”Mini-summitul de duminică este inacceptabil, noi nu vom participa la el. Ei vor să reîncălzească o veche propunere, pe care noi am refuzat-o deja”, a subliniat premierul polonez Mateusz Morawiecki la finalul unei reuniuni cu omologii săi ungar, ceh şi slovac la Budapesta.
Reuniunea de duminică este menită să pregătească summitul de la Bruxelles din 28-29 iunie, care va fi consacrat în mare parte imigraţiei – un subiect care s-a impus în fruntea agendei ţărilor europene, între care există disensiuni profunde.
Participanţii săi ar urma să propună o consolidare a obligaţiilor impuse solicitanţilor de azil, într-o încercare de a potoli tensiunile între state membre, într-un context în care asupra cancelarului german Angela Merkel exercită presiuni aliaţii săi bavarezi, partizani, ca Roma, Viena şi V4 – Polonia, Ungaria, Cehia şi Slovacia – ai unei înăspriri.
În afară de Germania şi Franţa, sunt aşteptate la acest mini-summit Italia, Grecia, Malta, Spania, Austria, Bulgaria, Belgia şi Olanda, o listă deschisă – spune Comisia – şi altor ţări care vor să participe.
Participanţii la reuniune urmează să se angajeze să accelereze trimiterea solicitanţilor de azil dintr-un stat UE către altul, în baza Regulamentului de la Dublin. Acesta prevede ca o cerere de azil să fie soluţionată de ţara în care depunătorul ei a intrat în UE. Însă textul prevede totodată înfiinţarea unui ”mecanism de solidaritate eficient” – prin cote de repartizare obligatorii a migranţilor între statele membre, care stârneşte furia ţărilor din Grupul de la Vişegrad, ce resping categoric o asemenea iniţiativă, de peste doi ani.
”În ceea ce priveşte dosarul migraţiei, trebuie să ne concentrăm asupra problemelor în care suntem de acord, ca de exemplu protecţia frontierelor (…) şi să le lăsăm de o parte pe cele în care nu există înţelegere”, a apreciat premierul ungar Viktor Orban.
Comisarul european însărcinat cu Migraţiile Dimitris Avramopoulos a precizat joi, la Bruxelles, că UE are în vedere înfiinţarea în ţări terţe a unor ”platforme regionale de debarcare” de migranţi salvaţi pe mare, dând asigurări că nu este vorba despre înfiinţarea unor ”Guantanamo pentru migranţi”.