Telefonul, un gadget fără de care mulți dintre noi n-am putea trăi, nu era, la începuturile sale, nici de departe atât de performant ca acum. Societatea din ziua de azi este hiperconectată, iar noile tehnologii sunt necesare pentru a interacționa social și pentru a comunica în mediul de lucru.
Evoluția tehnologiei a fost una extrem de rapidă și progresivă de-a lungul anilor, fiind în continuă dezvoltare, dar există, în ciuda factorilor enumerați, unii utilizatori care doresc să se întoarcă la bază, adică la telefoanele simple.
Astfel de dispozitive au fost foarte la modă la începutul anilor 2000, dar odată cu progresul în domeniul telefoniei mobile, au devenit învechite. Multe dintre acestea nu mai sunt fabricate, deci sunt aproape imposibil de obținut, cu excepția cazului în care sunt achiziționate second-hand sau la licitații.
Un telefon vechi nu se vinde pe bani puțini, așa cum am putea crede mulți dintre noi. Un astfel de model poate ajunge să coste cât trei Dacia Spring noi, cumpărate prin Programul Rabla. Astfel de telefoane mobile pot ajunge să coste zeci de mii de euro. Telefonul care reprezintă cel mai bun exemplu în acest sens este un model iPhone original sigilat care s-a vândut cu suma colosală de 170.000 de euro, dar în afara acestui caz, există și alte dispozitive care ajung la aceleași sume dacă funcționează corespunzător, potrivit 20min.es.
Cele mai valorose modele de telefoane vechi:
Niciunul dintre aceste telefoane mobile menționate mai sus nu a fost cel mai vândut în epoca sa. Unul dintre cele mai iubite modele de telefoane a cărei valoare a crescut în timp este legendarul Nokia 1100, care a cucerit inimile nostalgicilor, a fost lansat în august 2003, nu avea cameră foto, nici ecran colorat, avea o tastatură închisă pentru a preveni pătrunderea prafului, avea margini cu cauciuc, costa aproape 100 de euro, avea 36 de tonuri sau melodii din care să alegi, includea jocul Snake și câteva dintre caracteristicile sale erau lanterna, ceasul, calendarul, calculatorul, cronometrul și agenda de contacte.
Caracteristica care l-a consacrat a fost bateria BL-5C care permitea utilizarea telefonului timp de mai mult de o săptămână fără a fi nevoie să fie conectat la priză pentru a-l încărca.
Telefonul mobil și-a trăit epoca de autr în tranziția de la secolul al XX-lea la secolul al XXI-lea până când, în 2007, totul a trecut la nivelul următor. Când a apărut primul model de iPhone, industria s-a schimbat radical, iar telefoanele mici, cu taste fizice și ecrane de rezoluție scăzută, au început să dispară treptat de pe piață. În principiu, era doar o schimbare tehnologică, în realitate ne aflam în fața unui fenomen cultural – hiperconectarea la internet și viața pe rețelele media. AStfel, smarphone-urile de ultimă generație au devenit indispensabile pentru milioane de oameni din întreaga lume.
Citește și: Telefonul care nu mai trebuie încărcat niciodată ar putea deveni realitate! Ce este bateria nucleară
Beneficiile unui telefon vechi
Pentru că nu au acces la telefon, nu trebuie să-ți faci griji cu privire la tariful de date pe care îl plătim în mod obișnuit lunar. Economisirea financiară este un factor care intră în ecuație pentru mulți utilizatori, pentur că este mai ieftin decât un smartphone, iar bateria durează mai mult, consumul fiind mai mic. Avantaje de luat în considerare: