Valul de căldură se intensifică şi cuprinde toată ţara, inclusiv Capitala, începând de miercuri. Pentru două zile toate judeţele sunt sub avertizări cod galben şi portocaliu de caniculă. Temperaturile caniculare, care vor ajunge până la 39 de grade Celsius, vor persista şi la sfârşitul săptămânii.
„În intervalul 11-18, să nu se facă efort fizic în soare, să nu se facă plajă. Când plecăm de acasă, vom purta ţinută amplă, vaporoasă, lejeră, de culoare deschisă, care să acopere cât mai mult din suprafaţa corporală, iar capul va fi acoperit cu pălărie, şapcă sau umbrelă. Cei care sunt fotosensibili, vor purta ochelari de soare, care chiar să protejeze, nu doar din motive estetice.(…)Dacă suntem nevoiţi să parcurgem distanţe mai mari în soare, va trebui să alternăm cu pauze de 10 minunte, în incinte ventilate şi să ne hidratăm corespunzător. Nu trebuie să aşteptăm senzaţia de sete vom consuma, la fiecare 20 de minunte, un pahar de apă sau de iaurt, care hidratează foarte bine”, a declarat pentru MEDIAFAX, Alis Grasu, managerul general al Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov (SAB-IF).
Alis Grasu a precizat că este foarte important să avem o deosebită grijă de sugari, copii mici şi de persoanele cu dizabilităţi şi afecţiuni cronice.
Pe durata atenţionărilor de caniculă, specialiştii recomandă evitarea băuturilor alcoolice sau dulci, explicând că acestea elimină apa din corp şi accentuează deshidratarea. Chiar dacă ne canalizăm energia pe consumul ridicat de lichide, nutriţioniştii atrag atenţia să nu uităm de alimente şi ne sunt recomandate cele bogate în apă.
„Este important sa ne hidratam si prin alimentatie, profitând de legumele şi fructele de sezon, în toate formele: proaspete (în salate), sucuri, supe, ciorbe. Sunt de preferat alimentele la temperaturacamerei. Cantităţile de mâncare la o masa trebuie sa fie mici, astfel incât să permitem o digestie optimă. Peştele slab, brânza slabă sunt sursele de proteine cele mai indicate.(…) Evităm alimentele foarte grase (inclusiv nucile şi seminţele, mai potrivite pentru anotimpurile răcoroase). Evităm substanţele excitante si termogenice, cum ar fi condimentele puternice sau alimentele foarte reci. Evităm cantităţile mari de cafea, alcool, băuturi energizante, atât pentru că pot induce o deshidratare suplimentară, cât şi pentru ca pun un stres suplimentar asupra organismului”, a precizat pentru MEDIAFAX Cristian Mărgărit, nutriţionist.
Un număr de 1.358 de solicitări au fost primite în ultimele 24 de ore la Serviciul de Ambulanță București-Ilfov.
„Au fost 1.358 de solicitări în 24 de ore. Din ele, 675 au fost urgențe. Dintre urgențe — 129 de cazuri în loc public, din care 27 de lipotimii și 14 sincope”, a precizat Alis Grasu, potrivit Agerpres.
15 județe din vestul țării intră de miercuri sub avertizare Cod portocaliu de caniculă și disconfort termic, valul de căldură extinzându-se în toată țara, potrivit Administrației Naționale de Meteorologie.
„Miercuri și joi (2 și 3 august), valul de căldură se va intensifica și va cuprinde toată țara. Vremea va fi caniculară, indicele temperatură-umezeală se va situa în general peste pragul critic de 80 de unități, iar local minimele nocturne nu vor coborî sub 20 de grade. În Banat, Crișana, Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei și în sud-vestul Olteniei disconfortul termic va fi deosebit de accentuat și se vor înregistra temperaturi maxime cuprinse frecvent între 36 și 39 de grade”, precizează ANM.
Pentru restul țării, meteorologii au emis Cod galben de caniculă. În nordul și estul Olteniei, sud-estul Transilvaniei, Moldova, Muntenia și Dobrogea, disconfortul va fi ridicat, iar maximele termice se vor situa în general între 35 și 37 de grade Celsius, arată meteorologii.
Primăria Generală a Municipiului Bucureşti (PMB) a amplasat 10 containere de prim ajutor în zonele importante al Capitalei, unde oamenii afectaţi de caniculă se pot refugia pentru a se răcori sau a fi ajutaţi de personal medical.
„Pentru campania anticaniculă, Primăria Municipiului Bucureşti a achiziţionat 10 containere care au fost montate în Piaţa Romană (rond ASE), Piaţa Universităţii (spital Colţea), Piaţa Moghioroş, Şoseaua Ştefan cel Mare (intersecţia cu strada Barbu Văcărescu), Piaţa Iancului, Piaţa Muncii, Piaţa Crângaşi, Gara de Nord, Piaţa Roma, Strada 11 Iunie (intersecţie cu Bd. Regina Maria)”, se arată într-un răspuns dat de Primăria Generală a Capitalei.
Conform precizărilor municipalităţii, preţul unui container a fost de 11.000 lei. Din punct de vedere al dotărilor, aceste module sunt asemănătoare cu vechile corturi anticaniculă, diferenţa fiind făcută de structura metalică ce asigură o temperatură mult mai scăzută.
„Într-un container se găsesc o canapea medicală, o masă, două scaune, un dozator de apă, o trusă medicală de prim-ajutor, un tensiometru, un stetoscop, dezinfectanţi, mănuşi de unică folosinţă, cearceafuri de unică folosinţă şi un aparat de aer condiţionat”, se mai arată în răspunsul PMB.
În plus, administraţia locală a Capitalei a decis ca lângă fiecare conteiner anticaniculă să fie montată şi o toaletă ecologică.
Şi Primăria Sectorului 2 din Bucureşti a anunţat că pe toată perioada avertizărilor de Cod Portocaliu sau Cod Roşu de caniculă, vor fi instalate puncte de prim-ajutor la sediul instituţiei, la Serviciul de Asistenţă Socială „Glinka”, la Serviciul de Asistenţă Socială „Maşina de Pâine” şi la sediile celorlalte şase instituţii de protecţie a copiilor şi vârstnicilor din Sectorul 2.
„Având în vedere avertizările meteorologice care indică creşterea temperaturii mediului ambiant în Capitală, Primăria Sectorului 2 va acorda asistenţă medicală de prim ajutor şi va distribui apă rece către populaţie. În aceste puncte, în caz de cod portocaliu sau roşu, va exista personal medical dotat cu trusă de prim ajutor şi aparat de măsurare a tensiunii arteriale”, se precizează într-un comunicat al Primăriei Sectorului 2.
Miercuri şi joi sunt în vigoare două atenţionări de caniculă, una cod portocaliu, pentru partea de vest a ţării, celalaltă cod galben, valabilă în este. Temperaturile vor ajuge la 39 de grade, conform ANM.