Potrivit meteorologilor, temperatura maximă medie înregistrată într-o zi de 4 iulie la Anchorage este de 18,3 grade Celsius.
„La ora 17:00, pe Aeroportul internaţional din Anchorage au fost înregistrate oficial 90 de grade Fahrenheit (circa 32,2 grade Celsius) pentru prima dată” în istoria înregistrărilor meteorologice, a anunţat pe Twitter Serviciul National de Meteorologie (NWS). Precedentul record fusese stabilit pe 14 iunie 1969, când s-au înregistrat 85 de grade Fahrenheit (29,4 grade Celsius). Monitorizarea valorilor termice la aeroportul din Anchorage a început în 1952.
”Mai multe recorduri istorice au fost doborâte la diferite staţii de observaţie din sudul Alaska, care, potrivit unor experţi, este afectată de ”un val de căldură”, a subliniat vineri dimineaţă NWS. În localitatea Kenai s-au înregistrat 31,6 grade Celsius (în comparaţie cu 30,5 grade Celsius în iunie 1903 şi iunie 1953), iar la King Salmon (31,6 grade Celsius).
Tradiţionale focuri de artificii cu ocazia zilei de 4 iulie, Ziua Naţională a Statelor Unite, au fost anulate la Anchorage din cauza ”acestor condiţii meteo extreme care cresc în mod considerabil riscurile producerii unor incendii de pădure.
Temperaturile extrem de ridicate din sudul Alaska sunt provocate de ”o vastă zonă de presiune înaltă care se află chiar deasupra noastră”, a explicat meteorologul Bill Ludwig, din cadrul NWS. Chiar dacă acest nou record pare impresionat, nu este un fapt neobişnuit ca în Alaska să se înregistreze temperaturi de peste 30 de grade Celsius în timpul verii, în special în interiorul regiunii, unde valorile extreme sunt mai pronunţate.
Oraşul Fairbanks, situat la circa 500 de kilometri nord de Anchorage, a înregistrat o temperatură de 37,2 grade Celsius pe 28 iulie 1919, iar pe 5 august 1994, s-au înregistrat 34 de grade Celsius, potrivit arhivelor NWS.
Recordul absolut înregistrat în Alaska a atins pragul simbolic de 100 grade Farenheit (37,8 grade Celsius) la Fort Yukon (centru-est) pe 27 iunie 1915. Specialiştii spun că Alaska se încălzeşte de două ori mai repede decât media locală.