De la 1 ianuarie 2020 și până în prezent, Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a aplicat operatorului Telekom România Mobile Communications nu mai puţin de 19 amenzi în cuantum total de 275.000 lei (aproximativ 56.000 de euro), ca urmare a reclamațiilor depuse de utilizatori.
„Principalele încălcări au fost legate de modalitatea de încheiere a contractelor prin mijloace de comunicare la distanță, portabilitatea numerelor și servicii de roaming”, se arată într-un comunicat al ANCOM.
Acestea nu sunt singurele nereguli descoperite de ANCOM în cazul Telekom România. Conform licențelor de utilizare a frecvențelor radio acordate în anul 2012, operatorii Orange România, Vodafone Romania și Telekom România Mobile Communications au avut obligația de a acoperi cu servicii de voce a unor zone locuite de cel puțin 98% din populația României prin intermediul rețelei proprii de acces radio, până la data de 5 aprilie 2017, în vreme ce reţeaua RCS&RDS până la data de 5 aprilie 2019.
Deşi a fost stabilit un termen-limită, Telekom nu şi-a respectat angajamentele faţă de ANCOM. Doi ani consecutiv, operatorul de telefonie mobilă a fost sancţionat pentru probleme privind lipsa semnalului, pe care nici până acum nu le-ar fi soluţionat, după cum au precizat surse din piaţa telecomunicaţiilor pentru Romaniatv.net.
„În anii 2019 și 2020 au fost organizate două campanii de măsurare a acoperirii naţionale cu servicii de voce mobilă. În cadrul acestor campanii, acoperirea cu semnal a localităților a fost măsurată parcurgându-se drumurile accesibile, bulevardele și străzile principale, precum şi străzile secundare, astfel încât localitatea să fie cât mai omogen măsurată, acoperirea cu servicii de voce fiind calculată ca raportul dintre suma populației acoperite și suma populației măsurate.
Conform rezultatelor măsurătorilor Autorității din 2019, Telekom România Mobile Communications acoperea cu servicii de voce mobilă 96.53% dintotalul populației, neîndeplinindu-și astfel obligația din licența deținută. Operatorul a fost sancționat cu amendă în valoare de 700.000 de lei”, au precizat reprezentanţii ANCOM.
În pofida sancţiunii primite, Telekom nu şi-a rezolvat problemele cu reţeaua de telefonie mobilă nici în anul următor.
„În urma campaniei desfășurate în 2020, măsurătorile au relevat faptul că Telekom România Mobile Communications nu a îndeplinit obligația de acoperire, având un procent de acoperire de 97,25% din populația țării. Neîndeplinirea obligației de acoperire a fost sancționată și în acest an cu amendă în valoare de 700.000 de lei.
Menționăm că aceste două campanii în urma cărora operatorul Telekom România Mobile Communications a fost sancționat cu două amenzi în valoare de 700.000 de lei au avut ca obiect exclusiv verificarea gradului de acoperire cu servicii de voce mobilă, conform obligațiilor prevăzute de licențele deținute de operatorii de servicii de voce mobilă din România.
Pentru neîndeplinirea obligațiilor asumate prin licențele de utilizare a frecvențelor radio, Autoritatea este în abilitată să aplice sancțiuni contravenționale, în cazul amenzilor contravenționale acestea putând ajunge până la 10% din cifra de afaceri a furnizorului controlat”, au mai explicat reprezentanţii ANCOM.
Surse bine informate din piaţa telecomunicaţiilor au precizat pentru Româniatv.net că Telekom nu a căutat să-şi îmbunătăţească reţeaua, în pofida sancţiunilor primite al doilea an consecutiv de la ANCOM pentru aceleaşi probleme cu acoperirea. Mai mult, un oficial al Telekom a recunoscut pentru Româniatv.net că lipsa semnalului nu ar fi fost rezolvată deoarece eforturile ar fi fost concentrate în ultimele luni către fuziunea cu gigantul telecom Orange.
„Sunt investiţii în curs peste tot. Eu ştiu cât s-au făcut din ele? N-aş putea să vă spun acum. Ultimele luni au fost foarte închise în comunicare datorită tranzacţiei. N-ai voie să faci multe declaraţii pe niciun subiect”, a declarat Borbèly Kàroly, Public Affairs Director al Telekom, pentru Româniatv.net.
Surse din domeniul telecomunicaţiilor au precizat pentru Romaniatv.net că Telekom ar vrea să participe la licitaţia pentru reţelele 5G, cu toate că nu şi-a respectat obligaţiile angajate faţă de ANCOM privind acoperirea. De altfel, reprezentanţii Telekom au menţionat că, în cazul acestor licitații, prețul impus de statul român pentru licențiere este un element important, când o companie ia decizia participării.
“Mai avem și condițiile în care se poate face deployment pe tehnologia 5G și atunci, cu atât mai mult, ca operator, ne dorim ca de la momentul la care vor fi publicate condițiile de participare la licitație până la momentul în care vom participa efectiv, să beneficiem de un interval de timp rezonabil, astfel încât să avem business skills-uri corect pregătite și aprobate”, a precizat în mai, directorul juridic al Telekom România, Florina Tănase, în cadrul NEWSWEEK #2021 IT&C SUMMIT.
Comisia de licitaţie va analiza documentele de calificare depuse şi va anunţa până la data de 17 noiembrie 2021 care dintre candidaţi se califică în etapa următoare, pentru ca licitaţia propriu-zisă să înceapă cel mai târziu la data de 25 noiembrie 2021.
Citeşte şi: CMBSU a decis! Iată noile restricții care se impun în Capitală