Telekom România a încasat 19 amenzi de la ANCOM, pe lângă cele aplicate pentru lipsa semnalului. Problemele pe care le-ar fi ignorat pentru a putea perfecta fuziunea cu Orange

Chiar dacă promite „experienţă împreună”, Telekom România a dovedit că nu şi-a respectat angajamentele nici faţă de clienţi şi nici faţă de instituţiile statului. În ultimii doi ani, compania de telecomunicaţii a încasat amenzi de aproape 350.000 de euro de la ANCOM, nu doar pentru că nu acoperă zone locuite de cel puțin 98% din populația României, ci şi pentru numeroase alte probleme.
Filip Stan
27 oct. 2021, 08:30
Telekom România a încasat 19 amenzi de la ANCOM, pe lângă cele aplicate pentru lipsa semnalului. Problemele pe care le-ar fi ignorat pentru a putea perfecta fuziunea cu Orange

De la 1 ianuarie 2020 și până în prezent, Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a aplicat operatorului Telekom România Mobile Communications nu mai puţin de 19 amenzi în cuantum total de 275.000 lei (aproximativ 56.000 de euro), ca urmare a reclamațiilor depuse de utilizatori.

„Principalele încălcări au fost legate de modalitatea de încheiere a contractelor prin mijloace de comunicare la distanță, portabilitatea numerelor și servicii de roaming”, se arată într-un comunicat al ANCOM.

Acestea nu sunt singurele nereguli descoperite de ANCOM în cazul Telekom România. Conform licențelor de utilizare a frecvențelor radio acordate în anul 2012, operatorii Orange România, Vodafone Romania și Telekom România Mobile Communications au avut obligația de a acoperi cu servicii de voce a unor zone locuite de cel puțin 98% din populația României prin intermediul rețelei proprii de acces radio, până la data de 5 aprilie 2017, în vreme ce reţeaua RCS&RDS până la data de 5 aprilie 2019.

Deşi a fost stabilit un termen-limită, Telekom nu şi-a respectat angajamentele faţă de ANCOM. Doi ani consecutiv, operatorul de telefonie mobilă a fost sancţionat pentru probleme privind lipsa semnalului, pe care nici până acum nu le-ar fi soluţionat, după cum au precizat surse din piaţa telecomunicaţiilor pentru Romaniatv.net.

„În anii 2019 și 2020 au fost organizate două campanii de măsurare a acoperirii naţionale cu servicii de voce mobilă. În cadrul acestor campanii, acoperirea cu semnal a localităților a fost măsurată parcurgându-se drumurile accesibile, bulevardele și străzile principale, precum şi străzile secundare, astfel încât localitatea să fie cât mai omogen măsurată, acoperirea cu servicii de voce fiind calculată ca raportul dintre suma populației acoperite și suma populației măsurate.

Conform rezultatelor măsurătorilor Autorității din 2019, Telekom România Mobile Communications acoperea cu servicii de voce mobilă 96.53% dintotalul populației, neîndeplinindu-și astfel obligația din licența deținută. Operatorul a fost sancționat cu amendă în valoare de 700.000 de lei”, au precizat reprezentanţii ANCOM.

Citeşte şi: Cu un nou CEO, Telekom România încă nu şi-a rezolvat problemele de acoperire după amenda record de 700.000 de Ron de la ANCOM! Compania riscă acum să fie exclusă de la noua licitaţie 5G!

În pofida sancţiunii primite, Telekom nu şi-a rezolvat problemele cu reţeaua de telefonie mobilă nici în anul următor.

„În urma campaniei desfășurate în 2020, măsurătorile au relevat faptul că Telekom România Mobile Communications nu a îndeplinit obligația de acoperire, având un procent de acoperire de 97,25% din populația țării. Neîndeplinirea obligației de acoperire a fost sancționată și în acest an cu amendă în valoare de 700.000 de lei.

