UPDATE: Şi la ora 17.00 indicele de confort termic se menţine ridicat, în mai multe zone din ţară depăşindu-se pragul de 80 de unităţi.
România este cuprinsă de caniculă. Vineri, în partea de vest a ţării indicele de confort termic, la ora 16.00, ajungea şi la pragul de 82 de unităţi la Jimbolia.
De asemenea, în Sebeş este atins pragul de 82 unităţi, în Făgăras 81 de unităţi, iar în zona de sud se ajunge chiar şi la pragul de 85 de unităţi, la Giurgiu. Totodată, indicele de confort termic este ridicat şi la Turnu Măgurele şi la Olteniţa, unde se înregistrează 84 de unităţi.
Şi în Capitală indicele de confort termic este depăşit, astfel că la Băneasa se înregistrează 82 de unităţi, iar la Filaret 84 de unităţi.
Citeşte şi Temperaturi de 50 de grade Celsius la nivelul asfaltului. Cum ne protejăm de CANICULĂ
Indicele de temperatură-umezeală (ITU) este construit pe baza temperaturii aerului şi a umidităţii relative, ca o măsură a confortului termic resimţit de organismul uman. Prin construcţie, acest indice este adimensional. Umiditatea relativă reprezintă raportul dintre tensiunea actuală a vaporilor de apă şi tensiunea maximă a vaporilor de apă, exprimat procentual. În mod normal, ca proces fiziologic, corpul se răceşte prin transpiraţie, proces în timpul căruia apa se evaporă, iar ca urmare căldura reţinută se diminuează. Atunci când umiditatea relativă este mare, rata de evaporare a apei se reduce. Aceasta înseamnă o răcire mai lentă a corpului, care reţine mai multă căldură decât ar face-o în aer uscat.
Pragul critic este de 80 de unităţi. Acolo unde valoarea este egală sau mai mare, populaţia trebuie să se protejeze adecvat.
Şi indicele UV este depăşit. În toată partea de sud şi de sud-est indicele UV depăşeşte pragul de 8 unităţi.
Totodată, Administrația Națională de Meteorologie a emis, vineri dimineață, o atenționare Cod Galben de instabilitate atmosferică accentuată și disconfort termic accentuat. Astfel, în intervalul 17 iunie, ora 16.00 – 18 iunie, ora 09.00, instabilitatea atmosferică va fi deosebit de accentuată în Banat, Crişana, Maramureş, vestul şi nordul Transilvaniei, precum şi în nordul Moldovei. Vor fi frecvente descărcări electrice, intensificări de vânt cu aspect de vijelie, va cădea grindină, iar aversele vor fi izolat importante cantitativ (peste 20…30 l/mp).
Cit5eşte şi COD GALBEN de instabilitate atmosferică şi disconfort termic în mai multe regiuni din ţară