Telefonul poate crește riscul de cancer. Vinovată de declanşarea bolii ar fi, pe lângă alţi factori de risc, lumina albastră emanată de gadgeturile de acest tip. Aceasta este considerată periculoasă din pricina intensității sale. Într-un studiu din 2018 publicat în revista Environmental Health Perspectives, oamenii de ştiinţă au descoperit faptul că expunerea la niveluri ridicate de lumină albastră pe timp de noapte ar putea crește riscul de cancer de prostată de două ori.
Această lumină are o lungime de undă mai scurtă decât altă lumină din spectrul vizibil, acest lucru traducându-se prin faptul că emite mai multă energie decât altă lumină vizibilă.
Dr Deborah Lee, care a participat la cel mai recent studiu ce a urmărit legătura dintre utilizarea telefonului şi apariţia cancerului, a oferit dovezi suplimentare ale efectelor dăunătoare ale luminii albastre asupra sănătății noastre.
Citeste si De ce s-a îmbolnăvit Mirabela Dauer de cancer: „Am meritat boala aia, dar Dumnezeu nu m-a dezamăgit”
„661 de pacienți cu cancer intestinal au fost comparați cu 1.322 de pacienți de control. Autorii au calculat, folosind date privind expunerea artificială pe timp de noapte din monitorizarea prin satelit, că expunerea la lumina albastră a crescut riscul de cancer intestinal cu 60%. Lumina albastră a fost legată de o incidență crescută a altor tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de sân și de prostată. Lucrătorii în schimburi târzii au un risc crescut de cancer de sân”, a spus dr Lee.
Cercetările anterioare au arătat că lumina albastră are un efect domino asupra mai multor mecanisme biologice din organism, cum ar fi producția de melatonină. Reținerea melatoninei are un impact direct asupra ciclului somn-veghe. În plus, experții au subliniat de multă vreme importanța abordării ritmurilor circadiene în studiile despre cancer.
„Se știe că lumina albastră previne eliberarea melatoninei, hormonul somnului. Melatonina face mult mai mult decât doar induce somnul”, a explicat doctorul Lee.