Mai intai de toate, trebuie sa tii cont de faptul ca fiecare vin are o temperatura optima de servire (astfel, daca este servit prea rece isi pierde calitatile, daca este cald – dispare placerea de a-l savura). Totodata, trebuie sa ai in vedere ca vinul se serveste in pahare cu picior, ca sa isi pastreze temperatura cat mai mult timp, iar paharele respective sa aiba gura stramta, pentru a ajuta vinul sa isi pastreze parfumul.
Care este temperatura optima a vinului
Regula generala este ca vinurile albe se servesc reci, in vreme ce vinurile rosii se servesc la o temperatura moderata (in jur de 16 grade).
1. Sampania/ vinurile spumante – aceste vinuri nu se servesc la temperaturi mai mari de 8 grade. Ele vor sta la frigider 1-2 ore inainte de servire sau se tin minim 20 de minute intr-o frapiera cu gheata si apa rece.
Totusi, daca avem de-a face cu o sampanie veche, este recomandat ca aceasta sa nu fie servita prea rece, deoarece nu i se va mai simti buchetul.
2. Vinurile albe seci – aici se fac usoare diferente, in functie de aroma – vinurile fresh si mai putin aromate (Sauvignon Blanc, Pinot Gris) trebuie racite macar o ora si jumatate, in vreme de vinurile maturate sau puternic aromate (Chardonnay) trebuie scoase din frigider cu un sfert de ora inainte.
3. Vinurile rosii
Vinurile rosii, usoare se servesc la 12-15 grade, iar vinurile rosii corpolente se servesc la o temperatura ceva mai ridicata, de 16-18 grade. Intrucat vinurile de calitate se pastreaza la rece, la o temperatura constanta, acestea se lasa un timp sa ajunga la temperatura la care trebuie servite, iar respectivul proces poarta denumirea se sambrare (Din fr. chambre). Mare atentie insa! Acest lucru nu inseamna ca vinul se serveste la o temperatura de peste 20 de grade, chiar daca in camera avem mai 24 sau mai multe grade.