„Fac un apel, o urgenţă la zi e ocuparea posturilor vacante sau interimar în Parchetul General şi DNA şi sunt multe funcţii. Am primit propunere pentru procuror general şi procuror-şef la DNA. Nu discut procedura, dar avem un articol 134 în Constituţia României care spune. CSM propune preşedintelui României numirea în funcţia de judecător şi a procurorului-şef cu excepţia… Deci, propunerea la mine trebuie să vină de la CSM. Avem o lege care pe această prevedere nu a fost atacată la CCR. Nu mă voi grăbi cu aprobarea sau respingerea celor două propuneri, dar aş vrea un punct de vedere de la dumneavoastră. Nu am un termen în care să decid cu vedere la cei doi procurori. Aş vrea să ştiu punctul de vedere al CSM-ului. Daţi-mi un punct de vere cum aţi citi Constituţia legată de desemnarea procurorilor în funcţii. Daţi-mi o părere! Cum citesc eu 134? Vreau să vă faceţi timp să analizaţi pentru că mi-ar prinde bine un punct de vedere neoficial”, le-a spus Băsescu membrilor CSM.
În cadrul aceleiaşi şedinţe, şeful statului a criticat magistraţii „care apleacă urechea la influenţa politică”. Traian Băsescu a precizat că judecătorii şi procurorii care ascultă comenzile politice o fac fie din cauză că sunt corupţie, fie din motive structurale. Conform şefului statului, magistraţii care nu sunt independenţi poartă întreaga responsabilitate.
Judecătorul Mircea Aron şi procurorul Oana Schmidt Hăineală, în prezent vicepreşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, candidează la funcţia de preşedinte al CSM. Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) îşi aleg, vineri, noua conducere, întrucât mandatul preşedintelui Alina Ghica şi cel al vicepreşedintelui Oana Schmidt Hăineală expiră.