Ajuns cu partidul în opoziţie, Emil Boc este ameninţat cu debarcarea din funcţie. Lideri din teritoriu i-au cerut vineri seara, în şedinţa de urgenţă convocată la sediul partidului, demisia de la şefia partidului.
Senatorul PDL Ion Ruşeţ declară oficial că Boc trebuie schimbat din funcţie. „Cei care se fac vinovaţi de plecările masive din partid trebuie traşi la răspundere. Cea mai bună soluţie ar fi ca ei să fie schimbaţi cu alţii care au credibilitate şi care au demosntrat că au capacitate organizatorică. S-ar putea să fie o soluţie schimbarea actualului preşedinte, Emil Boc. Probabil soluţia Blaga este mult mai bună, probabil era şi acum un an când a avut loc Congresul”, a declarat Ruşeţ, adăugând că şi Mihai Răzvan Ungureanu este „o soluţie” în momentul de faţă.
Unul dintre greii PDL, senatorul Radu Berceanu, spune şi el răspicat că este nevoie de un congres extraordinar.
„Eu cred că întreaga conducere ar trebui să declare un congres extraordinar. Există două variante: ori un congres extraordinar foarte rapid, în două săptămâni, ceea ce chiar şi rapid ar încurca puţin lucrurile pentru alegerile locale sau să stabilească de pe acum că pe data de 18 iunie, pe data de 28 iunie, nu ştiu, o dată la o săptămână, două, trei, după alegerile locale, va avea loc un congres de alegeri şi că întreaga echipă şi-a depus mandatul, dar că congresul va avea loc atunci, având în vedere că acum sunt alegerile locale”, a spus la RFI Berceanu, citat de Mediafax.
În schimb, un alt greu al partidului, Vasile Blaga, nu este de acord cu convocarea unui congres extraordinar. „Nu este nevoie de congres. Este nevoie de mobilizarea partidului pentru a scoate la alegerile locale scorul pe care ni l-am propus. Nu face bine nici măcar lansarea pe piaţă a ideii de congres extraordinar”, a declarat Blaga, la România TV.
Blaga s-a pronunţat împotriva organizării unui congres şi după locale. „În acest moment, nu cred că este nevoie. La ce ar ajuta un congres extraordinar? Ar fi deliciul presei. Opinia publică nu ar fi interesată de ce se întâmplă în interiorul PDL. (…) Nu cred că acum este vremea cuţitelor lungi. PDL nu are nevoie de sciziune, ci de unitate „, a precizat democrat-liberalul.
Şi preşedintele PDL, Emil Boc, a respins scenariul unui congres extraordinar. „Nu avem în plan niciun congres”, a spus Boc.
Întrebat dacă liderii de filale, Gheorghe Ştefan şi Mihai Stănişoară, i-au cerut demisia, Emil Boc a spus că nu este adevărat. „Nu mi-au cerut, nu mă gândesc la demisie, când va fi gata ciclul electoral vom lua deciziile necesare. Guvernul a fost susţinut de patru partide, îmi asum partea pentru PDL – am avut probleme la unii oportunişti, dar votul de ieri (vineri – n.r.) ne-a demonstrat că şi la un alt partener, minorităţi, unele voturi au fost pentru moţiune. Nu toţi din grupul minorităţilor au votat moţiunea”, a afirmat Boc în conferinţa de presă în care şi-a anunţat candidatura pentru un nou mandat de primar la Cluj-Napoca.
Potrivit România TV, dacă Emil Boc ar fi debarcat, Vasile Blaga este cotat cu şanse pentru a prelua conducerea partidului. Pe de altă parte, există scenariul creării, pe scheletul PDL, a unei mişcări de centru-dreapta, condusă de Mihai Răzvan Ungureanu, dar şi cel al refacerii Alianţei Dreptate şi Adevăr, cu PNL.
Guvernul condus de Mihai Răzvan Ungureanu a căzut vineri, în urma adoptării moţiunii de cenzură a USL, iar liderul PSD, Victor Ponta, a fost desemnat premier de către preşedintele Traian Băsescu.
Liderii PDL au avut discuţii, vineri seară, la sediul partidului din Aleea Modogran, cu preşedinţii de organizaţii judeţene, pentru a analiza situaţia creată prin căderea Guvernului Ungureanu. Doi din cei 47 de lideri judeţeni au solicitat demisia lui Emil Boc. Este vorba de şefii organizaţiilor PDL din Mehedinţi şi Neamţ, Mihai Stănişoară, respectiv Gheorghe Ştefan.