Tensiuni în Asociaţia Pro Democraţia din cauza referendumului

Filiala Oradea a Asociaţiei Pro Democraţia nu va acredita observatori pentru referendum, motivându-şi decizia prin faptul că preşedintele organizaţiei, Cristian Pîrvulescu, a semnat o scrisoare către Uniunea Europeană ce "denotă partizanat în favoarea uneia dintre actualele tabere politice".
Romania TV
26 iul. 2012, 15:43
Tensiuni în Asociaţia Pro Democraţia din cauza referendumului

Potrivit unui comunicat transmis, joi, de filala Oradea a Asociaţiei Pro-Democraţia, unul dintre motivele neimplicării în observarea referendumului este faptul că preşedintele Asociaţiei, Cristian Pîrvulescu, a co-semnat, în această calitate, o scrisoare trimisă, în 23 iulie, Uniunii Europene, al cărei text „denotă partizanat în favoarea uneia dintre actualele tabere politice, ceea ce este în contradictoriu cu principiul fundamental al non-partizanatului şi aduce prejudicii imense credibilităţii APD ca observator corect şi neutru al oricărui proces electoral”.

Conform sursei citate, în acea scrisoare, Pîrvulescu, împreună cu alţi intelectuali, ar fi aprobat deciziile USL din ultimele luni.

Reprezentanţii Pro Democraţia Oradea arată că principiul de bază al asociaţiei este non-partizanatul politic, iar „asociaţia nu va promova niciun fel de ideologie politică, partid, candidat, formaţiune politică sau coaliţie a acestora în activităţile sale”.

„În 1992, PNŢCD considera că suntem oamenii FSN , iar FSN credea că suntem ai PNŢCD! După 20 de ani, am ajuns din nou în faza în care trebuie să afirmăm răspicat: nu suntem organizaţia USL, dar nici a PDL, UDMR, PP-DD sau a vreunei alte entităţi partinice naţionale sau supranaţionale, publice sau oculte”, se arată în comunicat.

Cel de-al doilea motiv invocat de filiala locală a Pro Democraţia pentru care nu va desemna observatori este modul de organizare a referendumului, „în condiţii mai deplorabile decât cele ale anului 1992”.

De asemenea, asociaţia îşi arată nemulţumirea şi faţă de „condiţionările şi dificultăţile pe care le vor întâmpina observatorii independenţi ai organizaţiilor non-guvernamentale în procesul de monitorizare a referendumului”.

Preşedintele filialei, Adrian Şimon, a declarat că printre acestea se numără faptul că acreditările se fac la nivelul Biroului Electoral Central şi nu la cele judeţene, dar şi faptul că, potrivit regulamentului, observatorii pot intra în secţiile electorale numai de la ora 7.00, ora începerii votării, şi nu cu o oră mai devreme, cum s-a întâmplat la alegerile locale din iunie.

„Nu cunosc alte filiale care să fi luat această decizie”, a afirmat Adrian Şimon.

Mai mulţi intelectuali au semnat o scrisoare deschisă adresată preşedintelui Consiliului European, preşedintelui şi vicepreşedintelui Comisiei Europene, în care afirmă că CC „nu este parte a sistemului judiciar independent din România”, ci o instituţie unde numirile se fac politic şi care are ca unică vocaţie arbitrajul în chestiuni constituţionale. De asemenea, semnatarii scrisorii critică declaraţii ale preşedintelui suspendat Traian Băsescu, despre care spun că „vorbeşte deschis şi liber despre rolul său de jucător, în ciuda faptului că un atare rol contravine definiţiei constituţionale a Preşedintelui României ca mediator”.

„Iată de ce, în ultimii ani, cetăţenii obişnuiţi ai României au devenit tot mai îngrijoraţi de acţiunile întreprinse de Preşedintele Băsescu şi de apropiaţii săi. Ei au fost votaţi pe baza unui program de justiţie, echitate şi bunăstare a cetăţenilor. Dimpotrivă, Preşedintele însuşi a asumat un rol executiv direct când a iniţiat tăieri sălbatice ale salariilor şi pensiilor, fie că era vorba de profesori, de militari, de cadre medicale, de judecători şi funcionari publici, decimând astfel clasa mijlocie în formare. În acelaşi timp, fondurile publice care plăteau pe clienţii partidului dominant au crescut an de an, în dispreţul retoricii de austeritate generală”, se arată în scrisoare.

Alături de Pârvulescu, scrisoarea mai este semnată, printre alţii, de Zoe Petre, Vasile Astărăstoae, Stelian Tănase.

Spynews
Cum arată casa prezentatorului de la Insula Iubirii. Radu Vâlcan și Adela Popescu au finisaje premium și au dat pe o baterie de baie 8000 de lei
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Afacerea inedită cu care un român simplu a dat lovitura după ce a renunțat la porumb și cartofi. A cultivat fructe, un singur kilogram se vinde și cu 70 de lei
Capital.ro
Se acordă gratuit pentru proprietarii de teren din România. Au extins lista. Lege nouă din 24 iulie
Playtech.ro
Ce acte îți trebuie pentru a pleca în vacanță pe un vas de croazieră
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Mărturii despre brigada rusă care a fost poreclită „Triunghiul Bermudelor”: „Săracul, a nimerit în cea mai mortală unitate”
Spynews
Am aflat cine este noul iubit milionar al Emei Uta! Și-au dat întâlnire în mare secret la Mykonos | EXCLUSIV
Spynews
Bella Santiago a fost jefuită! Hoții i-au furat banii strânși în câteva luni. Artista a povestit totul, la Știrile Antena Stars |VIDEO
Evz.ro
Tragedia prin care trece Dan Diaconescu. Dumnezeu să te odihnească!
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Scenariu HALUCINANT: Andrei Versace, ucis din cauza unui politician?! Fratele lui face dezvăluiri bizare: „Sunt foarte multe ipoteze”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cutremur vineri seara, în România! Ce magnitudine a avut seismul și unde s-a resimțit
Capital.ro
Ungurii au făcut anunțul chiar în România. Ungaria vrea un acord istoric: Am întins mâna
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Președintele Klaus Iohannis la recepția organizată de Emmanuel Macron pentru deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris 2024
MediaFlux
CÂT ne COSTĂ VECHIMEA la PENSIE. Calcule pentru UN AN
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!