Telekom România a încasat 19 amenzi de la ANCOM, pe lângă cele aplicate pentru lipsa semnalului. Problemele pe care le-ar fi ignorat pentru a putea perfecta fuziunea cu Orange

Chiar dacă promite „experienţă împreună”, Telekom România a dovedit că nu şi-a respectat angajamentele nici faţă de clienţi şi nici faţă de instituţiile statului. În ultimii doi ani, compania de telecomunicaţii a încasat amenzi de aproape 350.000 de euro de la ANCOM, nu doar pentru că nu acoperă zone locuite de cel puțin 98% din populația României, ci şi pentru numeroase alte probleme.
Filip Stan
27 oct. 2021, 08:30
Telekom România a încasat 19 amenzi de la ANCOM, pe lângă cele aplicate pentru lipsa semnalului. Problemele pe care le-ar fi ignorat pentru a putea perfecta fuziunea cu Orange

De la 1 ianuarie 2020 și până în prezent, Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a aplicat operatorului Telekom România Mobile Communications nu mai puţin de 19 amenzi în cuantum total de 275.000 lei (aproximativ 56.000 de euro), ca urmare a reclamațiilor depuse de utilizatori.

„Principalele încălcări au fost legate de modalitatea de încheiere a contractelor prin mijloace de comunicare la distanță, portabilitatea numerelor și servicii de roaming”, se arată într-un comunicat al ANCOM.

Acestea nu sunt singurele nereguli descoperite de ANCOM în cazul Telekom România. Conform licențelor de utilizare a frecvențelor radio acordate în anul 2012, operatorii Orange România, Vodafone Romania și Telekom România Mobile Communications au avut obligația de a acoperi cu servicii de voce a unor zone locuite de cel puțin 98% din populația României prin intermediul rețelei proprii de acces radio, până la data de 5 aprilie 2017, în vreme ce reţeaua RCS&RDS până la data de 5 aprilie 2019.

Deşi a fost stabilit un termen-limită, Telekom nu şi-a respectat angajamentele faţă de ANCOM. Doi ani consecutiv, operatorul de telefonie mobilă a fost sancţionat pentru probleme privind lipsa semnalului, pe care nici până acum nu le-ar fi soluţionat, după cum au precizat surse din piaţa telecomunicaţiilor pentru Romaniatv.net.

„În anii 2019 și 2020 au fost organizate două campanii de măsurare a acoperirii naţionale cu servicii de voce mobilă. În cadrul acestor campanii, acoperirea cu semnal a localităților a fost măsurată parcurgându-se drumurile accesibile, bulevardele și străzile principale, precum şi străzile secundare, astfel încât localitatea să fie cât mai omogen măsurată, acoperirea cu servicii de voce fiind calculată ca raportul dintre suma populației acoperite și suma populației măsurate.

Conform rezultatelor măsurătorilor Autorității din 2019, Telekom România Mobile Communications acoperea cu servicii de voce mobilă 96.53% dintotalul populației, neîndeplinindu-și astfel obligația din licența deținută. Operatorul a fost sancționat cu amendă în valoare de 700.000 de lei”, au precizat reprezentanţii ANCOM.

Citeşte şi: Cu un nou CEO, Telekom România încă nu şi-a rezolvat problemele de acoperire după amenda record de 700.000 de Ron de la ANCOM! Compania riscă acum să fie exclusă de la noua licitaţie 5G!

În pofida sancţiunii primite, Telekom nu şi-a rezolvat problemele cu reţeaua de telefonie mobilă nici în anul următor.

„În urma campaniei desfășurate în 2020, măsurătorile au relevat faptul că Telekom România Mobile Communications nu a îndeplinit obligația de acoperire, având un procent de acoperire de 97,25% din populația țării. Neîndeplinirea obligației de acoperire a fost sancționată și în acest an cu amendă în valoare de 700.000 de lei.

Menționăm că aceste două campanii în urma cărora operatorul Telekom România Mobile Communications a fost sancționat cu două amenzi în valoare de 700.000 de lei au avut ca obiect exclusiv verificarea gradului de acoperire cu servicii de voce mobilă, conform obligațiilor prevăzute de licențele deținute de operatorii de servicii de voce mobilă din România.

