Temele pentru vacanţă, motiv de îngrijorare? Scrisoarea unui părinte care te va pune pe gânduri

Temele pentru acasă cunosc două mari extreme: fie sunt atât de multe, încât copilului nu-i mai rămâne nimic să facă neprogramat, după școală, after, scris și activități, fie sunt ignorate total în “familiile răzvrătite” sau cu copii abandonați în responsabilitatea after school-ului. “Încearcă cineva, părinte, profesor sau coleg, să îi integreze cât de cât, să înțeleagă dacă acești copii pricep ceva la clasă?”, spune într-o nouă scrisoare trimisă Edupedu.ro părintele îngrijorat de școala care îi va primi în curând copiii.
Iulian Tudor
20 dec. 2018, 09:17
Temele pentru vacanţă, motiv de îngrijorare? Scrisoarea unui părinte care te va pune pe gânduri

„Există vreo măsură prin care să evalueze cineva cât de responsabili devin elevii? Sau cât de mult fac față anxietăților? Cum se măsoară alfabetizarea funcțională a acestor copii?”, scrie părintele, care a vrut să rămână în anonimat, potrivit edupedu.ro.

Citeşte şi Elevii au partea de una dintre cele mai lungi vacanţe de iarnă din ultimii 18 ani. Câte zile libere urmează

„Vă prezint întrebările pe care mi le pun eu pe această temă. Poate ajută pe cineva, poate cineva va oferi, la comentarii, răspunsuri”:

Scrisoarea integrală trimisă Edupedu.ro de către părintele care vrea să rămână în anonimat:

„Salut,

Eu sunt părintele care a scris recent această scrisoare. După cum spuneam atunci, nu înțeleg mare lucru din ce se întâmplă acum în educație și de aceea mă adresez din nou altor părinți, poate înțelegem ceva împreună. De data aceasta, scriu despre teme pentru acasă.

Am citit recent o știre cum că ministrul italian al Educației vrea să le ceară profesorilor sa nu le dea copiilor teme în vacanța de Crăciun. Spune că e vremea de sărbătoare, copiii să petreacă timp în familie, nu făcând teme. Acum, ministrul italian face parte dintr-un guvern populist, puternic de dreapta. Pentru popor lucrurile astea sună bine. Dar sunt bune? Alți foști guvernanți i-au sărit în cap oficialului, spunându-i că temele sunt bune, că îl ajută pe copil etc.

Citesc știri că în multe părți sunt școli care renunță complet la teme: în unele părți din SUA, în Bahrain. Că alții, tot de acolo, spun că nu e bine, că ar trebui reduse, dar nu abandonate, că ar trebui înlocuite cu alte tipuri de învățare, în continuarea învățării la clasă.

Acum, într-o anumită măsură, eu vorbesc în necunoștință de cauză. Am copii aflați abia la începutul circuitului școlar și vorbesc doar din auzite, de la prieteni care au copii la sfârșit de primară, în gimnaziu și câțiva în liceu. Problema e că ceea ce aud mă îngrozește.

Nu mi-aș permite, anonim, să vă îndemn să vă gândiți la răspunsuri, dar vă prezint întrebările pe care mi le pun eu pe această temă. Poate ajută pe cineva, poate cineva va oferi, la comentarii, răspunsuri.

Două extreme care, din relatările ce ajung la mine, nu sunt chiar extreme și sunt des întâlnite în școala românească:

1. Sunt părinți care își lasă copiii îngropați în teme, fără să facă nimic. Aud povești despre copii care primesc teme de 1-2 ore fiecare nu doar la așa-numitele materii principale, ci la toate materiile. Și, încă de la începutul gimnaziului, își petrec mai toată după-amiaza în teme la română, la mate, istorie, geografie, științele naturii, la desen, la tot. „Așa fac toți, deci așa se face, deci așa trebuie să fac și eu”. Dar oare așa fac toți? Până la urmă, cum e mai bine pentru copil, să facă școală exclusiv, 12+ani din viață?

Am întrebat, cunoștințele mele mi-au confirmat: acest subiect nu există în discuțiile pe grupul de Whatsapp al părinților. Dar poate grupul acela e bun și pentru altceva decât de discutat cadoul de Crăciun pentru educatoare sau diriginte. La grădiniță, părinții vorbesc toate prostiile acolo. De ce nu fac la fel, dar cu folos, și în timpul școlii? De ce nu ridică problema în comun, între ei și cu profesorii? Nimănui nu convine situația, cu excepția profesorilor care scapă de o parte din sarcinile lor punându-le pe seama copiilor și părinților.

Nici nu intru în problematica after school.

Plus, când își dorește și copilul să facă alte cele, tot la teme ajunge: teme din jocurile lor de pe telefon, unde se numesc „task-uri” sau „daily missions”; teme de la prieteni, care au nevoie de ajutor, de rezolvat probleme, de găsit echipă pentru cine știe ce joc, real sau digital. Și mai sunt și temele de la părinți: eu nu-mi pun copiii să facă treabă în casă ca să îi exploatez, dar îi pun să facă una-alta ca să învețe și să nu lenevească, de exemplu. Și la toate se adaugă activitățile și extracurricularele: unii cu pianul, alții cu dansul, alții cu desenul, alții cu fotbalul sau cu toate la un loc.

