Temperaturi Antarctica şi Polul Nord. La stația Concordia, aflată în Podișul Antarctic, s-a înregistrat vineri o temperatură record de -11,8 grade C, cu peste 40 grade C mai ridicată decât normele sezoniere. Stația Vostok a înregistrat o temperatură de -17,7 garde C, depăşindu-și propriul record cu 15 grade C.
În același timp, unele stații din apropierea Polului Nord au înregistrat temperaturi cu peste 30 grade C peste normal, cu recorduri doborâte în Norvegia și temperaturi neobișnuit de crescute înregistrate în Groenlanda și arhipelagul rusesc al Ținutului Franz Josef.
În Antarctica, a fost vineri cu aproximativ 4,8 C mai cald în comparație cu temperatura de referință înregistrată între 1979 și 2000, a raportat Associated Press. În aceeași zi, Arctica a înregistrat o temperatură cu 3,3 grade C mai ridicată decât media din 1979 până în 2000.
„Ambele evenimente meteorologice sunt legate de transportul către pol al căldurii și al umidității”, a spus pe Twitter dr. Zachary Labe, climatolog la Universitatea de Stat din Colorado, potrivit The Guardian.
Alex Sen Gupta, profesor asociat la Universitatea din New South Wales din Sydney, a declarat că vânturile puternice care vin din Australia contribuie la temperaturile neobișnuite din Antarctica.
Citeşte şi Avertisment sumbru al oamenilor de știință! Pământul va fi lovit de mai multe furtuni geomagnetice
„Am avut o combinație de sisteme meteorologice puternice peste Oceanul de Sud, la sudul Australiei, care s-au aliniat pentru a produce vânturi foarte puternice spre pol, care se întind din Australia până în estul Antarcticii”, a explicat specialistul.
Un râu atmosferic a fost, de asemenea, un factor care a contribuit major la temperaturile ridicate din estul Antarcticii, potrivit profesorului Julie Arblaster, cercetător climatic la Universitatea Monash.
„Acestea sunt râuri de umiditate în aer care aduc aer cald și umed în anumite locuri. A existat unul cu adevărat semnificativ în acea regiune deasupra Antarcticii”, explică Arblaster.
Aerul umed a captat căldura peste continent, rezultând temperaturile foarte ridicate de la suprafaţă.
„În acest moment, avem cea mai mică întindere a gheții înregistrată în Antarctica. O mare parte a gheţii din jurul Antarcticii care ar putea să se găsească în mod normal aproape de continent este acum în ocean. Ar fi foarte interesant de văzut dacă există vreo legătură între întinderea scăzută a gheții antarctice și aceste temperaturi calde”, mai spune Arblaster.
Căldura din estul Antarcticii a fost un „eveniment extraordinar”, a spus Arblaster. „Temperaturile mai mari cu 15 – 40 grade C decât normalul periadei sunt anomalii”.
„Se pare că în multe zone din estul Antarcticii s-au înregistrat temperaturi şi cu peste 20 de grade Celsius mai mari decât cele normale. Încălzirea a început pe 15 [martie] și încă persistă”, spune Gupta.
În Arctica, temperaturile au crescut cu aproape 1 grad C în ultimul deceniu, nordul Siberiei și Arctica canadiană încălzindu-se de trei ori mai repede decât în restul lumii. O temperatură record de 38 grade C a fost înregistrată în Arctica rusă în timpul unui val de căldură arctic în vara 2020.