Menționăm că aceste două campanii în urma cărora operatorul Telekom România Mobile Communications a fost sancționat cu două amenzi în valoare de 700.000 de lei au avut ca obiect exclusiv verificarea gradului de acoperire cu servicii de voce mobilă, conform obligațiilor prevăzute de licențele deținute de operatorii de servicii de voce mobilă din România.

Pentru neîndeplinirea obligațiilor asumate prin licențele de utilizare a frecvențelor radio, Autoritatea este în abilitată să aplice sancțiuni contravenționale, în cazul amenzilor contravenționale acestea putând ajunge până la 10% din cifra de afaceri a furnizorului controlat”, au mai explicat reprezentanţii ANCOM.

Surse bine informate din piaţa telecomunicaţiilor au precizat pentru Româniatv.net că Telekom nu a căutat să-şi îmbunătăţească reţeaua, în pofida sancţiunilor primite al doilea an consecutiv de la ANCOM pentru aceleaşi probleme cu acoperirea. Mai mult, un oficial al Telekom a recunoscut pentru Româniatv.net că lipsa semnalului nu ar fi fost rezolvată deoarece eforturile ar fi fost concentrate în ultimele luni către fuziunea cu gigantul telecom Orange.

„Sunt investiţii în curs peste tot. Eu ştiu cât s-au făcut din ele? N-aş putea să vă spun acum. Ultimele luni au fost foarte închise în comunicare datorită tranzacţiei. N-ai voie să faci multe declaraţii pe niciun subiect”, a declarat Borbèly Kàroly, Public Affairs Director al Telekom, pentru Româniatv.net.

Surse din domeniul telecomunicaţiilor au precizat pentru Romaniatv.net că Telekom ar vrea să participe la licitaţia pentru reţelele 5G, cu toate că nu şi-a respectat obligaţiile angajate faţă de ANCOM privind acoperirea. De altfel, reprezentanţii Telekom au menţionat că, în cazul acestor licitații, prețul impus de statul român pentru licențiere este un element important, când o companie ia decizia participării.

“Mai avem și condițiile în care se poate face deployment pe tehnologia 5G și atunci, cu atât mai mult, ca operator, ne dorim ca de la momentul la care vor fi publicate condițiile de participare la licitație până la momentul în care vom participa efectiv, să beneficiem de un interval de timp rezonabil, astfel încât să avem business skills-uri corect pregătite și aprobate”, a precizat în mai, directorul juridic al Telekom România, Florina Tănase, în cadrul NEWSWEEK #2021 IT&C SUMMIT.

Comisia de licitaţie va analiza documentele de calificare depuse şi va anunţa până la data de 17 noiembrie 2021 care dintre candidaţi se califică în etapa următoare, pentru ca licitaţia propriu-zisă să înceapă cel mai târziu la data de 25 noiembrie 2021.

Citeşte şi: CMBSU a decis! Iată noile restricții care se impun în Capitală

 

 

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Obiectele pe care să nu le ții niciodată în dormitor. Îți strică somnul și nu te lasă să te odihnești
Capital.ro
Verdictul care îl îngroapă pe Călin Georgescu. Anunțul făcut chiar azi, 23 februarie: „Blocare imediată”
Playtech.ro
Înşelăciunea Kaufland face ravagii printre clienţi. Mesajul care ar trebui să îi pună pe gânduri pe cumpărători, ce date se cer
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Lecțiile istoriei: ce au pățit rușii, acum 85 de ani, când au invadat Finlanda. Istoric: „Exact același lucru se întâmplă și în Ucraina”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Taloanele de pensii trec prin schimbări radicale. Câți români vor avea acces
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Orașele din România în care ninge în martie și în aprilie, potrivit meteorologilor Accuweather
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a primit verdictul final. Anunțul așteptat de România: CCR va pronunța...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Zelenski se declară pregătit să renunțe la președinția Ucrainei pentru pace
MediaFlux
PPC, DECIZIE importantă pentru toți clienți! ESTE OBLIGATORIU! Se poate TĂIA CURENTUL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!