Potrivit estimărilor poliției, peste 13.000 de protestatari s-au adunat în piața Syntagma, în fața parlamentului din centrul Atenei, și 4.000 la Salonic, al doilea oraș ca mărime, situat în nordul țării, cu șase zile înainte de referendumul programat pentru duminică la care grecii sunt chemați să spună „da” sau „nu” noilor măsuri de austeritate propuse de creditori.
Oamenii au ieşit în stradă şi au protestat paşnic, după ce guvernul a luat măsuri radicale pentru a controla capitalul băncilor. De vineri şi până acum grecii au retras din bănci 1,3 miliarde de euro, acestea se adaugă altor miliarde extrase deja.
Oficialii europeni, inclusiv Merkel şi Juncker, s-au arătat gata să reia negocierile după referendumul de pe 5 iulie. Liderii europeni le-au cerut grecilor să rămână în euro.
Divergențele dintre guvernul grec și creditorii săi internaționali (UE-BCE-FMI) au căpătat sâmbătă o turnură dramatică, după ce în seara precedentă premierul Alexis Tsipras a anunțat convocarea unui referendum prin care cetățenii săi să decidă dacă acceptă sau nu ultima versiune a acordului propus Greciei.
În replică, zona euro a hotărât să nu prelungească cu nici măcar o zi actualul acord cu Grecia, care marți va intra în încetare de plăți dacă nu va achita către FMI o tranșă scadentă în valoare de circa 1,6 miliarde de euro.
Citeşte şi Angela Merkel: Dacă EURO euşează, EUROPA eşuează. Cancelarul german face apel la COMPROMIS
Pentru a preveni prăbușirea sistemului bancar, guvernul de la Atena a instituit restricții asupra mișcărilor de capital, limitând retragerile zilnice de numerar la 60 de euro de persoană.
În plus, băncile elene vor fi închise până în 6 iulie, fiind afectate și sucursalele băncilor străine din Grecia.
Mai multe state europene, inclusiv România, şi-au avertizat cetăţenii care merg în concediu în Grecia să-şi ia suficienţi bani numerar la ei.
Între timp, europenii au început o campanie pentru a convinge grecii să accepte la referendum planul propus. ‘Cer grecilor să voteze ‘da’, oricare ar fi întrebarea să voteze ‘da’, pentru că astfel vor transmite mesajul că doresc să rămână în zona euro și în familia Uniunii Europene’, a îndemnat președintele Comisiei Europene, Jean Claude-Juncker.
Citeşte şi David Cameron anticipează că Greciei îi va fi greu să rămână în Uniunea Europeană
Dacă Grecia nu va plăti FMI datoria de 1,7 miliarde de dolari scadentă la 30 iunie, nu va mai avea acces la finanţare până nu îşi achită datoriile. FMI nu va ajuta nici băncile elene, pentru necesarul imediat de lichidităţi, care va trebui acoperit de Banca Centrală Europeană şi Banca Greciei.