Temperatura luată elevilor la intrarea în şcoală este opţională, potrivit ordinului comun al miniştrilor Educaţiei şi Sănătăţii. Astfel, fiecare unitate de învăţământ va decide dacă li se va lua temperatura elevilor la intrarea în instituţie sau nu.
De asemenea, accesul şi fluxul de persoane vor fi gestionate la intrarea în instituţia de învăţământ de către persoane desemnate de către conducerea unităţii de învăţământ.
„Este recomandată intrarea prin mai multe căi de acces pentru a reduce fluxul de elevi. În cazul în care această separare nu este posibilă, respectarea distanţării fizice a persoanelor care intră în instituţia de învăţământ este esenţială. Căile de acces (de tip poartă sau uşă) vor fi menţinute deschise în timpul primirii elevilor pentru a limita punctele de contact. (…) După dezinfecţia mâinilor, elevii vor fi îndrumaţi direct în sălile de clasă”, precizează ordinul comun al miniştrilor Educaţiei şi Sănătăţii.
Conform aceleiaşi surse, accesul persoanelor care nu au calitatea de elev sau angajat al unităţii de învăţământ (părinţi, alţi însoţitori etc.) va fi interzis în afara cazurilor excepţionale, pentru care este necesară aprobarea conducerii unităţii de învăţământ.
Totodată, părinţii/însoţitorii copiilor cu cerinţe educaţionale speciale şi dizabilităţi vor avea acces în unitatea de învăţământ cu respectarea normelor de protecţie sanitară necesare.
Ministrul Educaţiei a făcut noi declaraţii cu privire la redeschiderea şcolilor. Sorin Cîmpeanu susţine că preşcolarii de la grădiniţă nu vor fi obligaţi să poartă mască de protecţie.
„După o lungă perioadă în care totul s-a desfăşurat online, în care pierderile acestei perioade au fost farte mari, deschiderea şcolilor a fost esenţială. Deschiderea şcolilor trebuie să se facă. Decizia de a se deschide şcolile de pe 8 februarie, după scenarii. Toţi elevii trebuie să poarttă masca, mai puţin cei de grădiniţă. E o cerinţă a sistemului sanitar cu privire la orele de sport, iar elevii trebuie să poartă mască. Elevii vor sta câte 2 elevi în bancă.
Separatoarele de plexiglas s-au arătat inutile. Mâine va apărea în formă legală ordinul de ministru cu privire la acest eveniment. Eliminarea totală a riscului nu există, important e să ne asumăm riscurile care pot fi gestionate.”, a spus Sorin Cîmpeanu.
Sorin Cîmpeanu a declarat că o şcoală poate fi închisă la scurt timp dacă situaţia epidemiologică impune acest lucru.
„Au fost puse laolaltă realităţile din Educaţie şi din sistemul sanitar. Ştim faptul că riscul nu poate fi eliminat complet, dar acesta poate fi gestionat. Nu am avut creşteri semnificative. S-a prezentat situaţia din Europa, unde grădiniţele şi clasele primare sunt închise. M-am ocupat personal despre situaţia la zi a fiecărui stat european. Sunt state cu o situaţie epidemiologică mai rea ca a României şi au şcolile deschise.
În scenariul roşu e o rată mai ridicată, I-IV şi V-VIII, de obicei, au clasele în aceeaşi clădire. Trebuie să se asigure o distanţare mai mare în clădirile şcolilor. A fost luat în considerare şi scenariul în care şcolile vor fi închise la scurt timp după ce s-au redeschis. Nu va exista o ezitare în ceea ce priveşte starea de sănătate dacă situaţia epidemiologică ne va obliga. Experţii din sănătate ne-au spus că nu există îngrijorări imediate în această privinţă”, a declarat Sorin Cîmpeanu la România Tv.