Tensiuni în Polonia după primele decizii ale noului guvern, ce amintesc de politica lui Viktor Orban

Deciziile noului guvern de la Varșovia privind înlocuirea șefilor serviciilor secrete și reluarea procesului de numire a unor noi judecători ai Curții Constituționale au provocat o furtună pe scena politică poloneză la numai două zile după ce executivul conservator condus de Beata Szydlo a primit votul de încredere al parlamentului, astfel că unii analiști vorbesc acum din nou despre posibilitatea ca Polonia să urmeze modelul Ungariei lui Viktor Orban.
Filip Stan
20 nov. 2015, 18:14
Tensiuni în Polonia după primele decizii ale noului guvern, ce amintesc de politica lui Viktor Orban

Pe fondul nemulțumirilor provocate de politica economică a fostului guvern liberal care a condus la accentuarea decalajelor sociale, dar și de decizia acestuia din urmă de a accepta cotele obligatorii de refugiați după ce anterior promisese că nu o va face, partidul conservator populist și eurosceptic Lege și Justiție (PiS), condus Jaroslaw Kaczynki, a obținut majoritatea absolută la alegerile legislative din octombrie.

Prin urmare, această formațiune și-a instalat fără probleme propriul guvern, iar printre primele decizii luate după investitură se numără schimbarea șefilor celor patru servicii secrete (două civile și două militare) și reformarea Curții Constituționale. Un amendament introdus în parlament prevede reluarea procesului de alegere a cinci judecători ai Curții, deși legislativul precedent a aprobat deja cinci candidați, fapt care a stârnit furia opoziției, ce vorbește despre o ‘lovitură de forță nocturnă’ sau despre un ‘asalt’ asupra Curții Constituționale.

În replică, președintele Poloniei, Andrzej Duda, provenit tot din rândurile PiS, a acuzat Partidul Liberal că, anticipând pierderea alegerilor, s-a grăbit să desemneze respectivii cinci judecători înainte să expire mandatul celor aflați deja în funcție pentru a prelua astfel controlul asupra Curții.

Dar în opinia lui Stanislaw Mocek, politolog la Academia poloneză de Științe, la Varșovia s-ar instaura la ora actuală un fel de ‘democrație totalitară unde dreptatea este mereu de partea celui care deține majoritatea’. PiS a modificat legea privind funcționarea Curții Constituționale ‘pentru ca nimeni să nu-l împiedice să facă ceea ce și-a planificat să facă’, consideră sursa citată, apreciind că acest mod de acțiune politică este inspirat din exemplul premierului conservator ungar Viktor Orban, care a preluat treptat controlul tuturor pârghiilor puterii. Cât despre schimbarea șefilor serviciilor secrete, un alt analist politic local, Kazimierz Kik, menționează că acest fapt în sine nu este ilegal, dar el estimează că apare riscul folosirii serviciilor speciale în scop politic într-o țară unde aceste servicii sunt oricum implicate excesiv în viața politică.

Citeşte şi ŞEFII serviciilor de informaţii din Polonia au DEMISIONAT. Opoziţia denunţă o LOVITURĂ de FORŢĂ

Înaintea votului din parlament privind revizuirea legii Curții Constituționale a reacționat și comisarul pentru drepturile omului din Consiliul Europei, Nils Muiznieks, care a cerut parlamentarilor polonezi să nu voteze amendamentul propus, dar apelul său a rămas fără efect. Însă Kazimierz Kik este de părere că actuala majoritate parlamentară de la Varșovia procedează la fel ca precedentele, inclusiv cea a fostului guvern liberal, care au respins toate compromisul și au manifestat dispreț față de opoziție.

Totuși, liderul PiS, Jaroslaw Kaczynki — fratele geamăn al președintelui mort în anul 2010 în accidentul aviatic de la Smolensk—, și-a arătat adesea simpatia față de modelul promovat de premierul ungar Viktor Orban. ‘Va veni o zi când vom avea o Budapestă la Varșovia’, a spus el după pierderea alegerilor legislative din anul 2011.

De altfel, printre principalele obiective din programul politic al PiS se remarcă măsuri ce par inspirate din politica lui Viktor Orban, apreciată de asemenea de mai mulți reprezentanți ai conservatorilor polonezi. Printre obiectivele noului executiv de la Varșovia se pot menționa sporirea controlului statului asupra economiei și creșterea impozitelor percepute băncilor străine și hipermarketurilor cu acționariat străin — sumele suplimentare încasate astfel la buget urmând să fie direcționate către programe sociale—, dar și o reformă a mass-media, ce este acum controlată în mare măsură de capitalul german.

Spynews
Guess Who, prins cu substanțe interzise, în toaletă la Untold! Artistul, implicat într-un nou scandal
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Câți pasageri ai voie să transporți, de fapt, cu permis categoria B. Pedeapsa pe care o riști dacă încalci legea
Capital.ro
Ordin venit de la UE. E obligatoriu în România. A intrat în vigoare la 1 august
Playtech.ro
AVEM decizia TAS pentru Sabrina Voinea și Ana Bărbosu! Total neaşteptat ce măsură s-a luat
DailyBusiness
Alertă în România! ADIO murături în 2024
Adevarul
Prezență bizară în zona centurii localității Florești din Cluj. A fost apelat 112, polițiștii fac căutări
Spynews
Meteorologii, anunț de ultimă oră! Cod galben de ploi și vijelii în 16 județe din România. Care sunt zonele vizate / FOTO
Spynews
Costel Biju vrea să ia fetița pe care o are cu amanta de lângă mamă, la 5 ani după ce s-a aflat că are un alt copil. De ce o acuză pe Florentina Ioniță de neglijență
Evz.ro
Condițiile în care poți face ITP-ul în altă țară. Atenție la întoarcerea în România
Ego.ro
Imagini incendiare cu concurenta de la Insula Iubirii care i-a furat iubitul celei mai bune prietene FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ea l-a înnebunit pe Gigi Becali. Soțul ei s-a dus la Palat și l-a șocat pe miliardar
wowbiz.ro
Primele detalii despre Ștefan Bănică Jr, după ce s-a spus că este în stare gravă la spital, în urma unui accident de proporții
Cancan.ro
TAS a decis: vești CRUNTE pentru Sabrina Voinea. E sau nu corect verdictul lor final?! Tu ce părere ai?
Playsport.ro
IMAGINI BOMBĂ! Cum au fost surprinși Ianis și Elena Hagi în luna de miere! Au apărut imaginile
kanald.ro
Adevărul despre accidentul de mașină în care ar fi fost implicat Ștefan Bănică: „Nu știam. Am aflat odată cu voi”. Mesajul transmis de artist în mediul online
Capital.ro
Reguli ITP 2024. Mașinile care NU mai trec Inspecția. Obligatoriu în 30 de zile
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Fosta cumnată a lui Ilie Năstase arată senzațional la 43 de ani!
stirilekanald.ro
Șocant ce a scris în biletul de adio Daniel, polițistul de 28 de ani care s-a împușcat în cap! S-a aflat ce durere îi apăsa sufletul
substantial.ro
Președintele Zelenski confirmă acțiuni militare pe teritoriul Rusiei
MediaFlux
Marius Budăi anunță când vin pensiile majorate la seniori: „Este acea convenție cu Poșta Română”
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!