Toma Popescu va fi înmormântat sâmbătă, la ora 12.00, la Cimitirul din strada Rusu Şirianu din Timişoara.
Născut la Craiova, pe 12 iunie 1921, tenorul Toma (Tomiţă) Popescu a absolvit clasele primare, gimnaziul şi Liceul „Fraţii Buzeşti” din Craiova, Conservatorul „Cornetti” din acelaşi oraş, urmând ca la Bucureşti să îşi cultive vocea (în particular) cu Petre Ştefănescu-Goangă şi, ulterior, la Conservatorul din Timişoara. A luat lecţii de belcanto în Italia, la Roma, cu profesorul Santarelli.
Angajat din anul 1946 la Opera din Timişoara, în calitate de corist, graţie calităţilor vocale deosebite este promovat, la niciun an de la angajare, în calitate de solist vocal, abordând rol după rol, fie din opere, fie din operete, distingându-se prin calitatea, culoarea, penetranţa, rezistenţa şi mai ales uşurinţa stăpânirii registrului acut.
Din repertoriul său au făcut parte: „Bărbierul din Sevilla”, „Boema”, „Tosca”, „Madama Butterfly”, „Turandot”, „Manon”, „Lakmé”, „Carmen”, „Traviata”, „Falstaff”, „Nunta lui Figaro”, „Răpirea din Serai”, „Elixirul dragostei”, „Don Pasquale”, „Evghenii Oneghin”, „Boris Godunov”, „Cneazul Igor”, „Olandezul zburător”, „Paiaţe”, „Ţara surâsului”, „Văduva veselă”, „Dragoste de ţigan”, „Contesa Martitza”, „Silvia”, „Sânge vienez”, „My Fair Lady”, „Logodnicul din lună”, „Vânzătorul de păsări”, „Ana Lugojana”, „Lăsaţi-mă să cânt”.
Ambitusul vocii sale extins şi în registrul de contratenor l-a recomandat adesea pentru execuţia partiturii vocale din cantata scenică „Carmina burana” de Carl Orff, în concertele vocal-simfonice ale Filarmonicilor din Timişoara şi Arad, dar şi la Bruxelles.
După pensionarea din 1974 s-a dedicat carierei didactice, pregătind vocal numeroşi cântăreţi din întreaga lume, inclusiv români, în studioul său din Viena. În 2001 a ţinut un curs pentru studenţii catedrei de canto de la Facultatea de Muzică a Universităţii de Vest din Timişoara.