Acneea este produsul porilor înfundați, din cauza hipersecreției glandelor sebacee, acumulării de celule moarte, înmulțirea bacteriilor, însă ea poate apărea și din cauze hormonale. Glandele sebacee au ca rol producerea sebumului, ajutând pielea să nu se usuce.
Folosește creme cu acid salicilic
Tenului acneeic nu-i priesc temperatura foarte ridicată sau foarte scăzută, expunerea la soare și folosirea unor exfolianți duri. În schimb, îi face bine curățarea cu un produs blând, solubil în apă. În cazul acestui tip de ten, hidratarea nu este opțională, ci necesară, la fel cum este vital să utilizezi creme cu ingrediente care previn acumularea celulelor moarte și blocarea porilor, precum acidul salicilic și retinolul. Cât privește crema hidratantă, optează pentru una care are textură lejeră, bogată în antioxidanți.
Demachierea e obligatorie
Fie că ești machiată sau nu, folosește produse demachiante atât dimineața, cât și seara. Pe parcursul nopții, celulele moarte se îmbibă cu sebum și bacterii și nu pot fi îndepărtate doar cu apă. Așa că, la prima oră, trebuie să-ți cureți tenul cu un demachiant. În felul acesta, produsele pe care le folosești vor acționa mult mai bine și pustulele nu se mai formează.
Citeşte şi Zi-mi unde ai coşuri ca să-ţi spun de ce afecţiuni suferi
Fără fond de ten și cosmetice cu alcool
Renunță la produsele de îngrijire care au în compoziție alcool, pentru că ele nu vor face decât să înrăutățească aspectul tenului cu probleme, ducând la apariția erupțiilor și a porilor dilatați. De evitat sunt și produsele de machiaj compacte, precum fondurile de ten, corectoarele, fardurile de obraz. În ele se găsește o cantitate mare de ceară, care nu face decât să blocheze porii, mai ales în cazul unui ten acneeic. Indicate sunt produsele pudră (pudra compactă) și lichide.
Când e nevoie de vizită la dermatolog
În cazul în care ai erupții pe față, gât și pe alte zone ale corpului, coșurile sunt mari în dimensiune, dureroase la atingere și arată ca niște umflături pline cu lichid, înseamnă că suferi de acnee severă. Pentru tine, singura variantă de tratament este cea recomandată de medicul dermatolog. El îți poate prescrie contraceptive orale ori excizia chirurgicală și drenaj.
Dacă nu vrei să iei anticoncepționale, o altă soluție sunt comprimatele cu spironolactonă, medicamente care acționează în câteva luni. Ele nu sunt recomandate femeilor însărcinate sau celor care vor să rămână gravide. În tratarea acneei ușoare, medicul dermatolog îți poate recomanda antibiotice, cum sunt doxiciclina, tetraciclina sau eritromicina, care ucide bacteriile care cauzează inflamarea porilor.
Pentru a scăpa de coșuri, stoarce o lămâie, iar zeama amestec-o cu două linguri de apă de trandafiri. Aplică soluția pe fața cu o dischetă demachaintă, seara, înainte de culcare. Dimineața, spală-te cu apă din abundență.
În același scop, amestecă o linguriță de gel de aloe vera cu una de turmeric. Întinde mixtura pe coșuri, iar după 20 de minute, îndepărteaz-o cu apă.