Liderul grupării paramilitare Sectorul Dreptei a făcut apel la membrii Gărzii Naţionale, forţele de securitate şi Armată să nu mai asculte de ordinele venite de la Kiev şi să se ridice la luptă pentru îndepărtarea actualei conduceri.
„Nimeni nu ne poate lua dreptul la o ultimă luptă. Să îi oprim pe trădătorii care ocupă funcţii înalte (…) În timp ce noi ne vărsăm sângele pentru a ne apăra ţara, ei se îmbogăţesc şi fac tot ceea ce este posibil pentru ca războiul să continue cât mai mult”, spune Dmitri Iaroş, liderul organizaţiei Sectorul Dreptei.
Tensiunile din vestul Ucrainei au izbucnit în urmă cu mai bine de o săptămână, în oraşul Muncaci, situat la 70 de kilometri de graniţa cu România. Poliţiştii ucraineni au fost trimişi să dezarmeze zeci de membri ai grupului ultranaţionalist Sectorul Dreptei. Forţele de ordine i-au înconjurat pe paramilitari, care erau înarmaţi inclusiv cu lansatoare de grenade. Aceştia susţin că folosesc armele pentru a împiedica contrabanda cu bunuri din Ungaria, Slovacia şi România, de pe urma căreia s-ar îmbogăţi politicienii ucraineni. În acest context, oficialii ucraineni au anunţat că nu exclud declanşarea unei operaţiuni antiteroriste în regiunea Transcarpatia. Autorităţile spun că nu au de ales, pentru că militanţii nu vor să predea armamentul de bună voie şi continuă să ridice puncte de control ilegale de-a lungul drumurilor publice.
Nu este linişte nici în estul Ucrainei unde, după mai bine de patru luni de calm relativ, luptele dintre separatiştii proruşi şi forţele guvernamentale au fost reluate în forţă.
Cele mai violente bombardamente au vizat un cartier al oraşului Doneţk, iar printre clădirile lovite se numără şi un spital, unde un medic şi mai mulţi pacienţi au fost răniţi. Deocamdată nu se ştie cine a lansat atacul şi, cum era de aşteptat, separatiştii proruşi şi armata Kievului se acuză reciproc de încălcarea acordului de pace semnat la Minsk, în luna februarie