune de stres repetitivă a gâtului cauzată de menținerea capului în poziție aplecată înainte pentru o perioadă lungă de timp. Această poziție afectează curbura coloanei cervicale, mușchii gâtului și a umerilor și ligamentele de susținere. Medicii avertizează că acest sindrom afectează gâtul și coloana vertebrală.
Unele semne și simptome ale „Sindromului Gâtului de Text” includ:
Cu o poziționare adecvată, educație și conștientizare, ar trebui să fie capabil să minimizați dezvoltarea Sindromului Gâtului de Text, notează claritypt.com.