Cele patru imagini ale aceleiași stele explozive surprinse de Hubble într-o singură fotografie sunt rezultatul luminii de la supernovă care a ocolit prin patru direcții diferite un cluster galactic foarte masiv, aflat între stea și telescopul Hubble, potrivit Agerpres.
Gravitația extremă a clusterului galactic a deviat fotonii (particulele de lumină), un fenomen teoretizat încă de acum aproape un secol de Albert Einstein.
Astronomii profită de aceste așa-numite „lentile gravitaționale” pentru a amplifica puterea telescopului Hubble și a surprinde imagini din zone aflate extrem de departe în spațiu și timp. Din întâmplare, această supernovă, o stea care a explodat în urmă cu aproximativ 9 miliarde de ani, era aliniată cu o masivă aglomerare de galaxii ce a fost folosită — tocmai pentru efectul de lentilă gravitațională pe care-l provoacă — în timpul unor observații realizate de Hubble în 2011.
Oamenii de știință au examinat în luna noiembrie fotografiile realizate de Hubble în 2011 pentru a căuta supernove și au descoperit această imagine în care apare aceeași stea explozivă de patru ori, configurație cunoscută sub denumirea de „crucea lui Einstein”.
„Echipa care căuta supernove se uita peste aceste imagini și a descoperit nu una, nu două, nu trei, ci patru instantanee. Au fost foarte norocoși”, a comentat Jennifer Lotz, de la Space Telescope Science Institute din Baltimore, Maryland.
Acest obiect, denumit supernova Refsdal, în onoarea astronomului norvegian Sjur Refsdal, este prima supernovă detectată de patru ori în același cadru. Ca urmare a efectului de lentilă gravitațională, ea pare de 20 de ori mai strălucitoare decât ar fi fost în mod natural. Supernova Refsdal se află în grupul de galaxii MACS J1149.6+2223.
„Cele patru imagini ale supernovei au apărut în cadru la câteva zile distanță una față de alta” (timpul de expunere pentru realizarea acestor fotografii din profunzimile cosmosului este foarte îndelungat), conform lui Steve Rodney, de la Universitatea Johns Hopkins. „Credem că această supernovă ar fi fost vizibilă într-o singură ipostază în urmă cu aproximativ 20 de ani, într-o altă parte a aglomerării galactice și ar putea să reapară în interval de 1 până la 5 ani, când sperăm să o putem surprinde în acțiune”, a mai adăugat el.
Studiul care însoțește această fotografie apare în ultimul număr al revistei Science.
CITEŞTE ŞI: Emoticon în spaţiu. O fotografie realizată de telescopul Hubble surprinde un „zâmbet” galactic