Pentru neîndeplinirea obligațiilor asumate prin licențele de utilizare a frecvențelor radio, Autoritatea este în abilitată să aplice sancțiuni contravenționale, în cazul amenzilor contravenționale acestea putând ajunge până la 10% din cifra de afaceri a furnizorului controlat”, au mai explicat reprezentanţii ANCOM.

Surse bine informate din piaţa telecomunicaţiilor au precizat pentru Româniatv.net că Telekom nu a căutat să-şi îmbunătăţească reţeaua, în pofida sancţiunilor primite al doilea an consecutiv de la ANCOM pentru aceleaşi probleme cu acoperirea. Mai mult, un oficial al Telekom a recunoscut pentru Româniatv.net că lipsa semnalului nu ar fi fost rezolvată deoarece eforturile ar fi fost concentrate în ultimele luni către fuziunea cu gigantul telecom Orange.

„Sunt investiţii în curs peste tot. Eu ştiu cât s-au făcut din ele? N-aş putea să vă spun acum. Ultimele luni au fost foarte închise în comunicare datorită tranzacţiei. N-ai voie să faci multe declaraţii pe niciun subiect”, a declarat Borbèly Kàroly, Public Affairs Director al Telekom, pentru Româniatv.net.

Surse din domeniul telecomunicaţiilor au precizat pentru Romaniatv.net că Telekom ar vrea să participe la licitaţia pentru reţelele 5G, cu toate că nu şi-a respectat obligaţiile angajate faţă de ANCOM privind acoperirea. De altfel, reprezentanţii Telekom au menţionat că, în cazul acestor licitații, prețul impus de statul român pentru licențiere este un element important, când o companie ia decizia participării.

“Mai avem și condițiile în care se poate face deployment pe tehnologia 5G și atunci, cu atât mai mult, ca operator, ne dorim ca de la momentul la care vor fi publicate condițiile de participare la licitație până la momentul în care vom participa efectiv, să beneficiem de un interval de timp rezonabil, astfel încât să avem business skills-uri corect pregătite și aprobate”, a precizat în mai, directorul juridic al Telekom România, Florina Tănase, în cadrul NEWSWEEK #2021 IT&C SUMMIT.

Comisia de licitaţie va analiza documentele de calificare depuse şi va anunţa până la data de 17 noiembrie 2021 care dintre candidaţi se califică în etapa următoare, pentru ca licitaţia propriu-zisă să înceapă cel mai târziu la data de 25 noiembrie 2021.

Citeşte şi: CMBSU a decis! Iată noile restricții care se impun în Capitală

 

 

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Mara Bănică și Serghei Mizil, Raluca Bădulescu și fostul ei soț, Anda Adam și Joseph, Gabi Tamaș și Dan Alexa sunt printre echipele care pornesc anul acesta pe Drumul Eroilor, în Asia Express
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
Zodiile care triumfă în luna februarie. Cinci nativi au noroc în dragoste, carieră și pe plan financiar
Capital.ro
Călin Georgescu a anunțat în fața României. Mărturisirea care răstoarnă totul: Nu ne interesează așa ceva...
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Adevarul
Povestea de film a fostului șef al Poliției Câmpulung: de la erou la inculpat. S-a pensionat când era în arest
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Raluca Păstramă și Ibrahim Hanifi, răsturnare de situație în lupta pentru custodia copilului! Ce se întâmplă după ce instanța a decis ca fetița celor doi să rămână la mamă
Spynews
Costel Biju, surpriză romantică pentru soția lui, Andreea. În ce loc de vis și-a dus manelistul partenera / FOTO
Evz.ro
Vremea de Mica Unire le dă românilor planurile peste cap. Progoza ANM
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Planta de apartament care se mișcă noaptea pentru a se ruga. De ce este bine să o avem în casă
Cancan.ro
Cu ce a rămas Victor Ponta la partaj, după ce a divorțat de Daciana Sârbu? Iată declarația de avere
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a dat cărțile pe față. Ce va păți Constituția România: Obligatoriu, e faza finală!
StirileBZI
Bancnotele vor fi transformate în Euro! Decizia se va aplica din 1 ianuarie 2026
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
Românii beneficiază de prețuri mai mici la cumpărături în Bulgaria după aderarea la Schengen
MediaFlux
AMENZI pentru PĂRINȚI! SE DAU 10.000 DE LEI pentru o regulă simplă
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București