Teodor Mărieş: Este munca depusă de generalul Dan Voinea şi procurorul militar Vasile Doană şi de Asociaţia 21 Decembrie

Teodor Mărieş, preşedintele Asociaţiei "21 Decembrie”, a declarat, vineri, că "nu este meritul sau munca echipei de procurori de la Secţia Parchetelor Militare care are acum dosarul Mineriadei, ci este munca depusă de generalul Dan Voinea şi procurorul militar Vasile Doană şi munca depusă în perioada 2005-2007, după ce Asociaţia "21 Decembrie" a depus o plângere penală referitor la dosarul Mineriadei". Declaraţia a fost făcută după anunţul oficial privind inculparea fostului preşedinte Ion Iliescu, a fostului premier Petre Roman şi a fostului şef al SRI Virgil Măgureanu pentru infracţiuni contra umanităţii.
Iulian Tudor
23 dec. 2016, 16:36
Teodor Mărieş: Este munca depusă de generalul Dan Voinea şi procurorul militar Vasile Doană şi de Asociaţia 21 Decembrie

„Nu este meritul sau munca echipei de procurori de la Secţia Parchetelor Militare care are în acest moment dosarul Mineriadei. Este munca pe care au depus-o generalul Dan Voinea şi procurorul militar Vasile Doană, este munca depusă în perioada 2005-2007, după ce Asociaţia 21 Decembrie a depus o plângere penală şi a oprit prescrierea, pentru că la 15 ani de atunci se prescriau crimele din iunie 1990. Prin mobilul dosarului Revoluţiei am depus şi un dosar al Mineriadei, pentru că nicio organizaţie şi nicio persoană nu şi-a asumat acest lucru şi atunci am fost nevoiţi să o facem, având în vedere că Asociaţia 21 Decembrie este participantă în Piaţa Universităţii în 13 iunie. Am oprit prescrirea atunci şi tot ce au muncit procurorii militari până în 2007 când li s-a luat dosarul, practic acestea sunt probe adunate, probe pe care le-am depus la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, care a dat verdictul de crimă împotriva umanităţii în perioada respectivă”, a declarat Teodor Mărieş pentru news.ro.

Preşedintele Asociaţiei „21 Decembrie” a adăugat că nu este surprins de evoluţia dosarului şi este de părere că cei care au ieşit în stradă la data de 13 iunie 1990 sunt eroi, deşi mulţi dintre ei acum nu mai sunt în viaţă.

„Încadrarea o au, făptaşii există, văd că i-au şi indicat, în sfârşit i-au pus sub urmărire, victimele, din păcate, mulţi dintre noi, au dispărut, dar încă sunt la nivelul de sute de oameni care au avut de suferit. Nu ştiu câţi dintre noi au dispărut în ultimii 27 de ani, nu mai vorbesc de urmaşii celor care au fost eroi. Părerea mea este că cei care au ieşit în stradă în 13 iunie şi s-au luptat cu forţele de represiune sunt eroi”, a spus Mărieş.

Procurorul militar Marian Lazăr, de la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, a anunţat, vineri, că în dosarul cunoscut sub numele de „Mineriada 13 – 15 iunie 1990”, prin ordonanţa din 23 decembrie 2016, s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale, pentru infracţiuni contra umanităţii, faţă de inculpaţii Ion Iliescu, la data faptelor preşedinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională şi preşedinte al României, Petre Roman, fost premier, Gelu Voican Voiculescu, fost viceprim-ministru, Virgil Măgureanu, fost director al Serviciului Român de Informaţii, Nicolae Dumitru, fost prim-vicepreşedinte al Frontului Salvării Naţionale şi Mugurel Cristian Florescu, general în rezervă, fost adjunct al procurorului general al României şi şef al Direcţiei Procuraturilor Militare.

Din probatoriul administrat în cauză a rezultat că, în perioada 11 – 15 iunie 1990, inculpaţii au decis, organizat şi coordonat un atac generalizat şi sistematic, lansat împotriva unei populaţii civile, respectiv împotriva manifestanţilor din Piaţa Universităţii din Bucureşti, precum şi a populaţiei municipiului Bucureşti, atac în care au implicat participarea forţelor armate ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naţionale, Serviciului Român de Informaţii, precum şi a unui număr de peste zece mii de mineri şi alţi muncitori din mai multe zone ale ţării.

În urma atacului au fost ucise prin împuşcare patru persoane şi au fost rănite prin împuşcare alte trei, „fapte ce constituie şapte acte materiale ale infracţiunii”, a mai spus procurorul Marian Lazăr.

De asemenea, 1.269 de persoane au suferit vătămări ale integrităţii fizice sau psihice, iar 1.242 au fost private de dreptul fundamental la libertate, pe motive de ordin politic, „fapte ce constituie tot atâtea acte materiale ale infracţiunii”.

În dosarul Mineriadei a fost pusă în mişcarea acţiunea penală, pentru infracţiuni contra umanităţii, şi faţă de amiralul în rezervă Emil „Cico” Dumitrescu, la data săvârşirii faptelor membru al Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională şi şef al Direcţiei Generale de Cultură, Presă şi Sport din cadrul Ministerului de Interne, Cazimir Ionescu, fost vicepreşedinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională, Adrian Sârbu, fost şef de cabinet şi consilier al primului ministru în iunie 1990, Miron Cozma, fost preşedinte al Biroului Executiv al Ligii Sindicatelor Miniere Libere „Valea Jiului”.

De asemenea, au fost puşi sub acuzare Matei Drella, la data săvârşirii faptelor lider de sindicat la Exploatarea Minieră Bărbăteni, Cornel Burlec Plăieş, fost ministru adjunct la Ministerul Minelor, generalul în rezervă Vasile Dobrinoiu, fost comandant al Şcolii Militare Superioare de Ofiţeri a Ministerului de Interne, generalul (r.) Petre Petre, fost comandant al Unităţii Militare 0575 Măgurele, aparţinând Ministerului de Interne.

În aceeaşi cauză, procurorii militari efectuează în continuare urmărirea penală faţă de alţi 18 suspecţi, tot pentru infracţiuni de crime împotriva umanităţii.

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Lucrurile pe care un administrator de bloc nu are voie să le facă. Mulți români nu știu asta și riscă să fie țepuiți
Capital.ro
Decizie pentru românii cărora le expiră buletinele. NU mai au mult timp. Se aplică de sâmbătă, 3 mai
Playtech.ro
În câte secunde trebuie să frânezi pentru a evita un accident. Timpul de reacţie e mai scurt decât te aştepţi
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Stânga și dreapta în România, o glumă? Cum au apărut și cine a amestecat haotic doctrinele politice în România
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Oraș din România cu apă infestată. Avertisment pentru populație
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
O tânără, în vârstă de 18 ani, din Dolj, a dispărut fără urmă în drumul către liceu. Poliția a cerut sprijinul populației
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Doliu în lumea muzicii. A murit unul dintre cei mai mari cântăreți. Românii i-au fredonat melodiile
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Donald Trump vrea să fie următorul Papă: „Asta ar fi alegerea mea numărul 1!”
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri