Oraşul Nikkaluokta, din nordul Suediei, a înregistrat marţi dimineaţă o temperatură de 8,3°C, potrivit datelor furnizate de observatorul meteorologic francez Keraunos. În 5 ianuarie, însă, termometrele au arătat un salt foarte mare, de peste 50 de grade, după cum relatează Le Figaro.
Citește și: Valuri de aer arctic traversează România. Vortexul aduce ger năprasnic şi ninsori viscolite toată săptămâna
La câţiva kilometri depărtare, tot în nordul Suediei, la staţia Kvikkjokk-Årrenjarka, pe 3 ianuarie a fost înregistrat un record de -43,6°C, cea mai scăzută temperatură înregistrată pentru o lună ianuarie în Suedia în ultimii 25 de ani. Regiunea a înregistrat, astfel, o creştere de peste 50°C în doar câteva zile. Ce este și mai ciudat este că, deși nordul se încălzeşte, în sudul ţării continuă să fie frig, cu temperaturi de până la -16°C.
De la începutul lunii ianuarie, nordul Europei a fost cuprins de un val de frig arctic, cu ninsori abundente în special în Suedia şi Norvegia. Câteva sute de maşini au rămas blocate săptămâna trecută în Suedia şi Danemarca, armata fiind mobilizată pentru a evacua automobiliştii blocaţi pe şosele.
În Danemarca, a căzut până la jumătate de metru de zăpadă, cea mai mare cantitate din 2011 încoace, potrivit institutului meteorologic DMI. În Norvegia, Laponia, în nordul extrem, la Kautokeino, termometrul a coborât la -41,6°C în cursul nopţii. Potrivit La Chaîne Météo, masa de aer rece continental care a cuprins Scandinavia săptămâna trecută a înaintat în ultimele zile pe continentul european, aducând un risc generalizat de îngheţ în mai multe ţări.
În Franţa, 50 de departamente sunt sub un „risc semnificativ” de condiţii de frig şi/sau gheaţă până miercuri la ora locală 18:00.