„În această (joi) dimineaţa, am trimis de-a lungul fluviului Mariţa (Evros de partea greacă) 1.000 de membri ai forţelor speciale din cadrul poliţiei, complet echipaţi, pentru a-i împiedica (pe greci) să-i respingă” pe migranţi, a anunţat ministrul de Interne, Süleyman Soylu, într-o vizită în zonă. Soylu a acuzat forţele greceşti de securitate de faptul că au rănit peste 160 de migranţi la frontiera cu Turcia.
„Ei au rănit 164 de persoane şi au încercat să respingă 4.900 pe teritoriul turc„, a declarat el în această vizită în provincia Edirne. „Desfăşutăm 1.000 de poliţişti din forţele speciale la frontieră pentru a împiedica aceste respingeri„, a subliniat el.
Citeşte şi Paza de coastă din Grecia trage asupra unei bărci pneumatice pline de imigranţi VIDEO ŞOCANT
Turcia a anunţat la 28 februarie că se dezangajează dintr-un acord încheiat în 2015 cu Uniunea Europeană (UE) şi că nu va mai împiedica migranţi să părăsească teritoriul turc, o decizie care a provocat un aflux de refugiaţi către frontiera cu Grecia. Surse guvernamentale elene au anunţat joi că aproape 35.000 de migranţi au fost respinşi de atunci de la frontieră. Alte câteva sute de persoane au reuşit să treacă frontiera pe teritoriul grec.
Toate persoanele care au intrat în Grecia de la 1 martie urmează să fie regrupate la Serres, în nordul ţării, iar apoi să fie trimise înapoi în ţara de origine, a anunţat miercuri seara ministrul grec al Migraţiei Notis Mitarachi.
Grecia şi UE acuză Turcia de faptul că a favorizat în mod deliberat acest nou aflux de refugiaţi, cu scopul de a exercita presiuni asupra Bruxellesului şi a obţine fie mai multe mijloace financiare pentru a se ocupa de migranţi, fie o susţinere diplomatică a scopurilor geopolitice turce în Războiul din Siria.
Turcia, care găzduieşte 3,7 milioane de refugiaţi, afirmă la rândul său că nu se va putea ocupa de sute de mii de locuitori din Idleb care fug din calea ofensivei lansate la sfârşitul anului de forţele regimului lui Bashar al-Assad cu susţinerea Rusiei.