Temperaturi hibernale în mai în vestul Europei

Zăpadă pe câmpiile Elveţiei, record de temperaturi scăzute în Olanda şi deficit de soare în Franţa şi Germania: Europa de vest cunoaşte, la acest sfârşit de mai, o vreme deosebit de friguroasă venită din nord, în timp ce în est, în România sau în Rusia, se instalează căldura, relatează vineri AFP, potrivit Agerpres.
Romania TV
24 mai 2013, 17:21
Temperaturi hibernale în mai în vestul Europei

În Europa occidentală, ‘frontul frigului cuprinde Londra, Amsterdam, Frankfurt, Paris’ – a enumerat Olivier Proust, realizatorul previziunilor pentru Meteo France. Potrivit acestuia, actualele condiţii meteo sunt ‘excepţionale’, având în vedere ‘combinarea a diferiţi parametri – ploi puternice, deficit de soare şi temperaturi hibernale’.

În plus, situaţia durează deja de trei săptămâni. ‘Este ceea ce în meteorologie numim un blocaj, cu o vastă depresiune de altitudine instalată deasupra nordului Europei, care aduce vânt din nord-nord-est, perturbând sistemele şi determinând temperaturi scăzute pentru acest sezon’, a explicat specialistul.

Vineri dimineaţa, la Paris erau 3,7 grade Celsius, cea mai joasă temperatură înregistrată la o dată de 24 mai din 1887. În medie, în Franţa, temperaturile sunt mai mici cu 5-6 sau chiar cu 10 grade pe alocuri decât cele obişnuite pentru acest sezon.

În Olanda, joi s-au înregistrat cele mai scăzute temperaturi pentru 23 mai de la începutul înregistrărilor, în 1901, potrivit Institutului olandez de meteorologie.

În sud, în Italia, termometrele arătau doar 7 grade la Milano şi 6 la Bergamo, în timp ce anul trecut pe vremea aceasta erau 30 de grade, a remarcat Judith Jaquet, de la Centrul Meteo Epson.

În Germania, în schimb, luna mai nu se prezintă mai friguroasă decât de obicei, dar ‘ceea ce frapează este lipsa luminii: cu 50% mai puţin soare decât în mod obişnuit’, a indicat purtătorul de cuvânt al serviciilor de meteorologie, Uwe Kirsche.

În Belgia, unde temperaturile medii sunt cu 2 grade mai joase decât cele normale, soarele a strălucit până acum doar 89 de ore, în mai, în condiţiile în care media pe luna întreagă este de 191 ore, a precizat joi pentru RTL-TVI un reprezentant al Institutului regal de meteorologie.

Similar, în estul Franţei, în primele cinci luni ale acestui an soarele a strălucit mai puţin decât oricând – la Dijon, de exemplu, cu 3 ore pe zi mai puţin, în valori medii.

Un alt invitat neaşteptat în luna mai a fost ploaia. Aceasta a perturbat primele zile ale Festivalului de la Cannes şi probabil va fi la fel şi săptămâna viitoare, când la Paris are loc turneul Roland Garros.

În Belgia, ultima dată când a plouat atât de mult în luna mai a fost în 1984.

Norvegia, la rândul ei, a cunoscut în ultimele zile precipitaţii deosebit de intense care, combinate cu topirea sezonieră a zăpezilor din zonele montane, au provocat inundaţii devastatoare.

În Elveţia, vineri a reapărut chiar zăpada în unele zone de câmpie. În Italia, tot zăpada a determinat anularea celei de-a 19-a etape a Turului ciclist al ţării, desfăşurată la altitudine.

Pe plan global, se aşteaptă o uşoară îmbunătăţire a vremii la acest sfârşit de săptămână în Europa de vest, dar nu se prevede nicio ameliorare semnificativă în următoarele zece zile, potrivit Meteo France.

În schimb, la Sankt Petersburg, vineri temperatura minimă aşteptată era de 12 grade Celsius, cu două mai mult decât la Paris. Mai mult, în Rusia şi Georgia erau aşteptate 30 de grade – temperatură ce s-a înregistrat recent şi în România, unde oamenii au profitat pentru a ieşi în număr mare la plajă.

În Grecia, vremea frumoasă nu este neapărat prilej de bucurie, din cauza preocupărilor privind lipsa de precipitaţii, ceea ce expune ţara la un risc sporit de incendii în această vară.

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Gigi Becali vrea să desființeze festivalul Untold: „Nu vreau sataniști și nebuni cu muzica!”
Fanatik.ro
Ce să pui în făină când faci șnițele ca să iasă gustoase și pufoase. Ingredientul secret pe care puține gospodine îl folosesc
Capital.ro
Maghiarii ne dau lecții. Au făcut anunțul chiar în România. Umilința e prea mare
Playtech.ro
Pensia incredibilă pe care o primește Traian Băsescu. Fostul președinte al României încasează mai puțini bani decât ar fi crezut românii
DailyBusiness
CREȘTE prețul apei calde cu 50%. Cum motivează autoritățile decizia
Adevarul
Pedeapsă exemplară pentru un șofer care a provocat un accident mortal la 160km/h. Mesajul unei tinere pasagere înainte de impact: „Voi muri”
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Zodiile care au mare noroc în dragoste. Vin vremuri fabuloase
Ego.ro
Antonia, o nouă imagine ADORABILĂ cu fiica ei, Maya. Cât de mult SEAMĂNĂ cele două
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
wowbiz.ro
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
Cancan.ro
Vecinii lui Andrei Versace, dezvăluiri uluitoare după moartea influencerului. Cum îi teroriza: 'Este inacceptabil!'
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Incendiu violent la un azil de bătrâni din Tulcea. A fost activat Planul Roșu de Intervenție
Capital.ro
Cutremur în UE. Sfidarea supremă a Ungariei. Nimeni nu va accepta
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
stirilekanald.ro
Noi ipoteze în cazul crimei de la Brăila! Soțul doctoriței ucise, primele declarații după tragedia din cabinetul stomatologic
substantial.ro
Pagina de internet a Băncii Centrale a Rusiei blocată de un atac cibernetic ucrainean
MediaFlux
BANI de la Guvern pentru nevoiași. ROMÂNII primesc echivalentul a 50 de EURO
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!