Și așa, copilul îngropat de teme pentru acasă rămâne cu ele și când scapă de cele de la școală. Nu-i mai rămâne nimic să facă neprogramat, de capul lui. Și așa, ne întrebăm cum ajung să fie analfabeți funcțional.

2. Sunt familii care își lasă copiii de capul lor, să facă ce vor cu temele. Pot să nu le facă deloc. Aud povești despre copii străluciți care iau numai note mici la școală, nu pentru că nu ar cunoaște ceva ce li se cere, ci pentru că nu fac acel ceva. În unele școli, nu-l fac pentru că nici nu li se cere. În altele, nu-l fac din diverse motive.

Aud despre copii pe care nu-i stăpânește nimeni, stând cu bunicii sau cu unul dintre părinți, celălalt sau ambii fiind plecați afară.

Aud despre copii din familii răzvrătite, săturate de mersul lucrurilor, copii învățați să ceară ce li se cuvine, dar care nu învață – sau uită repede – să ofere și să facă ceea ce se cuvine.

Copii lăsați la after school nu pentru că cere imperativ profesorul cutare sau pentru că poate mai învață și el ceva, ci pentru că e mai bine acolo decât singur acasă sau pe maidane.

Despre ei se vorbește pe grupurile de Whatsapp? Încearcă cineva, părinte, profesor sau coleg, să îi integreze cât de cât, să înțeleagă dacă acești copii pricep ceva la clasă? Există vreo măsură prin care să evalueze cineva cât de responsabili devin elevii? Sau cât de mult fac față anxietăților? Cum se măsoară alfabetizarea funcțională a acestor copii? Fiecare după capul lui, în familie, acolo unde există o familie? Dacă învață „să se descurce”, cine verifică dacă se descurcă sau nu?

În afara unor discuții prin presă, cu exemple de afară, nu știu să existe discuții despre aceste probleme în România. Nu știu despre studii sau analize pertinente pe subiect. Mi-ar plăcea să cred că există o cale de mijloc pentru toate cazurile extreme, dar des întâlnite menționate mai sus. Să existe politici prin care temele să fie păstrate, dar limitate considerabil la nivel de școală, de exemplu, sau politici de înlocuire a temelor pentru acasă cu alte sarcini de învățare, adaptate momentului. Dar nu știu nici dacă ar fi bune, pentru că nu știu să existe „caiet de sarcini” sau „studiu de fezabilitate” pentru așa ceva.

Spynews
„Nu am avut timp să fim iubit și iubită”. Fosta logodnică a lui Adrian Minune Jr. face lumină după despărțirea de fiul manelistului. Au fost împreună 9 luni și plănuiau să facă nunta anul viitor
Bzi.ro
Cătălin Scărlătescu și Doina Teodoru se căsătoresc! Horia Brenciu a spus tot!
Fanatik.ro
Monumentul din România dedicat dacilor. E la marginea unui drum important, mulți au trecut pe lângă el fără să știe ce simbolizează
Capital.ro
Ordinul UE care intră în vigoare în toate statele. România e obligată. Se aplică din 1 ianuarie
Playtech.ro
Angela Gheorghiu, UMILITĂ și HUIDUITĂ la un concert. Ce a pățit faimoasa soprană
DailyBusiness
Bani mai mulţi pentru români! Când intră pe card prima
Adevarul
Putin vrea să vină în Turcia însoțit de propriile sale avioane de luptă. Erdogan l-a refuzat
Spynews
Mai există șanse de împăcare între Yamato Zaharia și Ema Karter?! Luptătorul, dispus să accepte că ea este actriță în filmele pentru adulți
Spynews
Modul brutal în care au fost ucise Denisa și Delia, în Constanța. Ce s-a descoperit după necropsie. Cum ar fi acționat ”Șacalul”
Evz.ro
Pensiile recalculate greșit. Se mai dau banii? Anunțul oficial
Ego.ro
Elena Udrea, mesaj SFÂȘIETOR pentru fiica ei: ”Trebuia să...”
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
wowbiz.ro
Mama lui Gabriel Vasiliu rupe tăcerea, după ce nora ei a fost ucisă în Olanda! Femeia face primele dezvăluiri despre crima halucinantă. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu Ana-Maria
Cancan.ro
Ce mesaj i-a transmis soacra Anei Maria Vasiliu nurorii sale, chiar înainte să fie găsită fără suflare. Ți se face pielea de găină! 😲
Playsport.ro
Cea mai frumoasă sportivă din România s-a retras la 29 de ani și are un job cu totul neobișnuit. Din ce face bani
kanald.ro
Ce arată necropsiile în cazul tinerelor ucise de „Șacalul”. Denisa și Delia au avut parte de o moarte cumplită
Capital.ro
Simona Halep, în culmea fericirii. Imaginea postată de sportivă: ,,Împlinită ești”(FOTO)
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea este cea mai sexy culturistă din România!
stirilekanald.ro
„Patru cuie cu patru scânduri" Primele declarații ale Șacalului sunt terifiante! Filmul tragediei pas cu pas
substantial.ro
România avansează în atragerea fondurilor europene: Proiecte suplimentare de finanțare aprobate
MediaFlux
CUTREMUR în SUA în ALEGERILE PREZIDENȚIALE! S-a aflat după DEZBATERE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...