„Se discută despre această anexă 10, care este o aberaţie, născută din catacombele ministerului, şi nu este normal ca eu, medic primar ATI, lucrând non-stop şi în spital de urgenţă, să am o sumă fixă de 900 de lei, în loc de spor, în timp ce o asistentă gradul cinci, care lucrează într-o secţie normală, simplă, care nu face urgenţe, să aibă 1.900 de lei. Totul prin această anexă 10 care nu este în transparenţă decizională. Am ajuns să ne canibalizăm între noi. Dintr-odată nu mai sunt bani pentru medici, haideţi, să dăm bani la asistenţi că ei ies în stradă. Ne-am convins şi cu ieşitul în stradă al asistenţilor, câteva steguleţe şi ameninţări în presă. În nicio ţară din lume nu există ca asistentul să fie mai bine plătit decât medicul”, a explicat medicul primar ATI Letiţia Coriu, de la Spitalul Colţea.
Potrivit Mediafax, asistenţii de anatomie patologică prezenţi la dezbatere au spus că ei nu cunosc ce conţine această anexă 10 şi că vor spor unic de 85%, aşa cum reiese din anexa 2 a regulamentului de sporuri, precizând că nu au primit măririle salariale pe care ministrul Sănătăţii le-a prezentat.
„Nu este vorba de un salariu de 9000 de lei. Sunt 5-6 persoane la asistenţii medicali cu pregătire superioară licenţiat de laborator cu vechime maximă şi spor de 100%. Noi 99,99% suntem ceilalţi cu pregătire postliceală. Eu sunt asistent medical gradaţia 5, maximă, şi ieri am primit fluturaşul – 5600 de lei net. Eu am o pierdere faţă de luna decembrie pentru că atunci aveam aproape 5700 şi de două milioane aproape (200 de lei-n.r.) aveam bonurile de masă. Acum nu mai există aceste bonuri de masă, iar norma de hrană intră în aceste 5600 de lei. Este clar că salariul meu a scăzut. Dorim spor unic de 85%. Sporul este compensatoriu pentru noxe, pentru condiţii de muncă, pentru boli profesionale. Este vorba despre mediul de muncă periculos. Nu avem voie să stăm mai mult de şase ore într-un mediu toxic”, a explicat Gela Camelia Drăgan, asistent de anatomie patologică la Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău.
„Noua lege, care impune o limitare a sporurilor de 30%, practic face imposibil acordarea sporurilor suplimentare pentru condiţii periculoase, care sunt menţionate în propunerea de Hotărâre de Guvern de 65% până la 85%. Nu-mi pot imagina cum se poate face un calcul încât să dai spor de 85% şi să te limitezi pe instituţie la nivel de 30%. Practic nouă ne cresc salariile, dar această diferenţă faţă de secţiile care nu au condiţii periculoase păstrează personalul în aceste spitale pe care altfel nimeni nu ar vrea să lucreze. Mai ales asistenţii, infirmierii îşi pot găsi de lucru oricând pe aceeaşi bani în condiţii mult mai puţin periculoase. Sporul trebuie păstrat pentru aceste condiţii mai ales că este conectat cu Strategia Naţională de Control al Tuberculozei în România”, a explicat medicul primar pneumolog, Irina Strâmbu, de la Institutul Marius Nasta.
Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat, marţi, că sporurile rămân plafonate la 30%, chiar dacă sindicaliştii au ameninţat cu greva generală.
Vezi şi: Ministru Sănătăţii: Se vor suplimenta posturile de rezidenţi în cabinetele de medicină de familie