VIDEO Discursul lui Vladimir Putin în Parlament: „Forţele noastre nucleare sunt pregătite. Ei trebuie să înţeleagă că şi noi avem arme”

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, aflat la putere de mai bine de două decenii, se adresează joi Adunării Federale în faţa căreia rosteşte discursul său anual, cu două săptămâni înainte de alegerile prezidenţiale din 15-17 martie, la care va fi reales pentru un nou mandat de şase ani.
Filip Stan
29 feb. 2024, 11:08
VIDEO Discursul lui Vladimir Putin în Parlament:

UPDATE: „Forțele nucleare strategice sunt într-o stare de deplină pregătire. Ceea ce am planificat în domeniul armamentului, despre care am vorbit în mesajul meu din 2018, totul a fost realizat”, a menționat Putin.

În plus, Vladimir Putin a notat subiectul plasării armelor nucleare rusești în spațiu. Potrivit lui, această informație este un fals pentru a implica Rusia în negocieri în propriile condiții ale SUA, care sunt benefice exclusiv Statelor Unite.

Ne amintim de soarta celor care au încercat să ne invadeze teritoriul și, desigur, soarta lor va fi mult mai tragică decât orice altceva cu care ne-am putea confrunta noi. Ei trebuie să înțeleagă că și noi avem arme. Arme care îi pot înfrânge pe propriul lor teritoriu și, desigur, toate acestea sunt foarte periculoase, deoarece ar putea declanșa de fapt utilizarea armelor nucleare. Oare nu înțeleg acest lucru?

Occidentul a provocat conflicte în Ucraina, Orientul Mijlociu și alte regiuni ale lumii și continuă să mintă, a transmis Putin.
Anterior, Vladimir Putin a anunțat că Federația Rusă depune toate eforturile necesare pentru a finaliza SVO.

UPDATE: Președintele rus Vladimir Putin și-a început discursul către națiune. El începe prin a spune că acest discurs este o „privire către viitor”. Putin spune că sunt probleme de „rezolvat” pentru dezvoltarea țării și că a vorbit cu rușii din toată țara, inclusiv cu profesori, voluntari și soldați. Liderul rus spune că se va concentra pe agenda internă.

Stimați prieteni, apărarea suveranității are loc în toate direcțiile și în primul rând pe front. Mulțumesc tuturor celor care au trecut prin încercările războiului”, a spus Putin.

Acesta a declarat un moment de reculegere pentru soldații morți pe frontul din Ucraina. „Nimeni nu are voie să se amestece în treburile noastre interne. Occidentalii au intenția de a ne distruge, inclusiv Ucraina. SUA vor să ne slăbească, să ne divizeze ca popor. Împreună, umăr lângă umăr, luptăm pentru Patria Mamă!”, a spus Putin.

„Facem TOTUL pentru ca operațiunea specială să se termine. Forțele nucleare strategice sunt pregătite”

 

UPDATE: „Cetățenii noștri din Donbas și-au dat sângele pentru a salva pământul. Această luptă este dusă de cetățenii noștri”.  Putin spune că sunt probleme de „rezolvat” pentru dezvoltarea țării și că a vorbit cu rușii din toată țara, inclusiv cu profesori, voluntari și soldați. Liderul rus spune că se va concentra pe agenda internă, dar nu a promis că „eroii nu vor fi uitaţi niciodată” şi a cerut arme de ultimă generaţie tehnologică.

 

„Nu noi am început războiul din Donbas. Vom face totul ca să se termine, să alungăm naziștii, să îndeplinim obiectivele noastre! Occidentalii spun că intenționăm să amplasăm arme atomice în spațiu: Această este doar o minciună pentru a ne face să arătăm prost. Și trebuie să ne amintim aici că în ultimii 15 ani am propus limitarea utilizării armelor nucleare. Folosim rachetele hipersonice Kinjal. Forțele nucleare strategice ale Rusiei sunt într-o stare de deplină pregătire”, a precizat președintele Rusiei.

„Vom lucra cu aliații noștri să construim un nou sistem monetar internațional. Occidentul își discreditează propriul sistem bancar. Rusia își dezvoltă dialogul cu țările asiatice, cu continentul africa, suntem susținători sinceri ai suveranității lor. Dezvoltăm relații cu țările arabe, spațiu care arată o dezvoltare dinamică extraordinară.

