Nu toți consumatorii știu care e setarea ideală pentru aerul condiţionat în caniculă, când temperaturile pot deveni periculoase. Astfel, poți evita să îți încarci inutil facturile la curent, scrie CNET.
Există și alte metode pe care le poți folosi pentru a te răcori, în cazul în care nu vrei să apelezi la aerul condiționat. Acestea dispozitive poluează mai mult decât știu cei mai mulți consumatori.
În SUA sunt folosite cele mai multe aparate de aer condiționat comerciale. Cum cele mai multe locuințe au un astfel de dispozitiv, experții au studiat care e cea mai bună temperatură pentru a răcori casa fără să fie încărcate facturile prea mult.
O mică ajustare poate duce la temperatura ideală pentru aerul condiționat în condiții de caniculă. Potrivit Departamentului de Energie din SUA, cea mai bună tehnică pentru a te răcori fără să încarci factura e să menții o temperatura mai ridicată decât în mod obișnuit în casă atunci când nu e nimeni acasă. După aceea, când vii acasă, poți deschide aerul condiționat la cea mai confortabilă temperatura pentru tine. Astfel, nu folosești inutil dispozitivul atunci când nu e nimeni acasă.
Experții sugerează să menții o temperatura de aproximativ 25 de grade atunci când ești acasă în timpul zilei. În plus, atunci când dormi poți alege o temperatură de 27-28 de grade când dormi și în jur de 29-30 de grade atunci când nu ești acasă. Astfel, vei avea un consum optim, care nu îți va încărca factura la curent.
Atunci când vorbim de temperatura ideală pentru aerul condiționat, trebuie reținut faptul că nu e indicată o diferență mai mare de 10 grade față de temperatura de afară. O diferență mai mare îți poate afecta mușchii, motiv pentru care unele persoane cred că le-a „înțepenit” gâtul de la frig.
În timpul iernii, Departamentul de Energie din SUA recomandă o temperatură medie de 20 de grade. Recomandarea urmează aceeași regulă de o diferență mai mică de 10 grade Celsius față de cea de afară.
Atunci când vine vorba de protecția pe timpul caniculei, există alte metode recomandate de experți dincolo de aparatul de aer condiționat, care poluează. Trebuie să ai grijă de sănătatea ta și atunci când ești în afara casei.
Experții recomandă să nu stai la soare între orele 11 dimineața la 15 după-amiaza. Atunci sunt, de obicei, cele mai mari temperaturi. În plus, trebuie să bei lichide și să eviți alcoolul, care deshidratează. Dincolo de temperatura ideală pentru aerul condiționat, trebuie să apelezi și la alte metode. Acestea te pot proteja pe timpul verii.
Trebuie să mănânci și alimente cu un conținut bogat de apă, precum căpșune, castravete, salată verde și pepene. Și mâncarea picantă poate ajuta la răcorire, pentru că forțează corpul să transpire.
Purtarea hainelor care nu sunt foarte strâmte ajută, pentru că aerul poate circula în apropierea pielii. Dacă temperatura e mai ridicată în exterior decât în interior, atunci nu e indicat să deschizi geamurile. În plus, poți trage perdeaua sau draperia la geamuri.
Aparatele de aer condiționat se vând ca pâinea caldă în această perioadă. Cererea e mare, iar timpii de aștepatare pentru instalarea dispozitivleor ajung și la o lună. Până și furnizorii de energie oferă clienților aparate de aer condiționat, plata făcându-se în rate, direct pe factură.
Mulți români au sperat că această vară nu va fi una toridă, dar s-au înșelat, iar acum se înghesuie să-și monteze aparate de aer condiționat. Vânzările au crescut și cu 30%, prețurile începând de la aproximativ 1.300 de lei și pot ajunge chiar și până la 7 mii de lei . Unele magazine oferă și instalarea aparatului, care ajunge până la 700 de lei, potrivit observatornews.ro.
Citește și: Se schimbă tarifele, ce se întâmplă cu facturile românilor de la Hidroelectrica
Firmele care livrează astfel de aparate susțin că au vânzări record în această perioadă.
„Vânzarea creşte de două ori, până la de 5 sau 10 ori mai mult decât în restul anului. Există o tendinţă către un design special. Avem un aparat disponibil în trei culori şi arată foarte bine. Începe de la 7.200 de RON, TVA inclus. Acesta e cel mai perfomant aparat de aer condiţionat al nostru. Dar şi cel mai scump. Preţul începe de la 12.000 de RON.
