În Europa occidentală, ‘frontul frigului cuprinde Londra, Amsterdam, Frankfurt, Paris’ – a enumerat Olivier Proust, realizatorul previziunilor pentru Meteo France. Potrivit acestuia, actualele condiţii meteo sunt ‘excepţionale’, având în vedere ‘combinarea a diferiţi parametri – ploi puternice, deficit de soare şi temperaturi hibernale’.
În plus, situaţia durează deja de trei săptămâni. ‘Este ceea ce în meteorologie numim un blocaj, cu o vastă depresiune de altitudine instalată deasupra nordului Europei, care aduce vânt din nord-nord-est, perturbând sistemele şi determinând temperaturi scăzute pentru acest sezon’, a explicat specialistul.
Vineri dimineaţa, la Paris erau 3,7 grade Celsius, cea mai joasă temperatură înregistrată la o dată de 24 mai din 1887. În medie, în Franţa, temperaturile sunt mai mici cu 5-6 sau chiar cu 10 grade pe alocuri decât cele obişnuite pentru acest sezon.
În Olanda, joi s-au înregistrat cele mai scăzute temperaturi pentru 23 mai de la începutul înregistrărilor, în 1901, potrivit Institutului olandez de meteorologie.
În sud, în Italia, termometrele arătau doar 7 grade la Milano şi 6 la Bergamo, în timp ce anul trecut pe vremea aceasta erau 30 de grade, a remarcat Judith Jaquet, de la Centrul Meteo Epson.
În Germania, în schimb, luna mai nu se prezintă mai friguroasă decât de obicei, dar ‘ceea ce frapează este lipsa luminii: cu 50% mai puţin soare decât în mod obişnuit’, a indicat purtătorul de cuvânt al serviciilor de meteorologie, Uwe Kirsche.
În Belgia, unde temperaturile medii sunt cu 2 grade mai joase decât cele normale, soarele a strălucit până acum doar 89 de ore, în mai, în condiţiile în care media pe luna întreagă este de 191 ore, a precizat joi pentru RTL-TVI un reprezentant al Institutului regal de meteorologie.
Similar, în estul Franţei, în primele cinci luni ale acestui an soarele a strălucit mai puţin decât oricând – la Dijon, de exemplu, cu 3 ore pe zi mai puţin, în valori medii.
Un alt invitat neaşteptat în luna mai a fost ploaia. Aceasta a perturbat primele zile ale Festivalului de la Cannes şi probabil va fi la fel şi săptămâna viitoare, când la Paris are loc turneul Roland Garros.
În Belgia, ultima dată când a plouat atât de mult în luna mai a fost în 1984.
Norvegia, la rândul ei, a cunoscut în ultimele zile precipitaţii deosebit de intense care, combinate cu topirea sezonieră a zăpezilor din zonele montane, au provocat inundaţii devastatoare.
În Elveţia, vineri a reapărut chiar zăpada în unele zone de câmpie. În Italia, tot zăpada a determinat anularea celei de-a 19-a etape a Turului ciclist al ţării, desfăşurată la altitudine.
Pe plan global, se aşteaptă o uşoară îmbunătăţire a vremii la acest sfârşit de săptămână în Europa de vest, dar nu se prevede nicio ameliorare semnificativă în următoarele zece zile, potrivit Meteo France.
În schimb, la Sankt Petersburg, vineri temperatura minimă aşteptată era de 12 grade Celsius, cu două mai mult decât la Paris. Mai mult, în Rusia şi Georgia erau aşteptate 30 de grade – temperatură ce s-a înregistrat recent şi în România, unde oamenii au profitat pentru a ieşi în număr mare la plajă.
În Grecia, vremea frumoasă nu este neapărat prilej de bucurie, din cauza preocupărilor privind lipsa de precipitaţii, ceea ce expune ţara la un risc sporit de incendii în această vară.