UPDATE Deputatul Sebastian Ghiţă, membru în Comisia pentru controlul activitărţii SRI, a declarat luni că opinia publică trebuie să afle dacă Dan Condrea, patronul Hexi Pharma, era supravegheat de SRI sau nu.
„Am vorbit cu domnul președinte al comisiei și așa cum am și declarat public sunt convins că astăzi trebuie să le spunem oamenilor, că de aia suntem în această comisie, în primul rând dacă acesta a fost considerat de siguranță națională. (…) Aici nu mă poate convinge nimeni că în România, așa cum știu eu că funcționează instituțiile, un om aflat într-o așa atenție mediatică nu a avut măsuri de filaj, nu a fost ascultat, înregistrat, nu a avut înregistrări ambientale, vom verifica”.
UPDATE Teodor Atanasiu, membru în Comisia de control al activităţii SRI, a declarat la România TV că şeful comisiei, Georgian Pop, a avut o convorbire telefonică cu Eduard Hellvig, în care şeful SRI i-ar fi spus că Serviciul de Informaţii nu a făcut filaj în acest dosar.
Întrebat dacă membrii comisiei au exclus posibilitatea ca Dan Condrea să fi fost filat de SRI, Atanasiu a răspuns: „Nu am exclus. Am întrebat și am primit un răspuns oral de la șeful SRI că nu. Acum am cerut și în scris pentru liniștea membrilor comisiei. Este o adresă trimisă SRI care conține toate întrebările și, respectiv, o adresă destinată opiniei publice care să conțină răspunsurile la câteva dintre întrebările dvs”.
El a reamintit că este un dosar la parchet în cazul Hexi Pharma și un alt dosar — moartea lui Dan Condrea.
„Trimitem scrisorile către SRI și așteptăm niște răspunsuri. Până atunci, cazul este foarte clar împărțit în două: cazul Hexi Pharma cu ceea ce s-a întâmplat în informările pe care SRI le-a făcut instituțiilor abilitate și doi — moartea patronului de la Hexi Pharma, care nu are legătură cu SRI. Moartea cetățeanului nu este o problemă de siguranță națională. Filajul cetățeanului se face de instituțiile abilitate cerute de Parchet și nu de către SRI, conform prevederilor constituționale. Nefiind un caz de siguranță națională considerat de către procuratură, el nu a fost instrumentat cu SRI, ci cu alte instituții”, a precizat Atanasiu, la Parlament.
UPDATE Comisia parlamentară de control al activităţii SRI a trimis luni dimineaţă o solicitare oficială către Serviciul Român de Informaţii, prin care cere o poziţie oficială în legătură cu supravegherea sau nu a patronului Hexi Pharma, Dan Condrea, informează România TV.
„Problema de securitate națională este de sănătate și nu cazul Condrea, ci cazul Hexi Pharma. În acest sens, SRI a furnizat suficiente informații către beneficiarii legali, urmând ca aceia care sunt, conform legii, obligați să le valorifice să facă acest lucru”, a precizat Verestoy Attila.
Potrivit senatorului UDMR, comisia a trimis deja scrisoarea către SRI și așteaptă un răspuns cel târziu marți.
„S-a trimis și în scris. (…) Cel târziu mâine așteptăm un răspuns de la SRI”, a spus Verestoy Attila.
În legătură cu accidentul rutier în care ar fi murit Dan Condrea, patronul Hexi Pharma, senatorul UDMR a spus că „SRI este interzis să participe la aceste acțiuni ale procuraturii sau poliției”.
Mai mulți membri ai Comisiei parlamentare de control al activității SRI s-au reunit, luni, la Parlament, pentru a discuta situația referitoare la Hexi Pharma. Sunt prezenți președintele comisiei, Georgian Pop, vicepreședintele Octavian Popa, Verestoy Attila, Teodor Atanasiu, Radu Stroe.
Reprezentanţii Serviciului Român de Informaţii spun că patronul Hexi Pharma, Dan Condrea, nu era filat în momentul accidentului în care şi-a perdut viaţa. Acest lucru este interzis în urma unei decizii a Curţii Constituţionale, care a exclus SRI din rândul organelor de cercetare care pot face interceptări şi filaje în dosare penale.
„Conform deciziei CCR, SRI nu mai poate asigura supraveghere operativă pentru dosarele de urmărire penală, în concluzie SRI nu are cum să fi făcut filaj domnului Condrea”, spun reprezentanţii SRI, citaţi de Adevărul.
RomaniaTV.net a încercat, fără succes până la această oră, să contacteze Biroul de presă al SRI, pentru o confirmare.
Declaraţia vine după ce deputatul Sebastian Ghiţă, membru în comisia de control a SRI, a declarat că va cere, luni, ca „echipa de filaj să facă public raportul şi filmul accidentului”. Întrebat dacă este sigur că exista o echipă de filaj, deputatul a răspuns: „Cum să nu existe?! După un asemenea scandal public să nu existe este imposibil. Aici nu vorbim despre cineva care a furat din raţia de mâncare, ci care a participat la o operaţiune criminală de pe urma cărora au murit, probabil, zeci de mii de oameni prin infecţiile nosocomiale”.
Curtea Constituţională a României a motivat decizia legată de interzicerea Serviciul Român de Informaţii să desfăşoare activităţi de supraveghere tehnică, susţinând că SRI nu are atribuţii de cercetare penală.
„Curtea constată că legiuitorul a inclus, în cuprinsul art.142 alin.(1) din Codul de procedură penală, pe lângă procuror, organul de cercetare penală şi lucrătorii specializaţi din cadrul poliţiei şi a altor organe specializate ale statului. Aceste organe specializate ale statului nu sunt definite, nici în mod expres, nici în mod indirect în cuprinsul Codului de procedură penală. De asemenea, norma criticată nu prevede nici domeniul de activitate specific acestora, în condiţiile în care, în România, activează, potrivit unor reglementări speciale, numeroase organe specializate în diverse domenii. Astfel, în afara Serviciului Român de Informaţii, care are atribuţii exclusiv în domeniul siguranţei naţionale, neavând atribuţii de cercetare penală, există şi alte servicii cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale, precum şi o multitudine de organe specializate ale statului cu atribuţii în varii domenii”, a explicat CCR în motivarea deciziei.