Temperaturi record în Marea Britanie, primăvară precoce în Franţa sau Scandinavia şi ninsoare în Turcia şi Grecia

Record de căldură stabilit în Marea Britanie, primăvară precoce în Franţa sau Scandinavia şi ninsoare în Turcia şi în Grecia - vremea este cu susul în jos în Europa în această lună februarie, un posibil nou semn al dereglărilor climatice, relatează marţi AFP.
Romania TV
26 feb. 2019, 18:08
Temperaturi record în Marea Britanie, primăvară precoce în Franţa sau Scandinavia şi ninsoare în Turcia şi Grecia

Un record de căldură pentru luna februarie, şi chiar pentru o zi de iarnă, a fost stabilit luni în Regatul Unit unde s-au înregistrat 20,6 grade Celsius în Trawsgoed, Ţara Galilor. Iar marţi „am putea depăşi recordul de ieri”, au notat pe Tweeter reprezentanţii serviciului britanic de meteorologie în contextul în care limita de 20 grade Celsius nu a fost niciodată depăşită în acest sezon.

”Nu a mai existat aşa ceva niciodată (…) în Ţara Galilor, 20,6 grade Celsius este într-adevăr ca vara”, a comentat Etienne Kapikian, meteorolog în cadrul Météo-France.

Recorduri lunare au fost înregistrate zilele acestea şi în alte zone din Europa de Vest, de exemplu 25 grade Celsius în Ourense, Spania, 21 grade Celsius în Pleyber-Christ, Franţa, sau 18,8 grade Celsius în Uccle, Belgia.

Temperaturile sunt primăvăratice şi în Scandinavia, cu un record pentru luna februarie doborât sâmbătă în Kvikkjokk, Suedia, (9,1 grade Celsius), în apropierea Cercului Polar, sau 17,8 grade Celsius în Linge, Norvegia.

În acelaşi interval de timp, termometrul nu a indicat mai mult de 5 grade Celsius în Lecce, Italia, sau 3 grade Celsius în Salonic, Grecia, unde a nins weekend-ul trecut, la fel ca în nord-vestul Turciei.

Această situaţie ”este asociată circulaţiei atmosferice instalată în acest weekend şi care persistă în acest început de săptămână”, a explicat pentru AFP Kapikian descriind frontul de presiune scăzută de deasupra Atlanticului şi Europei de Est, ce înconjoară un anticiclon puternic care s-a abătut asupra vestului Europei.

”Această succesiune presiune scăzută – presiune ridicată – presiune scăzută este însoţită de modificări ale maselor de aer din direcţie nord-sud”, a adăugat meteorologul.

Astfel, pe coasta Atlanticului, aerul cald se ridică de la sud provocând temperaturi primăvăratice, iar în est, aerul rece de la Cercul Polar coboară peste Balcani şi zona mediteraneană centrală aducând de asemenea ”anomalii termice” şi ninsori.

În est, temperaturile vor deveni mai blânde, însă Europa de Vestul se va confrunta în continuare cu valori ridicate, a precizat Kapikian, care estimează că până miercuri s-ar putea înregistra noi recorduri în Franţa, Marea Britanie, Benelux şi Scandinavia.

Un indiciu al încălzirii climatice?

”Ceea ce observăm în premieră în Marea Britanie, peste 20 de grade Celsius iarna, este ceea ce ne aşteptăm să vedem odată cu încălzirea globală”, a indicat pentru AFP Friederike Otto, cercetătoare la Institutul pentru Schimbări Climatice din cadrul Universităţii Oxford.

”Faptul că primăvara începe mult mai devreme este unul dintre semnele evidente ale schimbărilor climatice”, a afirmat ea indicând că nu poate fi făcută o asociere oficială între cele două în lipsa unei analize amănunţite.

În general, oamenii de ştiinţă sunt reticenţi în a atribui orice eveniment meteorologic extrem dereglărilor climatice. Cu toate acestea, din ce în ce mai multe studii sunt realizate pentru a se determina a posteriori dacă un anumit eveniment climatic ar putea avea loc într-o lume care nu este afectată de schimbările de mediu cauzate de activităţile antropice.

La sfârşitul lunii iulie a anului trecut, cercetătorii din reţeaua World Weather Attribution (WWA) din care Otto face parte, au estimat că valul de căldură excepţională care a afectat Europa a fost un ”semn lipsit de ambiguitate al încălzirii” globale.

„Am avut o vară târzie neobişnuită în această toamnă, iar acum primăvara începe mai devreme (…). Acest lucru este asociat încălzirii globale care augmentează foarte mult probabilitatea unei astfel de încălziri”, a comentat la rândul său Dim Coumou de la Institutul din Potsdam pentru Cercetarea Impactului asupra Mediului (PIK).

”Am putea crede că este foarte frumos să avem o astfel de vreme atât de devreme în acest sezon, însă (în cazul în care aceste anomalii) se produc în mijlocul verii, acest lucru poate avea un impact semnificativ asupra societăţii”, a afirmat Coumou pentru AFP.

Cercetătorii manifestă prudenţă în privinţa unei posibile influenţe a schimbărilor climatice asupra circulaţiei atmosferice responsabilă de temperaturile mai severe din est. „Atunci când există o puternică anomalie caldă undeva, aceasta este adesea compensată printr-o anomalie rece” în altă parte, a explicat Etienne Kapikian.

DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Spynews
A început Săptămâna Patimilor. Tradiții și obiceiuri pentru fiecare zi înainte de Paște
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Ce este laptele UHT vândut în supermarketuri, de fapt. Mulți români îl cumpără fără să știe
Capital.ro
Se schimbă banii. Termen pentru trecerea la Euro, 1 ianuarie 2026. Bancnotele vor trebui înlocuite
Playtech.ro
Titlu de proprietate emis ilegal în România. Cum anulezi documentul
DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Adevarul
De ce nu poate Putin să oprească războiul. Cinci capcane pe care și le-a întins singur
wowbiz.ro
Incredibil ce a spus Mihai Sturzu de la HI-Q despre Dana Nălbaru și viața pe care o duce fosta lui colegă acum: „Nici nu-ți dai seama că e trădare”
Spynews
Alexia Eram a plecat în vacanță! Ce destinație europeană a ales influencerița / FOTO
Spynews
Cât de mare a crescut fiul cel mic al lui Adrian Mutu. Tiago a împlinit 8 ani / FOTO
Evz.ro
Zodiile care fac scandal din orice. Sunt de evitat
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Cătălina Ponor s-a transformat dintr-o gimnastă eroină într-o mamă gospodină. La 37 de ani, marea campioană s-a dedicat familiei
kanald.ro
BREAKING NEWS Șoferul autoturismului care a fost evitat de microbuzul căzut în Dunăre a fost dus la spital! Câte persoane s-ar fi aflat în microbuz
Cancan.ro
Scărlătescu a băut până a ADORMIT în fund! Imagini ȘOC: a căzut și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxă nouă pentru proprietarii de locuințe. Se va achita obligatoriu la nivel național. Cine schimbă legea
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Jordan Chiles, rivala Anei Bărbosu, a arătat poate prea mult într-un costum de baie
stirilekanald.ro
Polițista de penitenciar, relații amoroase cu un deținut în celulă VIDEO
Crin Antonescu l-ar învinge pe George Simion în turul 2 al alegerilor prezidenţiale. Rezultatele ultimului sondaj CURS
MediaFlux
România, în pericol în următoarele luni! Șeful Armatei Române avertizează privind un atac al Rusiei
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Românii care stau la bloc riscă procese și executări silite dacă nu respectă această regulă