Telemunca 4 zile pe lună, la cerere, s-a votat în Parlament. Cine sunt românii care pot lucra o săptămână de acasă

Salariaţii care au în întreţinere copii cu vârsta până la 8 ani pot beneficia de telemuncă 4 zile pe lună, prevede un proiect de lege pentru completarea Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, adoptat miercuri în unanimitate de Camera Deputaţilor.
Filip Stan
28 iun. 2023, 19:05
Telemunca 4 zile pe lună, la cerere, s-a votat în Parlament. Cine sunt românii care pot lucra o săptămână de acasă

Telemunca populară în pandemie revine în Parlament. Salariații care au în întreținere copii în vârstă de până la 11 ani vor putea beneficia, la cerere, de 4 zile pe lună muncă la domiciliu, respectiv în regim de telemuncă, cu excepția situațiilor în care locul de muncă nu o permite, potrivit unui proiect de lege adoptat de către Parlament, prin votul final al deputaților.

Proiectul prevedea inițial vârsta de 8 ani a copilului, dar deputații au majorat-o la 11 ani. „La cerere, salariaţii care au în întreţinere copii în vârstă de până la 11 ani beneficiază de 4 zile pe lună de muncă la domiciliu sau în regim de telemuncă, în condiţiile Legii nr. 81/2018 privind reglementarea activităţii de telemuncă, cu modificările şi completările ulterioare, cu excepţia situaţiilor în care natura sau felul muncii nu permite desfăşurarea activităţii în astfel de condiţii”, prevede amendamentul Comisiei pentru muncă şi protecţie socială.

Zile libere 2023. Când este următoarea minivacanţă, se face punte! Cum îşi pot prelungi românii concediul de odihnă

Inițiatorii invocă Directiva (UE) 2019/1158 a Parlamentului European și a Consiliului din 20 iunie 2019 privind echilibrul dintre viața profesională și cea privată a părinților și îngrijitorilor, care prevede la art. 9 ”formule flexibile de lucru”, respectiv că ”statele membre iau măsurile necesare pentru a se asigura că lucrătorii cu copii de până la o anumită vârstă, de cel puțin opt ani, precum și îngrijitorii, au dreptul de a solicita formule flexibile de lucru în scopuri de îngrijire”.

Conform proiectului legislativ, prezentat anterior de Profit.ro, cererea prevăzută pentru realizarea activității de muncă la domiciliu/telemuncă trebuie să fie însoțită de o declarație pe propria răspundere a celuilalt părinte sau a reprezentantului legal, din care să rezulte că, pentru aceeași perioadă, acesta nu a solicitat munca la domiciliu/telemuncă.

În cazul în care părintele sau reprezentantul legal este persoană singură, declarația pe propria răspundere a celuilalt părinte sau reprezentant legal nu este necesară.

Zile libere 2023. O nouă zi de stat acasă şi pentru privaţi, şi pentru bugetari. 

Potrivit argumentelor invocate pentru această măsură, în state precum Suedia există formule nflexibile de lucru, prin acestea înțelegându-se, de asemenea, și munca de la domiciliu/ telemunca pentru părinții care au în îngrijire minori cu vârsta sub 8 ani, precum și posibilitatea de a-și reduce timpul de muncă cu 25%, cu o reducere proporțională a veniturilor salariale.

Legislație similară există și în Austria, unde salariații părinți care au în îngrijire copii în vârstă de până la 8 ani își pot reduce programul de lucru cu până la 20%, aceștia beneficiind și de o protecție adițională împotriva concedierii/ demiterii în cazul în care aleg să lucreze cu fracțiune de normă.

Germania, Spania, Finlanda, Olanda, Norvegia și Belgia oferă, la rândul lor, diferite forme de program flexibil, incluzând munca de la domiciliu/ telemunca.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Când începe postul Sfintei Marii 2024. Ce nu e bine să faci până la Adormirea Maicii Domnului
Capital.ro
Se dă ordin în România. Obligatoriu pentru proprietarii de bloc cu centrale termice
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Cei mai bine plătiți angajați de la stat. Și nici nu sunt amenințați de șomaj
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
CALVARUL prin care a trecut dentista din Brăila, înainte să moară. Detalii șocante din anchetă. Cum a vrut să se protejeze, dar nu a reușit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum putem reduce temperatura din casă cu două grade, fără a ne folosi de aerul condiționat? Cercetătorii vin cu o soluție inedită
Capital.ro
Alimentul care te lasă fără permis. Nu ai voie să-l mănânci dacă te urci la volan
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Președintele PSD Marcel Ciolacu anunță candidatura la un nou mandat
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'