În Occident valorile morale sunt distruse. Alegerea noastră e susținerea valorilor civilizate pe care milioane de oameni le au în lume. Rusia se confruntă cu o problemă de natalitate, dar e o problemă la nivel global. Mulți factori influențează acest declin. Rusia luptă cu asta la toate nivelurile guvernului și autorităților. Religia noastră și valorile noastre morale sunt importante – familiile mari trebuie să devină regula”, a mai spus Putin.

Ştirea iniţială

Semn că planurile pentru următorul mandat prezidenţial sunt deja făcute, Vladimir Putin a declarat miercuri că în discus vor fi stabilite sarcini pentru cel puţin următorii şase ani.

Alarmă falsă! Transnistria nu cere alipirea de Federaţia Rusă, dar cere protecţie şi ameninţă guvernul de la Chişinău

Cu toate acestea, conţinutul discursului este în mod tradiţional ţinut secret până la citirea lui, notează Interfax.

În fiecare an, preşedintele Federaţiei Ruse se adresează Adunării Federale cu un discurs în care rezumă rezultatele şi stabileşte orientările strategice pentru viitor.

Pe lângă membrii Dumei de Stat şi ai Consiliului Federaţiei (cele două camere ale parlamentului – n.r.), la discurs participă, de obicei, lideri regionali, membri ai guvernului, ai Comisiei Electorale Centrale, ai justiţiei, reprezentanţi ai marilor confesiuni, ai companiilor de stat şi jurnalişti. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a precizat, miercuri, că şi reprezentanţii unor mass-media străine vor transmite de la faţa locului.

De obicei, sunt cam 1.000 de invitaţi. De data aceasta, ca şi în 2023, la mesaj au fost invitaţi şi participanţi la „operaţiunea militară specială” din Ucraina..

Pentru a veni la eveniment a fost necesar ca participanţii să treacă un test PCR pentru coronavirus.

Discursul de joi al lui Vladimir Putin în faţa Adunării Federale va începe la prânz, ora Moscovei (11:00, ora României), la Gostini Dvor. Discursul şefului statului în acest format va fi cel de-al 29-lea din istoria modernă a Rusiei şi al 19-lea pentru Putin, precizează TASS.

Aparatul de propagandă al lui Putin

Mesajul lui Putin către Adunarea Federală va fi difuzat gratuit în cinematografele din 20 de oraşe ruseşti. În plus, discursul va fi difuzat în direct pe canalele federale de televiziune, iar transmisiunea va fi organizată inclusiv pe ecrane stradale în marile oraşe.

Zilele precedente, şeful statului le-a dedicat pregătirii discursului. După cum a precizat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei, Dmitri Peskov, Putin a lucrat personal la text, a avut „zeci de contacte telefonice şi personale” – cu miniştri, viceprim-miniştri, şefi de agenţii.
În 2022, când a început invazia din Ucraina, Putin nu a mai rostit discursul. Atunci, însuşi preşedintele a explicat că evoluţia dinamică a situaţiei nu permitea fixarea rezultatelor şi a planurilor pentru viitor.

Anul trecut, în discursul din Adunarea Federală, Vladimir Putin a anunţat suspendarea participării Rusiei la Tratatul nuclear New START şi imediat după aceea a anulat decretul prezidenţial care stabilea principiile politicii externe ale Moscovei.

În anul 2018, de asemenea an electoral, Putin a dedicat o parte semnificativă a discursului descriind armele promiţătoare care au apărut în Rusia. Atunci lumea a aflat despre cele mai recente rachete Avangard, Sarmat, Kinjal şi alte sisteme. La acea vreme, Peskov a declarat că discursul va deveni baza campaniei electorale a lui Putin. Iar Comisiei Electorale Centrale nu i s-a părut că anunţul său făcut în preajma alegerilor ar fi reprezentat o încălcare a legii electorale. Nikolai Bulaev, adjunctul şefului CEC, a explicat la vremea respectivă pentru Interfax că discursul anual nu este o campanie electorală, ci „este o analiză a activităţii preşedintelui”.