Timpii de aşteptare se duc chiar până la o lună de zile pentru montaj. Alternativa e să ne achiziţionăm aparatul de aer condiţionat înaintea sezonului”, a declarat Olimpia Iordan, director de vânzări, pentru sursa citată.
Totuși, cei care apelează la furnizorul de energie electrică au mai puțin de așteptat, mai exact trei zile. Cei care opotează pentru această modalitate pot plăti aparatele de aer condiționat direct pe factură, în mai multe rate și pot începe să achite peste trei luni de la primirea dispozitivului.
Citește și: Şi „bogaţii” primesc vouchere să-şi plătească facturile: Se dau 3000 de lei de la primărie doar cu buletinul
Dispozitivul trebuie să fie ales în funcție de dimensiunea locuinței, dar și în funcție de consumul de enerfie.
„Știm că tentaţia e foarte mare, în special în zilele caniculare de vară, de a seta temperatura aparatului de aer condiţionat pe o valoare mai scăzută. Dacă am folosi un aparat de aer condiţionat cu o putere de 3 kW, putere instalată, folosind un preţ al energiei maximal 1,3 lei pe kWh, mergând pe asumpţia că 15 zile din lună am folosi aparatul de aer condiţionat la o pondere de 50% din puterea maximă, ar însemna un consum lunar în plus de peste 180 de kWh. Ceea ce aduce un cost suplimentar în factură de peste 230 de lei”, spune Adrian Vintilă, FEL România.
La ce pericole te expune aerul condiţionat. Unii medici și specialiști chiar ne recomandă să folosim aerul condiționat atunci când temperaturile sunt crescute, pentru că astfel, corpul își scade temperatura și ne putem odihni. Ca să nu ne fie afectată sănătatea însă, este indicat să folosim aparatul o perioadă limitată pe timpul nopții, și nu să adormim cu el pornit, pentru că utilizarea incorectă sau exagerată ne poate dăuna.
Chiar dacă aerul condiţionat ne ajută să avem un somn odihnitor în nopţile toride de vară, este foarte dăunător pentru corpul nostru. De exeplu, dacă dormiţi cu gura deschisă,aveți toate șansele să vă treziți cu gura și cu gâtul uscate. De asemenea, temperaturile scăzute pot afecta capacitatea organismului de a produce hormonii esențiali care te ajută să ai o viață sănătoasă și echilibrată.
În timp ce temperatura creată în camera poate ajuta să adormi mult mai ușor, alte aspecte pot perturba somnul. Un aer condiţionat vechi, cu mai multe probleme și neigienizat corespunzător poate aduce mirosuri neplăcute, bacterii sau chiar zgomot. Alte pericole la care ne expunem dacă dormim cu AC pornit:
Unul dintre sfaturile cele mai importante de care trebuie să ţii cont atunci când aerul condiţionat lipseşte este aerisirea casei la primele ore ale dimineţii, când este răcoare afară, iar peste zi, să ţii închise toate uşile şi ferestrele.
Draperiile sau jaluzelele sunt foarte importante vara, pentru că protejează casa de razele soarelui. O altă variantă bună este să limitezi cât mai mult utilizarea electrocasnicelor care emană o cantitate mare de căldura.
Poţi apela la un ventilator mai mare, de cameră, pe care să îl pui pe un scaun inalt, cu un bol de cuburi de gheaţă. În acest fel, curentul produs de ventilator va fi mult mai rece şi, pentru că este amplasat la înălţime, vă racori mai bine camera.
Dacă vrei aşternuturi mai răcoroase, încearca-le pe cele din satin sau pune-le pe cele care îţi plac la rece, înainte de culcare.
O altă soluţie naturală şi deloc costisitoare este să îţi amenajezi pereţii exteriori ai balconului cu plante. Ele sunt o sursă de oxigen pe timpul verii. Dacă stai la casă şi îţi doreşti să păstrezi locuinţa cât mai răcoroasă,, poţi pune plante căţărătoare pe pereţii acesteia.
Dezumidificatorul te poate ajuta să păstrezi o temperatură plăcută în locuinţa ta. Nu este o investiţie mare şi nici nu ocupă foarte mult spaţiu. Totodată, este o soluţia care nu vine cu igrasie şi mucegai.
Dacă stai la curte,, o soluţie la îndemană este să amenajezi o grădină cu cât mai multă verdeaţă. O boltă de viţă de vie chiar în fata casei te va ajuta să păstrezi temperatura casei la un nivel mult mai plăcut.