Telescopul Hubble, numit după astronomul Edwin Hubble, a fost lansat de naveta spaţială Discovery, pe data de 24 aprilie 1990, pe o orbită aflată la 570 de kilometri deasupra Pământului.
Telescopul Spaţial Hubble e cel mai puternic şi cel mai scump observator construit vreodată. Cu toate acestea, a avut probleme încă de la momentul iniţial, apoi în 2003 era cât pe ce să moară, după dezastrul navetei spaţiale Columbia. În 2009 au fost instalate noi instrumente şi au fost înlocuite bateriile şi giroscopul. Inginerii de la Hubble speră ca telescopul să rămână funcţional până în 2020, dacă nu chiar mai mult.
Telescopul Hubble a clarificat multe dileme și a ajutat la rezolvarea unor vechi probleme din astronomie, furnizând date care au necesitat elaborarea de noi teorii care să le explice. Primele misiuni ale lui Hubble au fost cele de măsurare a distanțelor până la stelele variabile numite „cefeide”, cu mai mare precizie decât fuseseră măsurate vreodată.
Tot cu ajutorul telescopului Hubble, oamenii de știință au putut estima vârsta Universului, fapt ce a generat îndoieli privind teoriile despre viitorul acestuia. Diverse echipe de cercetare l-au putut folosi pentru a observa supernove și au găsit dovezi că extinderea universului nu este frânată de influența gravitației, ci ar putea chiar să accelereze, deși cauza acestei accelerări este încă puțin înțeleasă.
Imaginile de înaltă rezoluție furnizate de Hubble au putut stabili existența găurilor negre în nucleele galaxiilor apropiate.
Mai aproape de Terra, Hubble a detectat un ocean vast de apă sărată sub suprafaţa groasă şi îngheţată de pe Ganymede, cel mai mare satelit natural al planetei Jupiter, sporind pistele de căutare a formelor de viaţă extraterestre.
Printre alte mari descoperiri realizate datorită lui Hubble, se enumeră și discurile proto-planetare din Nebuloasa Orion, dovezi ale existenței planetelor extrasolare în jurul stelelor similare cu Soarele.
Imagini uluitoare făcute de Hubble
Telescopul Hubble a făcut unele dintre cele mai frumoase imagini ale Universului, de la galaxii, la nebuloase colorate. De asemenea, a surprins detalii uluitoare ale galaxiei, aflate la aproximativ 2,5 milioane de ani lumină de Pământ.
Una dintre fotografiile cele mai emblematice realizate de Hubble este o imagine cu alură biblică, ce prezintă coloane uriaşe de gaz şi praf interstelar, aflate la 6.500 de ani-lumină de Terra, în roiul galactic Messier 16 din constelaţia Şarpelului, cunoscută sub denumirea „Stâlpii Creaţiei”.