Recordurile discursurilor lui Putin

Tot în acel an, 2018, Putin a ţinut cel mai lung discurs – 1 oră şi 55 de minute. A avut şi cel mai lung text – 11.428 de cuvinte.

Cele mai scurte discursuri au fost rostite de şeful statului în 2004 şi 2005 – au durat 48 de minute fiecare. Cel mai concis din punct de vedere al numărului de cuvinte a fost primul discurs al lui Putin în acest format, în 2000 – 5.146 de cuvinte. În medie, discursurile din anii precedenţi au durat 1 oră şi 10 minute şi au cuprins peste 7.000 de cuvinte.

Mesajele din discursul anual au un caracter de recomandare şi nu sunt acte juridice, dar în ultimii ani au căpătat caracterul unor iniţiative legislative: ele conţin instrucţiuni specifice ale preşedintelui către guvern. În plus, ca urmare a adresării, se emite o listă de instrucţiuni. Anul trecut, aceasta cuprindea 35 de instrucţiuni.

Tensiune în Republica Moldova

Anul acesta, dincolo de suspansul legat de „surpriza” pe care o poate pregăti Putin, publicul din Moldova, România şi Ucraina aşteaptă să vadă dacă liderul de la Kremlin va pomeni în vreun fel Transnistria. Republica separatistă nerecunoscută tocmai a cerut, miercuri, ajutor şi protecţie din partea Moscovei în faţa „prigoanei” Chişinăului. Înainte de rezoluţia votată miercuri la Tiraspol, se făceau speculaţii că Transnistria i-ar putea ridica mingea la fileu lui Putin şi ar putea cere alipirea la Federaţia Rusă.

„Nu exclud că Putin va face referire la Transnistria şi la faptul că acolo sunt 200 de mii cetăţeni ruşi, aşa cum a făcut-o recent Lavrov (ministrul rus de externe – n.r.). Şi va scăpa o lacrimă pentru suferinţele populaţiei din regiune. Dar nu cred că există şanse să spună că recunoaşte independenţa Transnistriei (proclamată în 1990 şi nerecunoscută până acum de Rusia)”, a declarat miercuri, la Euronews, vicepremierul moldovean Oleg Serebrian, care se ocupă de relaţia cu Tiraspolul. „Apeluri de genul acesta (rezoluţia votată miercuri de Tiraspol) au mai fost, nu este ceva nou”, a adăugat oficialul de la Chişinău, subliniind că de data aceasta nici măcar Tiraspolul nu a cerut anexarea.

Citeşte şi: Ursula vor der Leyen cere folosirea profiturile activelor ruseşti îngheţate să fie folosite pentru armata ucraineană: „Nu ar putea exista un simbol mai puternic”

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Obiceiul sănătos recomandat persoanelor care au peste 50 de ani. Ce e bine să facă în fiecare zi
Capital.ro
Regulă pentru pensionarii cu permis de conducere. Seniorii de peste 65 de ani trebuie să aleagă
Playtech.ro
Klaus Iohannis, generos înainte de alegerile prezidenţiale. Gestul făcut de fostul preşedinte faţă de un bătrân, pe stradă
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Un român a făcut parte din echipa care a amenajat cripta Papei Francisc. Sicriul Sfântului Părinte a trecut prin mâinile sale
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Piramida de la Pitești, locul enigmatic al experimentelor neconvenționale
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
kanald.ro
„Nu te voi uita niciodată, prieten drag!” Tudor s-a stins din viață în Marea Britanie, la doar 27 de ani. Prietenii săi cer acum ajutor pentru repatriere
Cancan.ro
Vedeta TV a murit la 44 ani din cauza unei infecții severe. Medicii i-au amputat piciorul, dar a fost prea târziu
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Finalul lui Călin Georgescu: E scos din joc! Verdictul sosit duminică, 27 aprilie: Nu au nimic
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
stirilekanald.ro
Dezastrul de la Cernobîl, 39 de ani după: Urmele radioactive sunt încă prezente în România! Cum pot ajunge pe masa fiecăruia dintre noi
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Noi beneficii la pensionare. Anunț al șefului Casei de Pensii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Planta care atrage iubirea în viața noastră. Floarea fericirii feminine nu ar trebui să lipsească din casele noastre